Type and press Enter.

Stora Kvinns väg 76

ETT PAMPIGT HEM I VACKRA LÅNGBRO PARK

TEXT: BERTHELS FOTO: OZOLLAPA STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Stora Kvinns väg 76
Område
Älvsjö - Långbro Park
Våning
3 av 3, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
98,5 m²
föreningens information
Avgift
5 905 kr/mån inkl. värme, vatten & bredband samt kabel-tv

Allmänt om fastigheten

El
4 900 kr/år
Försäkring
3 350 kr/år
Total driftskostnad
8 250 kr/år
Beräknat antal pers
4
Kommentar
Glöm ej att teckna ett bostadsrättstilllägg till hemförsäkringen.

Arkitekturen

Arkitekt: Gustaf Wickman 1910

Långbro har medeltida anor och var en gång i tiden en stor egendom. Ägandet har skiftat från bland andra släkten Staël von Holstein till Alfred Söderlund, som lät stycka av tomter och skapa en villastad här ute. Under första halvan av 1900-talet kom gården i Stockholms stads ägo och ända fram till 1990-talet tjänade den som mentalsjukhus med som mest 1300 intagna. Sjukhuspaviljongen Stora Kvinns stod klar 1910 och uppfördes efter ritningar av arkitekt Gustaf Wickman, som även var delaktig i att rita Sturebadet och ombyggnaden av Berns salonger under slutet av 1800-talet. Under 2000–2002 byggdes Stora Kvinns om till ett modernt bostadshus med 73 lägenheter. Några trapphus och entréer tillkom då, men i det stora hela har fastigheten bevarats och fått behålla sin vackra och storslagna exteriör, som påminner om ett mindre jugendslott.

FÖRENINGEN

Brf Ekparken

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Ekparken (org. nr 769606-2111) innehar fastigheten Stora Kvinns 1, med ett flerbostadshus som ursprungligen uppfördes 1910 i Långbro/Älvsjö. Föreningen upplåter 73 st lägenheter med bostadsrätt.

Föreningens bildande

Föreningen tog över ägarskapet av fastigheten år 2000.

Mark

Föreningen innehar fastigheten genom äganderätt.

Förvaltare

Föreningens ekonomiska förvaltning sköts av Fastum UBC Förvaltning AB. Teknisk förvaltning sker av Wiab AB.

Renoveringar

2000 - Totalrenovering och ombyggnation av fastigheten.

2009 - Fiberinstallation.

2010 - Takrenovering samt spolning av stammar.

2013 - Renovering av trapphus

2016 - Bergvärmesystem, uteplats, OVK.

2018 - Renovering av fönster. Stamspolning. Inspektion av tak m.m.

Kommande renoveringar:

Föreningen följer en 30-årig underhållsplan och är snart klara med en fönsterrenovering (2018/19) där resterande fönster görs sommaren 2019. Fönstren på Stora Kvinns väg 76 är redan klara.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 48 mkr per bokslutet 2018 medan de årliga intäkterna uppgår till nästan 5 mkr . Skuldkvoten är cirka 7,800 kr/kvm boyta, snittet i Älvsjö uppgår till 6.000 kr/kvm.

Avgifter

Styrelsen upplyser om att det idag inte finns några planer på avgiftsändringar.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa AB. Observera att du som lägenhetsinnehavare måste teckna ett eget bostadsrättstillägg till din hemförsäkring.

Städning och städdagar

Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år, ett anlitat företag ombesörjer trappstädningen.

Gemensamma utrymmen

I källaren finns två stora tvättstugor samt bastu och gemensamhetslokal. Föreningens egen uteplats finns söder om huset, med faciliteter såsom sittgrupper, sandlåda och en platsbyggd grill.

Parkering

Föreningen har 76 st egna p-platser för 350 kr/mån. 6 st besöksparkeringar finns också. Med tanke på antalet p-platser tar det oftast inte lång tid att få en plats enligt kösystem.

Bredband och TV

Föreningen är ansluten till kabel-TV via Com Hem, både analogt och digitalt. Samtliga lägenheter har även möjlighet till internetuppkoppling via Com Hem och Ownit via fiber (som ingår i avgiften).

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson i juli 2019 samt faktadokument. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Långbro har fått sitt namn efter en medeltida kavelbro som var en del av Göta landsväg. Idag är detta ett lummigt och vackert område med både villor och bostadsrättslägenheter. I parken utanför ditt nya hem finns en imponerande samling träd och en stor damm med fontän, som bevarats från tiden då Långbro var ett sjukhus. I områdets ena ände hittar du idag Långbro värdshus, som charmar den kräsnaste av finsmakare med sin vällagade husmanskost och trivsamma inredning. Värdshuset var tidigare bostad för överläkaren. I området finns också ett litet torg där du hittar det hemtrevliga och gedigna fiket Fru Marias bak, som ända sedan starten bakat bröd på samma surdegar. I kvarteren finns också Långbrohallen, som är en sim- och idrottshall, på en kvart når du Fruängens t-bana och centrum till fots och dessutom cyklar du till Älvsjö station på 10 minuter.