Type and press Enter.

Valhallavägen 53

TIDIG FUNKISETTA MED LJUSA MATERIALVAL OCH VACKER FISKBENSPARKETT

TEXT: BERTHELS FOTOGRAFI: SPINNELL STYLING: GUSTAVSSON

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Valhallavägen 53
Område
Östermalm
Våning
3 av 5, hiss finns
Rum
1 rum
Area
28 m²
föreningens information
Avgift
1 663 kr/mån inkl. värme och vatten.

Allmänt om fastigheten

El
2 000 kr/år
Försäkring
1 500 kr/år
Total driftskostnad
3 500 kr/år
Beräknat antal pers
1

Arkitekturen

Arkitekt: Anton Wallby 1930

Huset

När Roslagsbanan öppnade för trafik år 1885 byggdes ett provisoriskt stationshus i trä vid Valhallavägen. Nuvarande Östra station stod klart 1932 och i samband med det uppfördes stora stenhus på Valhallavägens norra sida, från Drottning Kristinas väg till Körsbärsvägen. Ett av dessa hus är Roslagsbanan 4, som är uppfört i tidstypisk funkisstil. Funktionalismen slog ner som en bomb när den presenterades på Stockholmsutställningen 1930 och stilen kännetecknas av släta fasader utan ornament, stora fönster och strama entréer.

Norr om Valhallavägen, upp mot det vi idag kallar Ruddammen, uppfördes i början av 1900-talet ett område med mycket enkla bostäder i syfte att lindra den värsta bostadsnöden. De låga trähusen låg kvar på platsen ända fram till 1940-talet. Under de första åren efter uppförandet av huset Roslagsbanan 4 bodde alltså bostadsrättshavarna på Valhallavägen 53 ett stenkast från något som närmast kan beskrivas som en kåkstad - en bra bit från nutidens grannar!

FÖRENINGEN

Brf Roslagsbanan 4

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheten Roslagsbanan 4. Fastigheten består av 25 lägenheter varav 24 upplåts med bostadsrätt och en med hyresrätt. Föreningen har även tre lokaler med hyresrätt som hyrs ut till en restaurant, ett frukost- och lunchcafé samt en bilverkstad. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening och huset ritades 1930 av arkitekt Anton Wallby.

År föreningen övertog fastigheten:

Brf Roslagsbanan 4 övertog fastigheten 2001.

Mark:

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare:

Såväl den ekonomiska som den tekniska förvaltningen sköts av Hansson & Hööglund Fastighetsförvaltning AB.

Renovering:

2003-2004 byttes el- och avloppsstammar.

2005 installerades nya dörrar.

2008-2010 renoverades fasaden mot Valhallavägen och fönstren däråt målades. Samma år rustades trapphuset upp.

2011 renoverades soprummet samt tegeltaket mot Valhallavägen och 2011-2012 åtgärdades fjärrvärmecentralen.

2012-2013 renoverades gården.

2014 målades plåttaket mot gården, takfönstren justerades och hissen fick en ny styrenhet. Även den kvarvarande hyreslägenheten renoverades.

2016 målades fönstren mot gården.

2017 byttes porten till garaget ut.

Föreningen har inga kommande renoveringar.

Ekonomi:

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2017 till 9,7 milj kr, vilket ger cirka 8 427 kr/kvm bostadsrättsyta. Under räkenskapsåret har föreningen amorterat 600 000 kr på det totala lånet. Föreningen har ett positivt kassaflöde. Intäkterna kommer från, utöver årsavgifterna, från hyresrätten samt lokalerna.

Avgifter:

Det finns inga planerade förändringar av avgifterna. I avgiften ingår vatten och värme. Det tillkommer en obligatorisk avgift för bredband och ett litet paket kabel-tv på 233 kr per månad (ej inkluderad i angiven månadsavgift). Vid överlåtelse betalas en avgift om 1138 kr av köparen och vid pantsättning utgår en avgift om 455 kr per pant.

Förråd:

Ett vindsförråd hör till lägenheten.

Gemensamma utrymmen:

Innergården som renoverades 2013 är gemensam och där kan man grilla och umgås på sommaren. Det finns en cykelparkering, ett soprum med sopsortering, tvättstuga med två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp.

Bredband och tv:

Bredband och tv levereras av ComHem och betalas via ett obligatoriskt tillägg på månadsavgiften.

Medlemskap:

Delat ägande, till exempel mellan sambos, föräldrar och barn godkänns av föreningen. Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning, styrelsen samt Fastighetskalendern. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du på centralt läge i innerstaden, med promenadavstånd till all tänkbar shopping, nöjen och service kring Odenplan, Karlaplan och Stureplan. Utanför porten väntar Lill-Jansskogen som bjuder på rekreationsmöjligheter och motionsspår som leder förbi Norra Djurgårdsstan, havsbad i Värtan och Stora Skuggans 4H-gård. Det är även nära till gröna lungor som Humlegården, Vasaparken, Djurgården och Hagaparken. I området finns flera trevliga krogar och i samma kvarter ligger den anrika järnvägsrestaurangen Östra station, som öppnade 1932. Här står tiden still och funkismöblemanget från NKs egen verkstad i Nyköping står kvar sedan öppningsdagen. Östra Station har även hamnat på The Guardians topp tio-lista över världens bästa järnvägsrestauranger. Kommunikationerna är också mycket bra längs Valhallavägen. Närmaste t-bana är Tekniska högskolan och flera innerstadsbussar rullar också i detta område, bland annat buss 4. Roslagsbanan ligger runt knuten och bussar norrut, bland annat mot Vaxholm, avgår också härifrån.