Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Urvädersgränd 6C, 2tr
  [Område] => Södermalm - Mosebacke
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 56 kvm
faktisk uppmätning [Tomtareal] => [Avgift] => 1 646 kr/mån inkl värme, VA )

Urvädersgränd 6C

CHARMIG SEKELSKIFTESTVÅA MED KAKELUGN OCH BALKONG

FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÈN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Urvädersgränd 6C, 2tr
Område
Södermalm - Mosebacke
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
56 kvm
faktisk uppmätning
Avgift
1 646 kr/mån inkl värme, VA

Arkitekturen

Arkitekt: Dorph & Höög 1906-1908

Urvädersgränd 6 B och 6 C ligger i ett bostadshus som uppfördes 1906-1908 och ritades av Victor Dorph och Anders Höög, som vid denna tid förmodligen var Stockholms mest produktiva arkitekter. 1908 stod deras signaturer på 55 av 187 inlämnade byggnadslovshandlingar i staden. Byggnaden på Urvädersgränd har fyra våningar med en bottenvåning av grovhuggen sten och ovan det en fasad putsad i ockragul kulör. 6 B är gatuhuset och 6 C är gårdshuset. I slutet av 1960-talet hotades huset av rivning, men detta genomfördes turligt nog inte, utan en renovering till så gott som nybyggnadsstandard tog i stället vid. Tillsammans med grannhuset på Urvädersgränd 8 bildar man Brf Kapten Simon Urväder. Det är en liten trevlig förening med 20 lägenheter och två lokaler. En av dem, 500 kvm stor, hyrs idag av en förskola som kommer att flytta ut i början av 2020. Ytan kommer att göras om till lägenheter och kontorsyta och gårdsmiljön renoveras. Försäljning av förskoleytan kommer att göra föreningen skuldfri med stort överskott i kassan. Idag har de boende två innergårdar med grillar och sittplatser samt en lekplats med sandlåda. Invändigt finns gemensam tvättstuga, hobbyrum, cykelrum och återvinningsrum för all slags återvinning, t o m elektronik och batterier.

FÖRENINGEN

Brf Kapten Simon Urväder i Stockholm

Föreningen

Brf Kapten Urväder (org: 769604-3160) är en äkta bostadsrättsförening som består av 20 lägenheter samt 2 lokaler (564 kvm) med hyresrätt. Finska förskolan som hyr den större av lokalerna (ca 500 kvm) är uppsagd till årsskiftet 2019/2020 och långt gångna planer finns på att konvertera ytan till både bostäder och nya lokaler. Detta skulle vara en mycket god affär för föreningen, läs mer under ekonomi. Föreningen äger fastigheten Urvädersklippan Större 21 i Stockholm adresserna Urvädersgränd 6 och 8. Föreningen förvärvade fastigheten 2008 (bildades 1999) och man äger marken.

Ekonomi

Föreningens ekonomi är god med en välskött fastighet, tillgångar i form av stora lokalytor och råvind samt en bra belåningsgrad (ca 7900 kr/kvm/boyta). Totala storleken på lånen uppgår till ca 11.3 MSEK. Processen med bygglov för nya bostäder/lokaler i befintliga lokaler är i full gång och man räknar med att kunna behålla ungefär samma årliga intäkt från de nya lokalerna som man tidigare haft från Finska förskolan och samtidigt bygga till fyra nya lägenheter (man planerar både för 3:or och 1:or). Ett stort tillskott till kassan kan alltså förväntas när detta är klart. Inga avgiftsändringar finns planerade.

Överlåtelseavgift

Köparen debiteras vid varje överlåtelse en expeditionsavgift på 2,5 % av basbeloppet (2019 = 1 163 kronor). Pantsättningsavgift debiteras med 1 % av basbeloppet (2019 = 465 kronor) vid varje pantsättning.

Renoveringar, i urval

Fastigheten som uppfördes 1859 ska enligt uppgift ha genomgått en omfattande renovering 1977-1979 då bland annat elinstallationer samt stammar för vatten och avlopp bytts.

2008 stamspolning. 2010 fönster målade. 2012 renovering av fasad mot gatan. 2012 stamspolning. 2013 målning av yttertak. 2017 filmning av stammar. 2018 Sotning i samtliga eldstäder. 2019 Installation av ny ventilation i hela föreningen under.

Planerat underhåll

Planering och arbete med att ta fram ritningar för bostadsrätter och hyreslokaler har påbörjats. I detta ligger också en översyn av hushålls- och grovsoprum samt cykelrum.

Gemensamma utrymmen

På gården finns utemöbler och planteringar. En tvättstuga finns i källaren (två tvättmaskiner, två

torktumlare, ett torkskåp samt en mangel.) Dessutom finns ett cykelförråd.

Städning

Trappstädning sköts av städfirma

Förråd

Till lägenheten ett vindsförråd.

Bredband och kabel-tv

I Fastigheten finns ComHem som både tv och bredbandsleverantör. Bredband med fiber via IP-Only finns också.

Medlemskap

Föreningen godkänner ej juridisk person som medlem. Föreningen godkänner delat ägande.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, årsredovisning 2018 och kontrollerade med föreningens kontaktperson Stefan Stjernberg 2019-05-29. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Historiens vingslag gör sig alltid påminda i dessa kullerstensbelagda kvarter precis vid mysiga och vackra Mosebacke. Här bor du granne med både Södra teatern och Katarinahissen, och har Stockholms häftigaste utsikter precis runt knuten. Här finns byggnader från flera århundraden och från olika stilepoker, miljöer du aldrig tröttnar på. Dessutom bor du bara runt hörnet till Götgatan och ett stort och trevligt shopping- och restaurangutbud.