Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => 1-familjs friliggande villa
  [Adress] => Sulsta Prästgård 1
  [Område] => Nyköping - Tystberga
  [Våning] => 
  [Rum] => 7 rum
  [Area] => 276 kvm
taxeringsinformation [Tomtareal] => 9 224 kvm [Avgift] => )

Sulsta Prästgård 1

MAGNIFIK VACKER PRÄSTGÅRD MED STOR PARKTRÄDGÅRD

TEXT: MURÉN FOTOGRAFI: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Charlotte Pellas
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Sulsta Prästgård 1
Område
Nyköping - Tystberga
Rum
7 rum
Area
276 kvm
taxeringsinformation
Tomtareal
9 224 kvm

Byggnad

Byggnadstyp
2-plansvilla med källare
Byggnadsår
1818
Uppvärmning
Direkt El, kakelugnar och vedspis
Energideklaration
Utförd 2011-05-31
Energiklass
Ingen angiven
Energiförbrukning
87 kWh/kvm per år
Fasad
Puts
Stomme
Timmer
Fönster
2-glas. Kopplade 1+1 fönster i bågar
Bjälklag
Trä
Tak
Mansardtak med takpannor i tegel
Grundläggning
Stenfot/Torpargrund/Mindre källare
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Kommunalt vatten a°ret om. Enskilt avlopp. Komplettering av befintlig 3 kammarbrunn senaste 181001 med WC-tank via befintlig brunn eller infiltration intill nuvarande brunn
Utförda renoveringar/underhåll
1912 utbyggnad av ko¨ksentre´. Inva¨ndigt trappa fra°n ka¨llarplan. Yttertak mot tra¨dga°rdssida omlagt pa° 80 talet. Yttertak omlagt pa° 90 talet mot entre´sida. 2003-2008 inva¨ndig omma°lning, omdragning av el. Renovering/restaurering av tra¨dga°rd. Omma°lning uthus.
Fastighetsbet.
Sulsta 2:2

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning
32 904 kr/år
VA
1 000 kr/år
Renhållning
1 607 kr/år
Sotning
1 000 kr/år
Försäkring
5 909 kr/år
Total driftskostnad
42 420 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 8 349 kr
Drift räknat på
2 personer
Taxeringskod
220
Taxeringsvärde
1 222 000 kr - Småhusbyggnad 601 000 kr, Småhusmark 621 000 kr
Summa pantbrev
4 178 070 kr
Tomtareal
9 224 kvm
Tomtbeskrivning
Tomtarea 9224 m².
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten a°ret om. Enskilt avlopp. Komplettering av befintlig 3 kammarbrunn senaste 181001 med WC-tank via befintlig brunn eller infiltration intill nuvarande brunn
Rättigheter
Andel i samfällighet/GA: Sulsta GA:1-GA:2 Last, Officialservitut: Vattenledning, 04-TYS-328 Förmån, Officialservitut: Väg, 04-TYS-328 Förmån, Officialservitut: Vattentäkt, vattenledning, 04-TYS-328
Planbestämmelser
Fastigheten ligger utanför detaljplanelagt område men befinner sig inom ett område med Riksintresse för kulturmiljövård, särskilt kulturhistorisk miljö samt regionalt intressant kulturmiljö.

DOKUMENT & MEDIA

Arkitekturen

Arkitekt:

Sulsta prästgård uppfördes troligtvis år 1818 åt komministern i Tystberga församling. På platsen fanns tidigare en mangårdsbyggnad som i och med det nya bygget blev degraderat till drängstuga. Byggnaden uppfördes i liggande timmer som en klassisk salsbyggnad under brutet tak och är en för bygden ovanligt stor byggnad. Marken och ritningarna till byggnaden skänktes till kyrkan av greve Carl Gabriel Mörner på det närliggande storgodset Björksund. Sulstas mått och proportioner liknar i mycket arkitekten Carl Hårlemans typritningar för officiersboställen från 1750-talet. Carl Hårleman ritade också flyglarna på Björksund. En teori är att Carl Gabriel Mörner hade en typritning i sin ägo, vars plan fick stå modell för Sulsta som därmed fick en för trakten ovanligt storslagen arkitektur, dessutom synligt präglad av 1700-talets arkitektur. Placeringen mitt uppe på en höjd är både imponerande och snillrikt uttänkt. Boningshuset ligger med fall åt alla håll, vilket minimerar risken för inträngande fukt. Samma sak gäller för den intilliggande boden, som har breda golvplank från tidigt 1800-tal som fortfarande är i mycket gott skick.

I början av 1900-talet blev komministerbostället bostad åt kyrkoherden och förblev så till i mitten av 1950-talet då kyrkan avyttrade gården. Vid det laget var husets panel i dåligt skick och husets nya ägare valde att revertera fasaden och putsa den i en ljusgul nyans. Fönster och dörrar bevarades oförändrade och resultatet blev en elegant och praktfull byggnad. Taket var från början format som det är idag, ett brutet och täckt mansardtak med enkupigt lertegel. En takkupa fanns från början precis som idag. Takformen skänker vördnad och prakt åt huset men var inte särskilt vanligt på komministerboställen. Invändigt har bostaden ljusa interiörer med vitmålade väggar och kontrasterande snickerier i ljust grått. Planlösningen är stilfull och raffinerad med rum i fil och vackra spröjsade fönster. 1912 genomgick huset en genomgripande interiör modernisering. Då byttes kakelugnar, golv och innerdörrar ut och byggnaden nyinreddes, dock med bibehållen planlösning. Sedan des är interiören tämligen orörd. Av bostadens totalt sju kakelugnar är tre av dem i bruk idag. Även vedspisen i köket används.

Till Sulsta prästgård medföljer de så kallade syneprotokollen, unika originaldokument från 1818 och framåt där fastighetens historia finns dokumenterad. Gården är omskriven och avbildad i bland annat Maria Flinks bok Tusen år i trädgården, Martin Giertz bok Svenska Prästgårdar och Carin Bergströms och Karin Lindvalls bok Björksund.

OMRÅDET

Tystberga ligger knappt två mil norr om Nyköping och är en ypperlig utgångspunkt för den som vill bo lantligt men arbeta i huvudstadsområdet. Med bil tar resan till centrala Stockholm under en timme. Ett smidigt alternativ för resa till Stockholm är att köra till Gnesta (cirka 18 min) och ta pendeltåget därifrån. Avståndet till Norrköping är ungefär lika långt. Skavsta flygplats når du på 20 minuter. Det öppna havet ligger tio minuters bilresa bort. Här ligger trevliga Helgö med badklippor, rökeri, kanotpaddling med mera, och fortsätter du en liten bit till kommer du till Stendörrens naturreservat med vacker natur och många badklippor. Nynäs slott är ett annat trevligt utflyktsmål med bland annat utställningar, trädgårdsbutik och restaurang. Utflyktsvägen genom Sörmland tar dig bland annat till mysiga Trosa och Nyköping. Vägen som söder om Sulsta leder ner till Björksunds gods är klassad som riksintresse av kulturhistoriska skäl. Här finns bland annat ett stort antal bevarade torp, gårdar och byar och fornlämningar i ett småbrutet landskap som ska brukas och bebos med hänsyn till ett fortsatt bevarade.