Type and press Enter.

Karlbergsvägen 58

Elegant sekelskiftesfyra med två kakelugnar och unika kvalitéer i Birkastan

TEXT: NYSTED FOTOGRAF: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

BUDGIVNING

Budgivning pågår!

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Karlbergsvägen 58, 2tr
Område
Vasastan
Våning
2 av 5, hiss finns
Rum
4 rum och kök
Area
104 m²
Avgift
3 615 kr/mån inkl. vatten, värme & bredband
Pris
10 900 000 kr/kr/bud

Arkitekturen

Arkitekt: 1913 Höög & Morssing

Kakelugnen 10, Karlbergsvägen 58/Brf Bergsgården Kakelugnen 10 tillhör de äldre husen i kvarteret och uppfördes år 1913 av arkitekterna Anders Höög och Gunnar Morssing. En dynamisk duo som hade sitt ursprung i Dorph & Höög, en i sin tur omåttligt populär firma som startades 1897. Under sina 20 år tillsammans ritade Höög & Morssing omkring 140 byggnader i Stockholm, varav Folkoperan på Hornsgatan och Mikaelskapellet på Karlbergsvägen bör nämnas. Vid denna tid utvecklades de nationalromantiska strömningarna och kom så småningom att tränga ut jugendstilen som innan dess dominerat. Kakelugnen 10 är ett klassiskt 1910-talshus om sex våningar samt en källarvåning, som vilar på en grund av granit. Fasaden är putsad i en rosa nyans och pryds av ett burspråk som sträcker sig från ett till fem trappor. Fönstrena är vitmålade och småspröjsade och porten utförd i trä och glas, med ett spröjsat överljus. Interiört svarade en gång kakelugnar för uppvärmningen i lägenheterna, vilka idag finns bevarade, tillsammans med vacker stuckatur och ursprungliga fönster.

FÖRENINGEN

Brf Bergsgården

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Kakelugnen 10. Föreningen består av 19 lägenheter fördelade på 17 bostadsrätter och 2 hyresrätter samt 1 lokaler. Föreningen är äkta. Huset ritades 1913 av arkitekt Höög & Morssing.

År föreningen övertog fastigheterna

Huset köptes 1999.

Mark

Eftersom föreningen äger sin mark påverkas föreningen ej av tomträttsavgäld.

Förvaltare

Nabo förvaltning i Uppsala.

Renovering

1937 moderniserades fastigheten och samtliga lägenheter försågs med centralvärme. I slutet av 1970-talet renoverades huset och våtrummen sågs över. De små tvåorna med kokvrå byggdes om till ett rum och kök med dusch. De ursprungliga lägenhetsdörrarna förstärktes för att klara tidens nya brandkrav. Därefter har vinden inretts för bostadsändamål. 2017 ombesörjdes stambyte i fastigheten. Övrigt har fönsterrenovering, ventilation, säkerhetsdörrar, fiber, målning fasad och trapphus skett.

Aktuella åtgärder

Inga större planerade renoveringar.

Ekonomi

Långfristiga skulderna uppgick enligt årsredovisning 2018 till 7 mnkr, vilket ger 5 189 kr/kvm. Hyresrätterna kan ses som en dold tillgång hos föreningen. När hyresrätterna säljs tillfaller köpeskillingen föreningen. Det finns inga planerade avgiftshöjningar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning sker med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Stockholms Stad Brandförsäkring.

Trappstädning

Föreningen anlitar städfirma.

Tvättstuga

Tvättstugan är utrustad med tvättmaskiner, torktumlare och ett torkskåp.

Gemensamma utrymmen

På gården mot gatan finns också cykelparkering, sophantering och ett möblemang.

OMRÅDET

Det var under 1910-talets första hälft som en rad bostadshus uppfördes i Kvarteret Kakelugnen. Här, mellan Karlbergsvägen och Vasaparken, anlades också en gång i tiden det det som senare kom att bli Bergianska trädgården. Och visst är det fortsatt grönt i de här kvarteren, med de planterade träden längs hela Karlbergsvägen, närheten till Karlbergskanalen och Vasaparkens grönska. Ett rikt krogliv därtill, med bland andra Tranan, Wasahof och Tennstopet vid Vasaparken, liksom en rad barer, restauranger och trevliga kaffeställen på närliggande Rörstrandsgatan. Här återfinns också det något episka gatuköket Günters, för dig som inte tackar nej till en fin-korv med bröd. Till city tar du dig på några minuter via Odenplans goda kommunikationer i form av både tunnelbana, pendeltåg och innerstadsbussar, eller med pendeln från Odenplans Station.