Type and press Enter.

Ernst Ahlgrens väg 7

LJUS OCH VÄLPLANERAD FUNKISTVÅA MED BALKONG

TEXT: MURÉN FOTOGRAF: SPINNELL STYLING: MAINSTREET

Denna bostad är såld

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Ernst Ahlgrens väg 7
Område
Kungsholmen - Fredhäll
Våning
1.5 av 5, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
43 m²
Avgift
2 329 kr/mån inkl värme, VA

Arkitekturen

Arkitekt: Wallander 1932

Under 1930-1933 uppförde HSB fem stora hus mellan Rålambsvägen och Fredhällsparken. De ritades av Sven Wallander som var HSB:s chefsarkitekt och ritade det mesta som organisationen uppförde vid denna tid. Ernst Ahlgrens väg 8, med fastighetsbeteckning Purpur 2, är en byggnad i fyra våningar med gulputsad fasad. Brf Fredhäll bildades 1931 och är en av Stockholms största bostadsrättsföreningar. Här finns 789 lägenheter och 57 lokaler. För de boende finns också många gemensamma utrymmen och tillgångar, som flera tvättstugor, festlokal, bastu- och motionsrum, snickarbod, fotolabb, miljörum och cykelförvaring.

FÖRENINGEN

HSB Brf Fredhäll

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger och förvaltar fastigheterna Briljantsmycket 3 och 4, Skogslandet 1, 2 och 3, samt Purpur 1 och 2. Föreningen upplåter 789 lägenheter med bostadsrätt (detta är en av föreningens bostadsrätter som förmedlas). HSB:s Brf Fredhäll äger två lägenheter. I föreningen finns det 58 lokaler varav Vivere Fastigheter AB har bostadsrätten för två, resten innehar föreningen. Husen ritades av arkitekten Sven Wallander och uppfördes 1931-33.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har ägt och förvaltat fastigheterna sedan husen byggdes 1931.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna Service och den tekniska förvaltningen och fastighetsskötseln av Riksbyggen. Riksbyggen har personal på området måndag-fredag som underhåller och vidareutvecklar fastigheterna samt avhjälper felanmälningar. Brf Fredhäll är en HSB-förening.

Renovering

Under åren 1990-92 byttes samtliga stammar till badrum i föreningen ut. Samtidigt renoverades alla badrum i föreningen. En stor majoritet av stammarna har under 2010 högtrycksspolats. Föreningens köksstammar byttes under slutet av 1960-talet och relinades i olika etapper t.o.m. 2013. Alla elledningar (stigarledningar) byttes ut 1990-92 med nya dragningar fram till lägenhet. Föreningen investerade i en helt ny sopsug under 2007. 2016 fick föreningen en godkänd OVK. 2016-2018 genomgår samtliga fastigheter renovering av balkonger, tak, fasader och fönster.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet ca 142 Mkr, vilket ger cirka 4 500 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 639 kr. Det finns inte beslutat om någon kommande avgiftshöjning.

Andrahandsuthyrning

Fastighetsägarna Service har fullmakt att godkänna föreningens andrahandsuthyrningar. Uthyrning via Airbnb eller liknande förmedlingssidor är förbjudet.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad. Föreningen har ett gemensamt bostadsrättstillägg som betalas via månatligt tillägg till årsavgiften.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstugor

Föreningen har åtta tvättstugor. Närmsta tvättstuga finns i huset.

Gemensamma utrymmen

Det finns en mysig innergård med mycket träd och buskar, grill och utemöbler. Föreningslokalen Victoria på Ernst Ahlgrens väg 10 finns tillgänglig för uthyrning åt föreningens medlemmar. I en del av föreningslokalen inryms bastu och motionslokal, bredvid finns även en snickarbod. Föreningen har två gästlägenheter som medlemmarna kan hyra. Det finns även ett barnvagnsrum samt flera cykelrum.

Förråd

Till lägenheten hör ett vindsförråd.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen har tecknat ett avtal med Bahnhof om bredband. 1 GB är inkluderad i avgiften. Comhems basutbud för kabel-TV (analogt) ingår samt det digitalt okodade startutbudet om 9 st kanaler.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

OMRÅDET

Fredhäll är en mycket trevlig del av Kungsholmen med bebyggelse från mestadels 1930-talet. Det direkta och höga läget vid Mälaren ger fantastiska vyer. Här finns ett av Stockholms första solbad, Fredhällsbadet, som är öppet för allmänheten under sommarmånaderna, och för medlemmar i den ideella föreningen Fredhälls Badklubb under vintertid. Här ligger också den trevliga restaurangen Solstugan i härligt kvällssolsläge. I Fredhäll är gatorna uppkallade efter författare, förutom Ernst Ahlgren, som var en pseudonym för Victoria Benedictsson, hittar du till exempel gator namngivna efter Stagnelius, Atterbom och Snoilsky. Tunnelbanan når på ett par minuter du i Kristineberg.