Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Möckelvägen 15
  [Område] => ÅRSTA
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 40 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 1 856 kr/mån inkl. värme, vatten (obl. tillägg för bredband: 105 kr/mån) )

Möckelvägen 15

STILFULL OCH VÄLPLANERAD FUNKISTVÅA MED BALKONG

TEXT: MURÉN STYLING: RYDMAN FOTOGRAFI: SPINNELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Möckelvägen 15
Område
ÅRSTA
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
40 kvm
föreningens information
Avgift
1 856 kr/mån inkl. värme, vatten (obl. tillägg för bredband: 105 kr/mån)

Driftskostnader

El
3 000 kr/år
Försäkring
2 868 kr/år
Total driftskostnad
5 868 kr/år
Drift räknat på
2 personer

Arkitekturen

Arkitekt: Friberg & Hawerman 1942

På fastigheten Bolmen 1 uppförde AB Stockholmshem 1942-1944 nio smalhus som ritades av arkitektduon Nils G:son Friberg och Ernst Hawerman. Byggnaderna är uppförda i tre våningar där vissa även har inredd suterrängvåning. De byggdes som barnrikehus för stadens barnrika familjer och försågs med mindre men mycket välplanerade bostäder. Byggnaderna är tidstypiska och idag mycket välbevarade som är grönklassificerade i Stockholms stads bebyggelsehistoriska inventering, vilket innebär att de har ett högt kulturhistoriskt värde och är särskilt värdefulla ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

FÖRENINGEN

Brf Bolmen 1

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta föreningen Bolmen 1 (org. nr 769618-3008) innehar fastigheten med samma namn som består av 9 st flerbostadshus. Husen började uppföras 1942 och är belägna i Årsta efter Möckelvägen och Bolmensvägen. Föreningen upplåter 136 st lägenheter med bostadsrätt, 19 st med hyresrätt och 20 st uthyrda lokaler. Husen värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har innehaft fastigheterna sedan 2009.

Mark

Föreningen äger marken och påverkas således ej av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen tillhandahålls av Simpleko AB och den tekniska förvaltningen erhålls via Driftia.

Urval renoveringar

2020: Byte av undercentral fjärrvärme.

2018: Renovering av samtliga trapphus. Stensättning på gården mellan Bolmensvägen 22 och Möckelvägen 23.

2017: Åtgärdande av samtliga ventilationsinstallationer som fått anmärkning efter OVK. Internetbaserat bokningssystem för tvättstugan togs i bruk. Portlåssystem med taggar och porttelefon.

2016: Genomförd OVK, stamspolning, takunderhåll och besiktning av hyresrätter. Fönsterrenovering/utvändig målning genomfört i tre etapper.

2015: Markarbete avloppsrör, reparationer och övrigt löpande underhåll.

2013: Byggnation av balkonger.

1995-1997: V/A-stammar kök och badrum, elstammar.

Läs årsredovisningen samt se föreningens hemsida för fler detaljer om genomfört underhåll.

Kommande renoveringar:

Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2011. Relining av liggande avloppsstammar mellan husen samt dränering planeras ske under våren 2022. Projekten ska finansieras med pengar från kassan.

Balkonger

Det har funnits bygglov för att bygga balkonger till denna lägenhet och grannlägenheter som tidigare inte byggt balkong. Bygglovet har gått ut, men det har tillsatts en balkonggrupp som arbetar med att driva frågan vidare.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till 35. I kassa & bank finns ca 11 mkr. Föreningens många kvarvarande hyresrätter innebär rikliga kapitaltillskott den dagen de upplåts till bostadsrätter. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 5.850 kr, snittet i Årsta uppgår till 6.500 kr.

Avgifter

Inga beslutade avgiftshöjningar.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt skriftliga samtycke.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Moderna försäkringar med styrelseansvar. Föreningen har tecknat ett gemensamt bostadsrättstillägg för alla medlemmar.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av allmänna ytor sköts av en anlitad firma. Gemensam gårdsstädning är en gång per år. Föreningen står för containerinhyrning två gånger per år där boende kan slänga grovsopor.

Tvättstuga

I föreningen finns det totalt 4 st tvättstugor. De är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp. Bokning kan ske via webben. Den närmsta ligger på kortsidan i huset på Bolmensvägen 12.

Gemensamma utrymmen

Förutom tvättstugorna finns cykelrum i källarplanen samt barnvagnsrum. Mellan husen finns en grön och lummig gård med uppväxta fläderträd, syrener och rosenbuskar. På gården finns uteplatser, murade grillar, lekplatser och gräsytor. Tio pallkragar finns att hyra för egen odling. I föreningen finns det en trädgårdsgrupp för de boende som vill vara med och påverka utemiljön. Sopsortering av glas och tidningar sker i de fristående byggnaderna på gården. Det finns även kärl för matavfall i soprummen.

Parkering

Föreningen har 17 st parkeringsplatser för uthyrning till de boende till en kostnad om 750kr/månad. Samtliga parkeringsplatser är uthyrda och det är kö till platserna. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Föreningens internetleverantör via fiber är Ownit. Kabel-tv genom Com Hem. Kostnaden för bredband debiteras separat som ett tillägg på avgiften om 105kr/månad.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida samt senaste årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. www.brfbolmen1.se.

OMRÅDET

Årsta stadsplanerades 1940 och kom att bebyggas under de kommande decennierna. Här finns många stiliga arkitekturpärlor. Årsta centrum ritades av bröderna och arkitekterna Erik och Tore Ahlsén och stod klart 1953 som det första förortscentrumet som byggdes i Sverige. Visionen var ett lokalsamhälle med full service för individen som samtidigt var en mötesplats för de boende. Torget bjuder än idag på trivsam småstadskänsla med små butiker, bibliotek, teater, Folkets Hus och konstnärliga utsmyckningar. Här finns även den trevliga restaurangen Två Små Svin. Årsta ger dig även många grönområden och fina promenadstråk, till exempel längs Årstaviken. Du kan promenera till Södermalm på ungefär tjugo minuter och cykla på cirka tio. På Möckelvägen bor du dessutom nära Enskede gård och trevliga Enskedeparken med sitt bageri och café.