Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Kocksgatan 29
  [Område] => Södermalm - SoFo
  [Våning] => 4 av 5, hiss finns
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 72 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 3 808 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband, kabel-tv bas, balkongtillägg )

Kocksgatan 29

TRIVSAM TREA MED BALKONG MOT FIN INNERGÅRD

TEXT: MURÉN STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: BOUKARI

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Pontus Hederstedt
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Kocksgatan 29
Område
Södermalm - SoFo
Våning
4 av 5, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
72 kvm
föreningens information
Avgift
3 808 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband, kabel-tv bas, balkongtillägg

Driftskostnader

El
5 743 kr/år
Försäkring
2 784 kr/år
Total driftskostnad
8 527 kr/år
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
Observera att driftskostnaderna kan variera beroende på levnadsvaror. Nyttjandet av den elburna golvvärmen i badrummet bl.a.

Arkitekturen

Arkitekt: Olof Pettersson 1930

Båtsmannen Större 3 är ett bostadshus i tre-fyra våningar beläget i hörnet av Kocksgatan och Södermannagatan. Huset har tre trapphus och stod färdigt 1930. För ritningarna stod arkitekt Olof Pettersson. Huset byggdes under skiftet mellan klassicism och funktionalism och har detaljer från båda stilar. Fönstren bär spröjs och är klassicistiskt spröjsade men originalritningarna visar att huset från början var tänkt med fler klassicistiska detaljer än vad som slutligen blev av. På platsen där huset byggdes stod tidigare ett lägre trähus byggt 1725, som nu finns på Skansen och inrymmer dess boktryckeri. HSB:s Brf Båtsmannen Större 3 förvaltar dagens byggnad. Här finns 36 lägenheter, varav två fortfarande är hyresrätter, samt flera lokaler i gatu- och källarplan. Föreningen har en vacker gemensam innergård som grönskar härligt under sommarhalvåret. Här kan du duka upp till middag och även spela ett parti boule, här finns nämligen även en boulebana. Det går även att sitta utomhus på någon av trapphusets vädringsbalkonger. Till de gemensamma utrymmena hör även tvättstuga, barnvagnsrum och cykelförvaring.

FÖRENINGEN

HSB:s Brf Båtsmannen Större nr 3

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta föreningen HSB:s BRF Båtsmannen Större nr 3 (org. nr 769604-5298) innehar en fastighet med samma namn med ett bostadshus uppfört 1930. Föreningen är belägen på Södermalm och innehar gatuadresserna Kocksgatan 29 och Södermannagatan 10 samt 12. Föreningen upplåter 35 st lägenheter med bostadsrätt (2045 kvm), 1 st med hyresrätt (39 kvm) samt 4 st hyreslokaler (761,6 kvm). Huset värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades 1999 och tog sannolikt över ägarskapet av fastigheten strax därefter.

Mark

Föreningen äger marken och påverkas således ej av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Frubo AB och den tekniska förvaltningen sköts av HSB Stockholm.

Renoveringar

Bland utfört underhåll finner vi i korta drag.

2021 Lokalyta i källaren konverterad till lägenhetsförråd och cykelrum. 2016 Elbesiktning av allmänna ytor och lokaler, bättringsmålning av trapphus, fasadpartier m.m. 2015 Ommålning av tak, installation av passersystem. Byte av termostater. 2013 Ny undercentral inkl. byte av ventiler. Översyn av tak, ny kallvattenpump. 2011 Balkonger mot innergård, gårdsrenovering. 2009 Ommålning av trappuppgångar och tvättstuga. 2006 Takrenovering i samband med bygge av vindslägenheter. 1989-1990 Rörstambyte, elstigar, fasad, fönster, badrum m.m.

Läs årsredovisningen samt se föreningens hemsida för fler detaljer om genomfört underhåll.

Kommande renoveringar:

2022 Ommålning av fasadens nedre del är planerad till våren/sommaren.

Ekonomi

Enligt årsredovisning 2020 är lånen 13 750 000kr av långrisig karaktär. Efter amortering ligger nu lånen på 12 250 000 kr som ger ca 4 306 kr/kvm totalyta och dessutom finns en kassan på ca 1 500 000 kr. Inga planerade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt skriftliga samtycke. Avgift tas ut vid andrahandsuthyrning. Uthyrning av typen Airbnb tillåts ej.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar AB.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av allmänna ytor sköts av en anlitad firma. Gemensam gårdsstädning för föreningens medlemmar anordnas två gånger per år.

Tvättstuga

Tvättstugan är belägen i källarplanet vid Södermannagatan 10. Torkskåp, mangel, torktumlare och två tvättmaskiner hör till utrustningen.

Gemensamma utrymmen

Via en port vid sidan om entrén till Kocksgatan 29 kan cyklar rullas in och förvaras. Därintill finns även ett separat rum för barnvagnar. Intill finns föreningens soprum. I källaren finns cykelrum och extraförråd. Innergården är rymlig och trivsam och bjuder på gemensamma utemöbler under sommarhalvåret samt något så förträffligt som en boulebana.

Parkering

Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (1 100 kronor i taxeområde 3). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Bredband är via Stockholms Stadsnät 1000/1000 Mbit och kabel-TV via ComHem som båda ingår i avgiften.

Förråd

Till bostadsrätten följer ett vindsförråd om cirka 3 kvadratmeter. Det finns möjlighet att hyra förråd i källaren, kostnad 100/kvm i månaden.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från Årsredovisningen 2020, föreningens informationssidor och en avstämning med en kontaktperson i styrelsen, april 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du där SoFo börjar, mitt i smeten och nära till allt men lugnt och skönt på en enkelriktad gata. Restauranger och caféer, butiker och gallerior, bio och teatrar, bussar och tunnelbana, allt finns tätt intill. Närmast är det till trevliga Fikabaren, som ligger i samma hus. Nära är det också till mysiga kulturkvarter vid Katarina, Mosebacke och Nytorget, samt till Götgatan och Medborgarplatsen. Kocksgatan fick sitt namn av borgaren Ragvald Kock vars förnamn även namngav en gata, Ragvaldsgatan i närheten av Mariatorget. Kocksgatan har även fått ge namn åt en roman av författaren Ernst Brunner.