Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Wollmar Yxkullsgatan 11 A
  [Område] => Södermalm - Mariatorget
  [Våning] => 
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 50 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 964 kr/mån inkl. värme och vatten )

Wollmar Yxkullsgatan 11 A

GENOMGÅENDE TOPPRENOVERAD TVÅA INTILL MARIATORGET

TEXT: PETTERSSON FOTO: BOUKARI STYLING: NOW INTERIOR DESIGN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Wollmar Yxkullsgatan 11 A
Område
Södermalm - Mariatorget
Rum
2 rum
Area
50 kvm
föreningens information
Avgift
2 964 kr/mån inkl. värme och vatten

Driftskostnader

El
5 200 kr/år
Försäkring
4 000 kr/år
Total driftskostnad
9 200 kr/år
Drift räknat på
2 personer

Arkitekturen

Arkitekt: 1883-1884 Anders Gustaf Forsberg

FÖRENINGEN

Brf Draken 6

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Draken 6 och upplåter 21 lägenheter med bostadsrätt. Huset är byggt 1886.

Mark/tomträtt

Föreningen äger marken och berörs inte av tomträttsavgäld.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Renoveringar

OVK 2019-2020. Fönstren målades om senast 2014. Balkonger byggdes 2010. Rörstambyte genomfördes 1980. Det gällde samtliga vatten- och avloppsstammar. Samtliga avloppsstammar spolades i mars 2010. Elstambyte genomfördes 1980. Gathusets fasad mot gården omputsades helt och hållet i samband med balkongbygget 2010. Grannfasaden som vetter mot stora gården målades om, liksom de låga murarna mot Glashuset, även på lilla gården. (Obs! Föreningslokalens utbyggnad putsades inte om i samma veva.) Omläggning av taket på gårdshuset genomfördes 1994, och målades om under 2009. Taket på gatuhuset målades om 2006. Takstegar byttes 2009. Trapphusen totalrenoverades 2004. Nyinstallation av hiss genomfördes 1980, därefter löpande underhåll varje år. Fastigheten värms upp av fjärrvärme. Cirkulationspumpen byttes 2009. Hela värmesystemet injusterades och samtliga radiatortermostater byttes under 2008-2009. Ventilationssystemet rensades och injusterades 2009. Föreningen har en underhållsplan 2015-2030.

Aktuella renoveringar

Fönster gårdshus och gathus, renovering av hissmaskin samt putsning av fasader gårdshus. Man har nyligen tagit bort murgröna från fasaden, men kommer att åtgärda detta.

Ekonomi

De långfristiga lånen för föreningens fastigheter ligger på ca 1,57 mkr vilket ger ca 1 362 kr/kvm/bostadsrättsyta, en låg belåningsgrad då snittet på Södermalm är cirka 6 000 kr/kvm. Man kommer att uppta nya lån om ca 1 mkr för att täcka kommande renoveringar men ingen avgiftshöjning är planerad. Överlåtelseavgiften är 1182,50 kr och pantsättningsavgiften är 473 kr, dessa betalas av köparen.

Andrahandsuthyrning

Kräver tillstånd av styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Protector.

Trappstädning

Sköts av firman Ren Standard och är alltså inget de boende själva behöver sköta om.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har föreningslokal, cykel- och barnvagnsförråd, snickarverkstad, ny tvättstuga och innergård med trädgårdsmöbler och grill.

Bredband och kabel-tv

Fiber Stockholms stadsnät.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Föreningen önskar att innehavarna av bostadsrätterna i föreningen är permanent boende i huset.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från styrelsen 2020-09-04 samt från årsredovisning 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Att bo vid Mariatorget ger dig närhet till allt vad Södermalm har att erbjuda. Här finns en uppsjö av trevliga restauranger och caféer, charmiga vintagebutiker och unika små inredningsaffärer. Bara runt hörnet hägrar Hornsgatans puls och du har även nära till vackra Söder Mälarstrand, trendiga Götgatan, myllrande Medborgarplatsen och grönskande Årstaviken. På Wollmar Yxkullsgatan ligger en egen tunnelbaneuppgång där du kan ta röda linjen och i närheten finns även flera busslinjer samt pendeltåg från Södra station. I kvarteret ligger populära barer och restauranger som Bistro Sûd och Racmaca. Området runt Mariatorget har en varierande arkitektur, men de flesta hus är imponerande sekelskiftesbyggnader, vilket skapar en pampig och vacker livsmiljö. På sommaren stängs ofta delar av gatorna av vilket ytterligare bidrar till folklivet.