Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Kindstugatan 18
  [Område] => Gamla stan
  [Våning] => 4 av 4, ej hiss, Ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 74 + 2 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053 [Tomtareal] => [Avgift] => 4 195 kr/mån inkl värme, vatten samt kabel-tv )

Kindstugatan 18

HISTORISK 3:A HÖGST UPP MED BJÄLKAR & SNEDTAK

TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: MAINSTREET

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Kindstugatan 18
Område
Gamla stan
Våning
4 av 4, ej hiss, Ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
74 + 2 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053
Avgift
4 195 kr/mån inkl värme, vatten samt kabel-tv

Arkitekturen

Arkitekt: Okänd - Uppfört före 1482

Det exakta byggåret för fastigheten har inte gått att fastställa, men huset har anor från 1400-talet och fanns på tomten år 1482. I mitten av 1500-talet ägdes huset av bårdskäraren Henrik Quant som lät sätta upp den tavla i sten som idag sitter i porten på Kindstugatan (men som ursprungligen satt i en idag igensatt port på Svartmangatan). Fastigheten har byggts om ett par gånger under årens lopp. Fram till 1758 var den ett trevåningshus med en utkragande övervåning, ett från medeltida trähus överfört byggnadssätt som lite grann lever kvar även i dagens byggnads utseende. 1878 gjordes den genomgripande ombyggnad som gav fastigheten det utseende den har idag. Fasaden omgestaltades i den tidens modestil som var nyrenässans. Huset, som ligger i hörnet av Kindstugatan och Svartmangatan, har en vacker fasad putsad i en mörkgul nyans och med våningsband, hörnlisener och tidstypiska fönsteromfattningar med kornischer. De fönster som sitter i fastigheten idag sattes dit antingen på 1930-talet eller på 1970-talet. Under 1930-talet genomgick kvarteret Cepheus, som innanför de yttre gatuhusen bestod av ett myller av gårdshus i trångt och mörkt läge, en restaurering som leddes av arkitekt Albin Stark. Flera mindre gårdshus revs och resultatet blev en sammanhängande och grönskande innergård, Gamla stans första större park. Resultatet var mycket lyckat och bostäderna blev eftertraktade. Den fina stora innergården har du som boende i kvarteret tillgång till. Det är en egen oas med träd, buskar och blommande växter, gräsmattor och kullerstenar. Här finns många sittgrupper att nyttja, och en porlande springbrunn.

FÖRENINGEN

Brf Cepheus

Antal lägenheter och lokaler

Det finns 68 lägenheter och 25 lokaler i föreningen. Föreningen är äkta.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1983.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Föreningens förvaltning sköts av Savills Förvaltning AB. Teknisk förvaltning sköts även av en teknisk konsult.

Renovering

Stamrenovering cirka 1997/1998, stamspolning 2017, Tvättstugan renoverades 2017, iordningställande av soprum 2016, byte av asfalt mot stenbeläggning på gården 2016, nya anslagstavlor införskaffade till varje portuppgång under 2015, fönsterrenovering avslutades under 2015, fasadrenovering av gårdsfasaden Köpmangatan 5 genomfördes under 2015, takmålning på Köpmangatan 11, 9 och 7 utfördes under 2015, radonmätning utfördes 2014-2015.

Kommande renoveringar

Föreningen planerar renovering av spaljén på gården, renovering av källarutrymmen, omorganisation av cykelställ samt byte av låscylindrar.

Ekonomi

Föreningen anser att föreningens ekonomi är mycket god. Inte minst tack vare den låga skuldsättningen på endast cirka 10 miljoner i långfristiga skulder. Varje år avsätts stora summor för kommande renoveringar. Finns inga planer på att ändra månadsavgifterna.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Korttidsuthyrning av typen Air-bnb tillåts enligt beslut på årsmötet, men endast efter tillstånd av styrelsen.

Beslutet som fattades på årsmötet (punkt 18) angående korttidsuthyrning blev

"Stämman beslutar att korttidsuthyrning i vissa fall ska kunna godkännas om max tre veckor per år och bostadsrätt efter det att bostadsrättsinnehavaren skriftligen informerat styrelsen om vilken period uthyrningen avser samt vilka som kommer att bo i bostadsrätten. Styrelsens godkännande krävs vid andrahandsuthyrning."

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Man har en egen trädgårdsmästare.

Tvättstuga

Föreningens tvättstuga är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkrum och en mangel. Den är belägen på Köpmangatan 7.

Gemensamma utrymmen

Mellan husen finns föreningens gård som anses vara en av de finaste i hela Stockholm. Den är stor med många olika sittplatser, springbrunn, sandlåda och grill. Klubblokalen har genomgått ett ansiktslyft och är utrustat med ett litet kök och ett mötesrum.

Bredband och Kabel-TV:

Kabel-TV via Comhem och anslutning till fibernät genom ÖPPET NÄT. Föreningen betalar för hela bredbandskostnaderna.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

OMRÅDET

Att bo i Gamla stan är såklart speciellt på många sätt. Här är historien alltid närvarande, men mitt i allt detta finns även vardagslivet med skola, dagis och Konsumbutik. Här bor du mitt i stadsdelen, nära Stortorget, Brända tomten och Kungliga slottet och omges av mängder av mysiga butiker, caféer och restauranger. Utgångsläget att nå övriga staden är det allra bästa oavsett om du vill promenera eller åka med allmänna kommunikationer. Tunnelbanans röda och gröna linjer trafikerar stadsdelen, liksom ett flertal innerstadsbussar. Blå linjen når du snabbt vid Kungsträdgården och likaså pendeltåg och fjärrtåg vid centralen. Kör du bil finns goda parkeringsmöjligheter på Skeppsbron. Boendeparkeringen gäller dessutom i innerstans samtliga områden.