Husen, området och föreningen
Radhuslägenheterna på Riksrådsvägen, 114 till antalet, uppfördes under åren 1954-1956 och ritades av makarna Charles Edouard och Léonie Geisendorf. Husen tillkom efter att Statens nämnd för byggnadsforskning hade beställt en utredning med uppgift att presentera nya byggnadslösningar för barnfamiljer där småhusets marknära boende kombinerades med flerfamiljshusets ekonomi. Bostäderna var från början hyresrätter men är sedan 1992 omvandlade till bostadsrätter.
Marken husen byggdes på bestod till stora delar av berg och makarna Geisendorf studerade terrängen noga och anpassade husen efter marken och inte tvärtom. Husen stegades ut på plats och stora sprängningsarbeten undveks av hänsyn till terräng, vegetation och ekonomi. Området består av tre olika hustyper som varierats efter markens förutsättningar. Utomhusmiljöerna ritades av landskapsarkitekt Nils Orento och även de är av olika karaktär och funktion. Det är fint att se hur väl husen anpassats till naturen och hur byggnader och natur harmonierar med varann och hur välavstämt fasaderna visar prov på 1950-talets fasadmaterial.
Idag förvaltar bostadsrättsföreningen Riksrådsvägen husen och engagemanget för och omsorgen om bostäderna är stort. Här ordnas aktiviteter som julgransplundring och höstfest. Föreningen har byggt om bostadsområdets gamla mjölkbutik till en gemensamhetslokal som de boende kan hyra för kalas eller andra aktiviteter. Här har även de boende ställt böcker till ett bibliotek där det är fritt att hämta den läsning som önskas. När området var nytt på femtiotalet lockades bland annat många arkitekter till att bosätta sig här, och även idag bebos många av husen av kreativa själar.
Närområdet
Området är mycket barnvänligt med många gröna ytor, lekplatser och fotbollsplaner i närheten. Här bor du även nära Nackareservatet med badplatser, motionsspår, golfbana med mera. Närmaste tunnelbana finns i Bagarmossen varifrån resan till t-centralen tar 18 minuter.
Allmänt
Hustyperna i området benämns med olika bokstäver och denna bostad är av hustyp E. Den finns endast i 19 exemplar. Hemmet har bara haft två ägare, den nuvarande säljaren och kvinnan som flyttade in i huset då det var nybyggt 1955. Inga större ändringar har gjorts förutom att badrummen renoverades på 1990-talet (tillsammans med områdets övriga badrum) och övervåningens plastmattor har tagits bort till förmån för det underliggande betonggolvet som slipats och hårdlackats. I övrigt har ytskikten setts över under tidens gång. I allt från det stora till det lilla finns originalen kvar; golv, fönster, dörrar, handtag, trappa med ledstång och trappräcken, köksinredning, gardinskenor med mera. Detaljer som formgivits med känsla och omsorg. Här finns också goda förvaringsytor på båda plan och dessutom ett externt förråd.
Entréplan
På radhusets första plan finns kök och en stor matsal, eller dagrum som det kallas i originalplanlösninen, samt ett av bostadens sovrum.
Köket är i originalutförande men med vitvaror utbytta under senare år. Köksinredningen är vitmålad och har de klassiska snabelhandtagen kvar. Bänkskivorna är av teak och perstorpsplatta och som stänkskydd sitter klassiskt vitt 15x15-kakel. En stor tillgång är det rymliga skafferiet som även har plats för till exempel köksmaskiner. Köket har rum för en liten sittgrupp där det är trevligt att äta frukost eller hålla kocken sällskap. Köksfönstret har utsikt mot en av områdets grönytor och lekparker vilket gör det lätt att ha koll på lekande barn. Mellan kök och matrum finns ett vackert glasat väggparti med skjutdörr som gör att ljuset flödar genom hela våningsplanet. I matrummet får en stor matgrupp plats och här finns utgång till husets uteplats och bakre trädgård.
Sovrummet på entréplan är rymligt och ljust med en stor garderobsvägg i originalutförande. Sovrummet når du både från matsalen och hallen.
I hallen sitter en klassisk kromad Nostalgi-hatthylla i originalutförande och rummet har även en inbyggd garderob. Fönsterpartiet bredvid ytterdörren ger rummet ett fint ljusinsläpp. På golvet ligger klinker. I den inre hallen ligger, precis som i övriga undervåningen, stavparkett i original. Här möter du den vackra trappan som tar dig till husets övre plan.
På entréplan finns även en fin liten gästtoalett, förråd och tvättstuga.
Övre plan
På övre plan har betonggolvet tagits fram och slipats och lackats i flera omgångar. Som slutfinish lades Epoxylack som vackert speglar våningens ljusflöde. Ytan gör både ett rufft och mjukt intryck.
"Allt blir trevligare framför en öppen brasa" säger säljaren som utnyttjat den vackra öppna spisen i stort sett alla dagar under de kallare årstiderna. Men inte enbart spisen gör detta rum till en ovanligt trivsam plats, här är de arkitektoniska kvaliteterna många; dubbel takhöjd med ribbat sluttande trätak, fönsterband under taket längs hela ena ytterväggen och på den motstående ytterväggen ett vackert fönsterparti med utgång till balkong, vilket alltihop samspelar i volym och ljus. Balkongen vetter mot husets baksida och är en avskild inbyggd yta.
Vardagsrummet omgärdas av två bra sovrum som har goda förvaringsytor i originalgarderober och klädkammare. Det ena sovrummet har en fransk balkong mot husets baksida.
På övre plan finns ett badrum med badkar, klassiskt vitt kakel och insynsfritt fönster.
Trädgård
Trädgårdarna skapades så uteplatserna sällan ligger vägg i vägg med grannens tack vare förskjutningar, spegelvändningar och inramningar. Därför är trädgårdens ytor ostörda och avskilda från grannarnas både genom arkitekturen och växtligheten. På baksidan av huset skärmar ett grönt buskage av och ger en privat yta och här finns en fin uteplats under tak. I trädgården finns bärbuskar med vinbär och krusbär, smultron, jordgubbar och örter. Trädgårdsritningarna finns bevarade och länkade till på bostadsrättsföreningen hemsida, där även all växtlighet i området finns listad. Säljaren har därigenom återställt en del av de ursprungliga rabatterna.