Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Radhus
  [Adress] => Måbärsstigen 44
  [Område] => Hässelby Södra Villastad
  [Våning] => 
  [Rum] => 6 rum
  [Area] => 122 kvm
  [Tomtareal] => 
  [Avgift] => 4 600 kr/mån inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband
)

Måbärsstigen 44

FINSTÄMT FEMTIOTAL – VÄLBEVARAT RADHUS I RADIOHUSEN

TEXT: MURÉN FOTOGRAF: BOUKARI STYLING: LINDHOLM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Radhus
Adress
Måbärsstigen 44
Område
Hässelby Södra Villastad
Rum
6 rum
Area
122 kvm
Avgift
4 600 kr/mån inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband

Arkitekturen

Arkitekt: Bertil Karlén och Josef Stäck 1958

De s k Radiohusen ritades 1957 av arkitekterna Bertil Karlén och Josef Stäck. Det är ett radhusområde bestående av fem radhuslängor med totalt 32 bostäder. Husen stod klara 1958. Namnet Radiohusen kommer sig av att det till området flyttade många personer med anknytning till Sveriges Radio. Det var journalisten och tv-producenten Allan Schulman som blev drivande kraft i den bostadsrättsförening med namnet Surkullan som bildats i området, och han kom att locka en mängd stora namn att flytta till radhusen. Här bodde till exempel Pekka och Bibi Langer, regissören Olle Hellbom och jazzmusikern Putte Wikman med fru skådespelerskan Catrin Westerlund. Förste ägare till nummer 44 var direktör Göte Nilsén. Radiohusen ritades med bland annat radhusområdet Atlantis i Vällingby som inspirationskälla och de är idag i ett mycket fint ursprungligt skick. De hör till de mest intressanta byggnaderna från 1950-talet i denna del av Stockholm. Exteriört är de flesta husen putsade i en vit nyans och har entrédörrar i ek med sidoljus intill. Utemiljön ritades av trädgårdsarkitekt Erik Anjou. Han valde att spara de i området växande tallarna, med den estetiska tanken att de höga tallkronorna skulle kunna beskådas från husens lanterninfönster. Såklart har vissa förändringar gjorts under årens lopp, men grundtanken om en parkmark i skogsmiljö finns kvar, och har finns ännu en lekplats nära till för barnen, som föräldrarna kan ha under uppsikt från sina köksfönster. Interiört varierar planlösningarna något mellan de olika längorna, men arkitekterna utgick från det gamla engelska mönstret med ett centralt rum dit alla dörrar leder – ett mat- och allrum som får sitt ljus från stora takfönster. Det angränsande köket fick glasad dörr och glasskåp mot matplatsen så den som jobbade i köket skulle kunna ha kontakt med de andra i huset. I bostadsrättsföreningen finns gemensam utrustning för trädgårdsredskap, skottkärror, gräsklippare med mera som de boende kan låna. Här finns även ett gemensamt cykelförråd och ett förråd för originaldetaljer från husen att nyttja för dem som vill renovera med sådana. Garageplats medföljer bostaden och ute längs gatan brukar tillgången på parkeringsplatser vara god. I föreningen finns också en gemensam bastu, tillkommen genom finlandssvenske Allan Schulmans försorg och än idag i bruk. Idag har utrymmet utvecklats till ett bokningsbart bastuspa och relaxavdelning med 1950-talskänsla. Brf Surkullan är en aktiv förening som även anordnar olika aktiviteter som loppis, midsommarfirande och kräftskiva.

FÖRENINGEN

Brf Surkullan

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger och förvaltar fastigheten Fresia 5 med adress Måbärsstigen 14-76. Fastigheten består av 32 lägenheter. Bostadsytan är 3 798,6 kvm och lokalytan 57 kvm.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen registrerades 1955-10-15 i samband med att husen uppfördes.

Ekonomi:

Ekonomin i föreningen är mycket god. Belåningen ligger på 4 030 004 kr. Man genomförde en avgiftshöjning 20190401 på 6,5% för att sätta av mer pengar till yttre underhåll. I avgiften ingår värme, vatten, kabel-tv, bredband, telefonabonnemang samt övriga gemensamma kostnader som t ex sophämtning, tidningsåtervinning, snöskottning, gräsklippning etc.

Radonmätning:

Radonmätningar är gjorda i samtliga lägenheter under 2011 och 2013. Resultatet från mätningarna är mycket bra med värden mellan 40-150 Bq/kubik, vilket är under gränsvärdet på 200 Bq/kubik. Aktuell bostads radonvärde är cirka 80 Bq/kubik.

Mark

Tomträtt, bundet till och med 2028.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av externt företag medan den tekniska förvaltningen sköts i egen regi.

Renovering

2015 Renovering av fasadfönster med nya isolerglas, spaltventiler och ny aluminiumbeklädnad på söder- och östfasaderna. Renoverade originalfönster på norr- och västfasaderna.

2014 Renovering av trappor

2014 Gruppavtal för internet tecknat hos ComHem till samtliga lägenheter

2012 Byte av radiatorventiler samt fjärrstyrda termostater

2011 Utförd radonmätning

2010 Ny takpapp, infästning av takfönster samt installation av nya ventilationshuvar framför takfönstren.

2008 Utförd energideklaration, godkänd 2008-08-28

2007 Ny nedgrävd sopanläggning

2007 Spolning av dagvattenledning

2006 Relining av avloppsstammar

2006 Byte av takfönster

2004 Byte av all utrustning i undercentralen

1986 Installation av undertrycksventilation

1980 Ombyggnad och tilläggsisolering av alla tak

1958 Byggnadsår

Kommande renoveringar

Garageportarna kommer att bytas ut till motsvarande nya portar med fjärrstyrd öppning.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade i Länsförsäkringar.

Städdagar

Föreningen har en gemensam höst- och vårstädning under trevliga former.

Tvättstuga

Det finns en gemensam tvättstuga i föreningen. Mycket lätt att få tvättid, här finns bl a mattvätt.

Gemensamma utrymmen

Park (tillsammans med grannföreningen) med gungor, sandlåda, balansstubbar och utkiksberg med vy över Mälaren. Bastu, cykelförråd, trädgårdsförråd med redskap och originaldelsförråd.

Bredband och Kabel-TV

Kabel-TV och bredband 150mbit genom ComHem ingår.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2018-04-09. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här ovan kan du njuta av filmen från husens uppförande!

Här bor du endast fem minuters promenad från Hässelby strandbad, men har även nära till Maltesholmsbadet, Kaananbadet och Hässelby allmänna bad. På Kaananbadet finns mysiga Kaanans trädgårdscafé som har öppet alla årstider. På Riddersviks gård finns det också ett trevligt café. Grimsta Naturreservat och Friluftsområdet Lövsta – Kyrkhamn - Riddersvik är två fina naturområden i närheten och det finns fyra båtklubbar inom 30 minuters promenad. Till tunnelbanan vid Hässelby strand är det fem – sex minuters promenad, och det går även att ta buss 119 en hållplats.

Det finns en separat garageförening för de som önskar garageplats i det närbelägna garaget. Som medlem (årsavgift f n 2400 kr) har du även fri tillgång till den gemensamma tvätthallen där bilen enkelt kan tvättas.