Type and press Enter.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN

BYGGNADSVÅRDSDAGEN 2019

HISTORISKA HEM ÄR MYCKET STOLTA ATT PRESENTERA EN AV ÅRETS STÖRSTA HÄNDELSER FÖR DIG SOM ÄLSKAR GAMLA HUS, LÄGENHETER, INREDNING OCH MÖBLER.

Lördag den 11 maj kl 11-16:30 kommer vi, tillsammans med några av de största namnen inom byggnadsvård och interiör, att ordna en dag fullspäckad med föreläsningar, workshops och utställare på vackra Gamla Riksarkivet på Riddarholmen i Stockholm.

Inspirerande föreläsningar kommer att pågå under hela dagen.
FÖRELÄSNING I BION
kökets historia
11:30 KÖKETS HISTORIA
PRESENTATÖR: GUSTAV ”RÄVJÄGARN” BERGSTRÖM. De svenska köken har förändrats åtskilligt under de senaste 150 åren. Den första stora förändringen var vedspisens genombrott och därefter följde gas- och elspisen, varmvattnet och en allt mer påkostad köks­inredning. Under 1940-talet standardiserades köken allt mer och kylskåpet blev allt vanligare. En annan markant skillnad jämfört med idag är att kök, jungfrukammare och serveringsrum länge var tjänstefolkets domäner och att det länge var otänkbart för en borgerlig familj att äta i köket. Föreläsningen kommer att behandla kökets utveckling från 1880 till 1960.
konserverings arbete
12:30 KONSERVERING AV BEMÅLADE INTERIÖRER
Konservatorerna Ewa Björdell och Kristin Fyrand kommer i sitt föredrag att fokusera på Gamla Riksarkivet som de arbetade med 2009­–2011. De kommer att berätta om spännande upptäckter de gjorde under arbetets gång. Vad är det som gör byggnaden så otroligt unik och spännande? De kommer även berättas om färg­undersökningar som gjordes i de vackra salarna och hur man kan återskapa äldre färgsättningar i historiska miljöer.
13:30 TRAPPHUS OCH BOSTADSINTERIÖRER
PRESENTATÖRER: LAILA REPPEN & CECILIA BJÖRK. Föreläsningen tar dig med på en hundraårig resa genom vardagsarkitekturens stilmässiga växlingar från 1880–1980. Husens arkitektur och byggnadsdetaljer är utformade i sin tidsanda, det gäller allt från fasadernas komposition till portar, fönsters utformning samt hur trapphus dekorerats. Även bostädernas fasta inredning har växlat i omfattning och utformning genom decennierna. Stuckaturer, dörrar, fönstersmygar, foder och listverk – allt bär tydliga spår av sin stilperiod.
Byggnasdsvårdsdagen
14:30 TRÄSKOLAN
Hansolov Lönn på Sefres trävaruhandel KB kommer att berätta om vad som ger ett virke bästa kvalité och varför olika träslag lämpar sig för olika användningsområden. Hansolov går igenom olika kvalitéer och ger dig nycklar för att kunna ställa krav på din leverantör. Han kommer även berätta om ett kommande kvalitétssystem som är under utveckling för att möta behovet av bra byggnadsvårdsvirke.
funkis hus
15:30 FUNKIS
RESENTATÖR: GUSTAV ”RÄVJÄGARN” BERGSTRÖM. 1930-talet var funkisens årtionde och under åren 1932-1939 uppfördes merparten av bebyggelsen i Gärdesstaden som ligger norr om Valhallavägen. Funktionalismens stramt eleganta fasader blev mycket uppmärksammade, men utsattes också för kritik. Även interiörerna förändrades under decenniet och det byggdes i huvudsak mindre lägenheter med förhållandevis små kök. Föreläsningen kommer behandla funktionalismens framväxt och genombrott med bebyggelsen på Gärdet som utgångspunkt.
FÖRELÄSNING I FORSKARSALEN
11:30 ERIKA ÅBERG
Vad sitter på väggarna? Om tapettrender & inredning förr och nu. Aldrig förr har väl folk restaurerat sina hem så mycket och så ofta som under 2000-talet? I tidskrifter och i sociala medier ser vi hem i ständig förvandling, väggar som målas om och inredning som byts ut allt eftersom trenden skiftar. Men hur såg det ut i historien, hur ofta tröttnade man på en tapet och tapetserade om till exempel? Och hur kan vi idag förhålla oss till hem och inredning på ett hållbart sätt?
13:00 PONTUS SILFVERSTOLPE
Ta med ditt föremål och ha chansen till en värdering!
13:00-13:30 STÄNGD FÖRELÄSNING
Kort föreläsning om hållbar inredning, vilka trender som råder och hur design kan fungera som en investering.
13:45-14:45 ÖPPEN FÖRELÄSNING
Värdering av gästernas medhavda objekt.
15:00 ERIKA ÅBERG
Vad sitter på väggarna? Om tapettrender & inredning förr och nu. Aldrig förr har väl folk restaurerat sina hem så mycket och så ofta som under 2000-talet? I tidskrifter och i sociala medier ser vi hem i ständig förvandling, väggar som målas om och inredning som byts ut allt eftersom trenden skiftar. Men hur såg det ut i historien, hur ofta tröttnade man på en tapet och tapetserade om till exempel? Och hur kan vi idag förhålla oss till hem och inredning på ett hållbart sätt?

UTSTÄLLARE

• Funkiskök • Stockholms Målerikonservering • Svensk Byggtjänst • Nordin byggnadsvård • Vural • Stadstecknaren• Retro Måleri • Sthlm Kakelugnsmakeri • Ga Stan kulturbygg • Handtryckta tapeter • Vintagefabriken• Snickarglädje • Brandstationen • Janrik • Scandianaivan windowcraft • Ringströms glas • Barnebys • Tid och rum• Facsimile Stockholm • Säfres trävaruhandel • Karla Dekorationsmåleri • Historiska Hem butiken
Till detta kommer vi bjuda på stillsam jazz genom Stockholm Monroes.
BILJETTER

Allt detta till ett facilt självkostnadspris om 125:- per person med förbetald biljett
I detta pris ingår föreläsningarna ovan utan kostnad men i mån av plats.
Barn under 12 år fri entré.

Pris vid entré 150 kr där vi tar kontanter eller swish.

MAT OCH DRYCK

Inne på eventet går det att köpa fika och hamburgare både med och utan vegetariskt alternativ. Betalas kort på plats

KONTAKT

Katarina Ljung
katarina@historiskahem.se

Jenny Eriksson
jenny.eriksson@historiskahem.se

Välkommen till en dag full av upplevelser i fantastiska lokaler!

DELA gärna vårt event på Facebook: https://bit.ly/2LuKZHI