Huvudbyggnaden
Bostadshuset som utgör fastighetens huvudbyggnad har en klassisk sexrumsindelad planlösning som blev vanlig i Sverige under 1800-talets andra hälft. Entréplanet disponeras idag med farstu, hall, kök i flera avdelningar, två sovrum, kontor och en stor inglasad veranda. Denna våning totalrenoverades 1996–1997 vilket bland annat inkluderade att all golvplank lyftes och all gammal isolering och en stor del av golvbjälklaget togs bort och ersattes av nytt bjälklag, vindpapp, ekofiber och vattenburen golvvärme innan de gamla golvplanken sattes tillbaka. I de fall som golvplankorna var i för dåligt skick lades nytt plankgolv eller tegel. Väggarna är klädda med lumppapp, pärlspont, fasspont eller mineralfärgsmålad tapet. Snickerierna är målade med linoljefärger. Husets anor är påtagligt närvarande samtidigt som huset är anpassat till ett modernt boende med sociala ytor.
Gula pardörrar leder in i huset och till en glasveranda med platsbyggda bänkar och vackra dekormålade pappspända väggar och pärlspont. Pelargonernas favoritrum. Vidare följer en inre hall. Välj vänster varv och du kommer till ett stort kök med fasspontade väggar och en murstock med vedeldad bakugn (där det bakats många delikata pizzor genom åren) och en modern vedspis i äldre stil som är vattenmantlad och fungerar både som matspis och som värmekälla. Innanför detta rum finns ett arbetskök med helt platsbyggd inredning i massivt trä, en vacker arbetsbänk, skafferi, induktionsspis med mera. Därefter följer en serveringsgång med vask, diskmaskin, arbetsbänk och en fristående kyl/frys från Smeg (en stor extra frys finns på övervåningen). På nedervåningen finns också två vackra gavelrum som används som sovrum och ett lite mindre mittenrum som används som kontor. Dessa rum har vardera en kakelugn som alla är fullt fungerande (sattes om för cirka tio år sedan). Bottenvåningens senaste tillskott är en fantastisk matsal på husets baksida. Projektet påbörjades 2018 med att lägga gamla grundstenar. Gamla fönster från ett hus på Skeppsbron i Stockholm, dörrar från en herrgård i Katrineholm och ett pampigt serveringsskåp från en lägenhet på Engelbrektsgatan i Stockholm utgör en vacker och återvunnen bas för bygget. Golvplanken har sågats från en gran som fälldes i samband med att det mindre bostadshuset byggdes för tjugo år sedan. Vattenburen golvvärme har installerats i en tegelfris och allt är målat med linoljefärg. Detta är ett stort och vackert rum som bjuder in till fest och härlighet. Det passar lika bra för midsommarmiddag och kräftskiva som för julfirande. Rummet nås via dörrar från både serveringsgång och ett av sovrummen.
Övervåningen är fullt inredd med ett stort sällskapsrum öppet upp till nock och i flera delar, ett sovrum, ett stort badrum, en tvättstuga och förrådsutrymmen. Det stora öppna rummet har en glasveranda i mitten och på vardera sida om den finns plats för till exempel soffor och bokhyllor. Takbjälkarna är synliga så en eller ett par hängstolar är också lämplig inredning. För cirka tio år sedan installerades en kamin i rummet.
Lilla huset
Huset som går under namnet Lillstugan är cirka 75 kvm stort, i två våningar och med modern permanentstandard. Det är ett utmärkt hus för till exempel generationsboende, uthyrning eller egen verksamhet. Huset byggdes i slutet av 1990-talet av lösvirke med återvunna delar, de flesta från sekelskiftet 1700/1800 och enligt äldre byggnadsteknik med till exempel gammal grundsten, vilket gör att ingen någonsin kan tro att detta hus inte har långa anor. Gamla pardörrar med originalfärg från 1700-talet leder in i en förstuga med platsbyggd inredning och brädklädda väggar. På husets nedre plan finns kök, ett rum och badrum. Köksinredningen är platsbyggd i massivt trä, fullt utrustat och har förutom en elspis även en vedspis från Hergom, likadan som i huvudbyggnaden, som fungerar både för matlagning och uppvärmning. I köket finns också en murad öppen spis, schablonmålade väggar och dörr till trädgården. Rummet på nedervåningen har väggar av målad lumppapp. Badrummet är helkaklat, med sjösten på golv samt golvvärme, och har badkar på tassar, wc och handfat i äldre stil och en kombitvättmaskin. Den övre våningen är ett stort och öppet rum som avdelas i mitten av en murstock och trappräcken. För den som vill ha två separata sovrum här är det enkelt att bygga detta. I kattvindarna finns förrådsutrymmen och väggar och snedtak är klädda med pärlspont. Golvplankorna i huset är något alldeles extra, med imponerande breda golvplank. De kommer från ett enda parti urskog i Norrtälje, har torkats på plats i flera år och sedan skruvats in, blivit träpluggat och nåtat.
Övriga byggnader
Husets snickarbod är en byggnad i två våningar som även har ett nyinrett rum för året runt-bruk. Här tog man fasta på byggnadens ursprungliga betonggolv och gjöt ett nytt betonggolv som finslipades, isolerades och fick golvvärme. Rummet har två fönster, väggar av målad lumppapp och kan till exempel användas som tonårsrum eller gästrum. På gården finns också en jordkällare med torvtak, stenvalv och tegelgolv, en fantastisk plats för vinterförvaring av till exempel potatis och äpplen, liksom för en vinkällare. Här finns även en vedbod, lekstugeloft, ett pumphus med minirengöringsverk för tre hushåll, generatorhus med dieselgenerator om det blir elavbrott och en carport för tre bilar. Nedanför carporten finns en grusad plan förberedd för en ny byggnad, till exempel lada eller stall, med el och vatten framdraget.
Trädgård
Fastigheten har en tomtarea om nästan 9000 kvm trädgårds- och naturtomt med stora gräsytor, träd, buskar, odlingar och blomster. Här har familjen genom åren odlat både potatis och grönsaker, numer har man mindre odlingar i pallkragar. På gården finns flera sorters vildrosor, syren, hägg, fläder, schersmin, jasmin, hagtorn, humle, klematis med mera. Dessutom två plommonträd, körsbär, röda, svarta och vita vinbär, krusbär, vildhallon, jordgubbar, rabarber, havtorn och gojibär. Huset har tre vårdträd. En stor ask som står framför huvudbyggnaden, ett kaukasiskt valnötsträd mellan de två husen, och framför Lillstugan står ett gammalt äppelträd, Sävstaholm. Nära Lillstugan står en sockerlönn och växer till sig. Här kommer nästa ägare att kunna tappa sin egen lönnsirap. I rabatterna finns klassiska perenner som akleja, daggkåpa, stockros, allium, digitalis, höstanemoner med mera. Klippan bakom huset har grävts fram. Flera uteplatser i olika lägen finns på tomten, bland annat en syrenberså.
Fastigheten:
Bretorp förekommer för första gången på kartor från 1600-talet som ett kronotorp på ett rum tillhörande Gripsholms slott, och senare som ett soldattorp på två rum. Efter laga skifte på 1830-talet växte gården gradvis till en större bondgård. I slutet av 1800-talet hade bostadshuset nuvarande planlösning. Fram till 1940-talet drevs gården som bondgård och förutom bostadshuset fanns här en ladugård, lada, smedja, tvättstuga, jordkällare, undantagsstuga och snickarbod. På 1940-talet köpte Försvarsmakten huset och hade radioutrustning här i händelse av krig. På 1960-talet revs alla ekonomibyggnader utom snickarbod och jordkällare på direktiv av Lantbruksnämnden som inte ville ha ”månskensbönder”. Ytterligare kuriosa är att under en tid spelades SvT-programmet Mitt i naturen in i huset. Från 1960-talet och fram till nuvarande ägare köpte fastigheten 1990 hyrdes, och sedan ägdes, huset av en major med familj som hade det som sommarställe. När nuvarande ägare tog över var huset renoverats på 1960-talsmanér, med trägolv täckta av linoleum, pärlspont täckt av masonit och dörrar, kakelugnsluckor med mera var målade med orange och grön plastfärg. Under denna yta fanns nästan allt det gamla kvar och i nästan trettio år har nuvarande ägare kontinuerligt men med vissa mer intensiva perioder renoverat Bretorp. Principen för renoveringen var respekt för huset, att behålla och lyfta husets historia, patinan, vinklarna och vrårna, dess magi. Samtidigt skulle det bli ett arbetsbesparande, praktiskt och ekonomiskt boende, ekologiskt och miljömässigt utfört utan att vara byggnadsvårdsfundamentalistiskt. Materialen skulle vara äkta och klassiska och kunna slitas på och fungera hur länge som helst med vettigt underhåll. Allt externt arbete har gjorts av kvalificerade och lokala hantverkare, mestadels från Mariefred. Det mesta i huset är bevarade och ibland renoverade originaldetaljer, till exempel väggar, dörrar, lister, kakelugnar och bakugn. I de fall som rummen var oinredda, till exempel på övervåningen där det var kallvind, har motsvarade detaljer skaffats fram från byggnadsvårdsföretag.