Type and press Enter.

Array
(
    [Bostadstyp] => Bostadsrätt
    [Adress] => Samaritgränd 7, 1 tr
    [Område] => Södermalm
    [Våning] => 1 av 4, ej hiss
    [Rum] => 1 rum
    [Area] => 22 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053 [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 1 320 kr/mån inkl. värme, vatten och basutbud kabel-tv [Andelstal] => 0,3992 % [Andel av årsavgift] => 0,40012 % [Lägenhetsnummer] => 00026/1102 )

Samaritgränd 7

Välplanerad 20-talsetta i Södermalms drömkvarter

STYLING:RYDMAN FOTO:SPINELL TEXT:NYSTED

Denna bostad är såld

BOKA EN KOSTNADADSFRI VÄRDERING!

Vi är nyfikta på din bostad! Fyll i formuläret och låt ass göra en kostnadsfri värdering inför en eventuell försäljning. Vi kontaktar dig efter genomförd förfrågan.

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Samaritgränd 7, 1 tr
Område
Södermalm
Våning
1 av 4, ej hiss
Rum
1 rum
Area
22 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053
Avgift
1 320 kr/mån inkl. värme, vatten och basutbud kabel-tv
Andelstal
0,3992 %
Andel av årsavgift
0,40012 %
Lägenhetsnummer
00026/1102

Driftskostnader

El
1 763 kr/år
Försäkring
1 197 kr/år
Total driftskostnad
2 960 kr/år
Drift räknat på
1 person
Kommentar
Baserat på nuvarande ägares livsstil.

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1927

Samaritgränd 7, Brf Postiljonen

Fastigheten Postiljonen 13 är ett klassicistiskt utformat bostadshus om fem våningar som byggdes för HSB:s räkning under åren 1927-1928. Sedan HSB år 1924 upprättat sitt första hus på Södermalm i Stockholm, inleddes genast flertalet större byggprojekt för kooperativets räkning, varav Postiljonen 13 är ett. Arkitekt för dessa byggnader var ingen mindre än Sven Wallander. En konstnärsson född år 1890, som efter avslutade studier vid Kungliga Tekniska Högskolan och Konstakademien, kom att ägna stora delar av sin karriär åt HSB. En rörelse som han var med om att grunda och även förblev trogen livet ut. Det var under 1910-talets slut som den nordiska klassicismen fick fäste och ersatte de nationalromantiska arkitekturideal som i likhet med jugendstilen dominerat decenniet. Postiljonen 13 är ett mycket fint exempel på det sena 1920-talets arkitektur, med en sparsamt dekorerad och slätputsad fasad, liksom balkonger med smidesräcken och nätta dimensioner.

FÖRENINGEN

Brf Postiljonen

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Postiljonen 13. Föreningen består av 147 lägenheter, samtliga upplåtna med bostadsrätt. Föreningen har även 2 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1927 av arkitekt Sven Wallander.

År föreningen bildades

Föreningen bildades år 1927 då man förvärvade och bebyggde fastigheten.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Princip Redovisning.

Garage och parkering

Boendeparkering på gatorna. Tillstånd ansöks hos Stockholm stad.

Renovering

2023 – OVK.

2021 – Fasad, Fönster, Balkonger mot gata.

2019 – Bergvärme och gemensamhetsel installerades.

2015 – Målning av tak.

2013 – Stamspolning.

2012 – Renovering balkonger samt fasad mot innergård.

1992 – Elstambyte.

1990 – Renovering av tak.

1982 – Stambyte.

1974 – Fasadrenovering.

Kommande renoveringar

Föreningen planerar inom de närmsta åren att stamspola stammarna, renovera och måla staket på innergården, byte av ett urval av äldre vatten- och värmeventiler, samt omläggning av stenläggning på gården Wollmaryxkullsgatan 48 och delar av Dr Abelins gata 2.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2022 till ca 12 mkr, vilket ger cirka 2200 kr/kvm boyta, vilket får ses som en mycket låg belåningsgrad.

Avgifter

Överlåtelseavgift: 2,5 % av prisbasbelopp faktureras säljaren eller köparen. Pansättningsavgift: 1 % av prisbasbelopp faktureras pantsättaren per pantsättning.

Inga kommande höjningar på månadsavgiften.

Föreningen har ett gemensamt el-avtal. Det är en fast kostnad per månad på 60 kr och därefter efter förbrukning.

Förråd

Lägenheten disponerar ett rymligt vindsförråd om ca 8 kvm.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en välskött lummig gård med utemöbler och grill. Det finns även två cykelförråd, barnvagnsförråd, hobbyrum, samlings-/festlokal med enkel köksvrå, bord, stolar samt bordspingis, kan bokas utan kostnad och belägen på källarplan i Wollmar Yxkullsgatan. Övernattningslägenhet med våningssäng, toalett men ej dusch, belägen på Doktor Abelins gata, hyrs ut till föreningens medlemmar för 150 kr/natt.

Tvättstugor

Föreningen har fyra tvättstugor som ligger i porten till Wollmar Yxkullsgatan 48 C/D men nås även från gården. Tre av tvättstugorna är bokningsbara medans den fjärde är en drop-in.

Bredband och tv

Fiberuppkoppling via Bahnhof, en obligatorisk kostnad om 85 kr/mån. Basutbud kabel-tv via Tele-2 (tidigare Comhem) ingår i månadsavgiften.

Juridisk person/Delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras med en lägsta ägarandel om 10 %.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras direkt med föreningen.

OMRÅDET

En öl på Rival, espresso på Mellqvist eller pasta på Pane Vino? Vad du än föredrar är det helt klart en lyx att ha nära till både Mariatorget, Bysis Torg och Zinken, med fina promenader och gröna utkiksplatser som Skinnarviksparken och Tantolunden på krypavstånd. Här levererar service-och nöjesutbudet på bästa Södermalmsvis, med bra matbutiker, fik, barer och härliga kvarterskrogar i närområdet. Du bor på en återvändsgata, mellan Krukmakar- och Wollmar Yxkullsgatan och kan njuta av lugnet, utan att behöva försaka något. Självklart har du också full access till goda kommunikationer. Bussar, pendel- och lokaltåg vid Södra station och nära till tunnelbanans röda linje, som tar dig till Slussen och Hornstull på ett litet kick.