Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Västmannagatan 95
Axel Wetterberg 1916
Vasastan
NYRENOVERAD 1,5:A MED KAKELUGN OCH BALKONG MOT LUGN GÅRD
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM

Mitt i Vasastan i ett charmfullt nationalromantiskt hus och vid en lugn och lummig innergård ligger denna fina och helrenoverade lägenhet. Det är en bostad med välplanerade sociala ytor, ett nytt kök och en avskild sovrumsdel. Hög mysfaktor råder alla tider på året. Under sommarhalvåret kan du njuta av balkong i sydvästläge och under mörkare årstider sprakar kakelugnen gott. Stora spröjsade fönster ger ett fint ljusinsläpp till alla ytor. Hela bostaden är en trivsam och mycket tilltalande kombination av bevarad originalcharm och nya stilfulla ytskikt och matarialval. Den ligger dessutom i en välskött och anrik förening som håller avgifterna låga.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Västmannagatan 95
Område:
Vasastan
arkitekt:
Axel Wetterberg 1916
Rum:
2 rum och kök
Area:
38 m²
Avgift:
1 058 kr Inklusive värme, vatten samt kabel-TV

Allmänt

I detta trivsamma hem möter hundraåriga originaldetaljer anno 1917 modern komfort och stilfulla materialval från renovering 2017. Lägenhetens stora fönsterpartier gör detta till ett mycket ljust boende, och med specialbeställda innerfönster fördelas ljuset fint mellan rummen. Väggarna är målade i ljusa lugna kulörer, varav den ljust grå ”Alcro fjäder” finns i kök, vardagsrum och hall. I hela bostaden ligger mjuka furutiljor som nyligen slipats, vitlutats och behandlats med vit hårdvaxolja. Bra förvaring finns dels i en bevarad originalgarderob, dels i en walk-in closet i sovrummet. Dessutom hör ett källarförråd om cirka 4 kvm och ett vindsförråd om cirka 5,5 kvm till lägenheten.

Kök

Köket är ljuvligt och socialt med öppen planlösning mot vardagsrummet samtidigt som det bildar en egen rumslighet. Inredningen har grå profilerade fronter från Picky Living samt handtag av solid mässing. Kyl, frys och diskmaskin är alla integrerade, och köket har även induktionshäll, fläkt, mikro, varmluftsugn, blandare i mässing från Tapwell, bänkskiva i marmor, en helkaklad vägg med vitt fasat kakel och ett spröjsat innerfönster. Kökets fönsterparti som vetter mot gården är dessutom något extra. Här finns både en liten charmig ruta och ett stort vackert spröjsat fönster med djup nisch som inbjuder till att krypa upp i.

Vardagsrum:

Vardagsrummet är ett ljust, inbjudande och mysigt rum att trivas i alla tider på året. Här finns både en fullt fungerande kakelugn att elda i under årets mörka och kyliga årstider, och en balkong att njuta av under de varmare månaderna. De helglasade och spröjsade pardörrarna ger ett härligt ljus till bostaden och får gärna stå öppna mot gårdens grönska. Balkongen är extra stor (3x1,4 meter) och ligger i sydvästläge. I rummet finns gott om plats för både soffgrupp och matbord samt till exempel bokhyllor och tv.

Sovrum

Lägenheten har ett separat litet sovrum som är avskärmat av en specialbeställd spröjsad glasvägg och ett dito spröjsat fönster mot köket. Väggarna är målade i en ljus rogivande blågrön kulör, ”Alcro dröm”. Rummet rymmer säng och en liten inbyggd walk-in closet.

Badrum

Badrummet har helkaklade väggar i vitt med grå detaljer och på golvet ligger grå klinker, försedd med golvvärme. Rummet har dusch, ett rektangulärt handfat, wc och handdukstork. En stor spegel är integrerad i väggen ovanför handfatet och intill sitter ett badrumsskåp samt ett hyllplan i marmor. Badrummet renoverades av tidigare ägare runt 2010.

Brf Vårt Hem Nr 4

Föreningen

Brf Vårt Hem Nr 4 (org. nr 702002-5651) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Smedjan 7 år 1918. Föreningen var tidigare en bostadsförening men sedan 1995 är det en bostadsrättsförening. Föreningen består av ett gathus beläget på Västmannagatan 95 och omfattar 20 lägenheter med bostadsrätt och 2 lokaler med hyresrätt, de hyr även ut ett källarutrymme och plats på taket för mobilantenner. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 4 350 kr per kvm boarea. Den 1 januari 2020 kommer avgiften att höjas med 10%. Avgiften betalas kvartalsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Rådrum AB. Trappstädning sköts av externt företag.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har ett avtal med fiberoperatören A3, 100/10 mbit, en obligatorisk avgift läggs till på månadsavgiften, för närvarande 156 kr / månad. Digital- tv med must carry - utbudet ingår i månadsavgiften.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 163 kr av köparen.

Gemensamma utrymmen

Modern tvättstuga i källarlokal, utrustad med två maskiner, två torktumlare, ett torkskåp och en kallmangel. I källaren finns även en hobbylokal för enklare snickerier / projekt. Cykelställ under tak finns på gården. Trevlig gemensam grönskande innergård med trädgårdsmöbler och grill.

Förråd

Till bostaden hör ett källarförråd om cirka 4 kvm och ett vindsförråd om cirka 5,5 kvm till lägenheten.

Renoveringar i urval

2018 tvättstuga, samtliga maskiner byttes ut mot nya, byte av färskvattenledningar, renovering av fönster, 2017 fiber indraget till samtliga lägenheter, genomgång av hela huset med tillhörande åtgärder, 2016 installation av postboxar, OVK genomförd och godkänd, 2015 renovering av trapphus, säkerhetsdörrar installerades, 2013 spolning av stammar, 2010 ny markbeläggning på gården, nytt cykelställ med regnskydd, 2009 genomfördes en rad större fastighetsförbättringar; alla husets rökkanaler tätades, gårdsfasaden renoverades, taket målades och nya balkonger kom på plats till husets norra och västra lägenheter, 2007 renovering av hiss, fjärrvärme installerades, 1970 / 1990 stambyte i etapper.

OMRÅDET

Här bor du i synnerligen trevliga Vasastadskvarter, mitt i stadsdelen. Området har till större delen bebyggelse från 1910- och 1920-talen och är lugnt med väldigt lite trafik, samtidigt som du har nära till allt vad Vasastan har att erbjuda. Här är det aldrig långt till en trevlig restaurang eller ett café. I och med bygget av nya Hagastaden har området fått ett än större närutbud i form av flera matbutiker, restauranger, gym med mera som etablerat sig i stadsdelen. I området finns flera gröna lungor och dessutom oasen Hagaparken på kort promenadavstånd. Nya Citybanans station ligger endast två minuters promenad från huset. Du har även mycket nära till hållplats för flygbussarna och Odenplans tunnelbana ligger två kvarter bort.