Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Rålambsvägen 52
Wallander 1932
Kungsholmen - Fredhäll
TRETTIOTALSTVÅA MED KÖK I RENOVERINGSBEHOV
TEXT: BRETHELS FOTO: OZOLLAPA STYLING: WIBERG

Brf Fredhäll säljer sin bostadsrätt. Lägenheten är i behov av lite kärlek i köket, medan alla ytskikt är i fint skick och badrum stambytt. Vad sägs om generös takhöjd, runtgående planlösning och bevarade originaldetaljer som trägolv, speglade innerdörrar, vackra snickerier och fönsterbrädor i marmor? Pricken över i är de generösa fönsterpartierna, som bjuder på ett härligt ljusinsläpp och lummig utsikt över mysiga Fredhäll.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Rålambsvägen 52
Område:
Kungsholmen - Fredhäll
arkitekt:
Wallander 1932
Våning:
0.5 av 3
Rum:
2 rum och kök
Area:
42.5 m²
Avgift:
2 313 kr Inkl värm, vatten, bredband och försäkring

Allmänt

En välplanerad tvåa med charmig originalkaraktär och visst renoveringsbehov. Samtliga rum vetter mot en lugn och lummig gata och har generösa, ursprungliga fönsterpartier med fönsterbrädor, spanjoletter, vred och vädringslådor i original samt nyinsatta persienner. Även spegeldörrarna till badrum och sovrum, garderobsväggen samt det vitlaserade trägolvet i vardagsrum och sovrum är bevarade från byggåret. Samtliga rum har vitmålade väggar. Lägenheten är en bostadsrätt som ägs av BRF Fredhäll, som är en av Stockholms största bostadsrättsföreningar. Föreningen har gott om gemensamma utrymmen och tillgångar; däribland en mysig innergård, ett flertal tvättstugor, festlokal, gästlägenheter samt bastu- och motionsrum.

Vardagsrum

Det luftiga och lättmöblerade vardagsrummet rymmer utan problem både matplats och soffgrupp. Här finns två stora originalfönster om två lufter vardera, som skänker ett behagligt ljus åt rummet och skapar en harmonisk helhet tillsammans med det vackra, vitlaserade trägolvet.

Kök

Intill vardagsrummet ligger köket, som är av äldre standard. Här finns gasspis, köksfläkt, kyl och frys. Skåpluckorna är vita och ovanför den rostfria diskbänken sitter blommönstrat kakel i en beige nyans. På golvet ligger en beige plastmatta och väggarna är vitmålade. I köket finns ett charmigt originalfönster som är en luft brett. Den som önskar kan öppna upp ytterligare mellan kök och vardagsrum för att förstärka känslan av rymd och ljus.

Sovrum

Det rofyllda sovrummet nås via en vacker spegeldörr i original. Här finns plats för mindre dubbelsäng invid det generösa fönsterpartiet om tre lufter. Tack vare de nyinsatta persiennerna är det inga problem att mörklägga rummet helt. Utanför sovrummet, i anslutning till badrummet, finns en generös garderobsvägg i original med gott om förvaringsmöjligheter från golv till tak.

Badrum

Badrummet har väggar kaklade i vitt kvadratiskt kakel med en grå bård, och på golvet ligger grå klinkers. Här finns dusch, tvättställ, wc, handdukshängare och två väggskåp för förvaring. Badrummet nås liksom sovrummet via en vacker spegeldörr som är bevarad från byggåret.

Hall

Innanför ytterdörren finns plats för krokar eller hatthylla. Längre in i hallen, mot dörröppningen till köket, finns en garderob i original med ytterligare förvaringsmöjligheter.

HSB Brf Fredhäll

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger och förvaltar fastigheterna Briljantsmycket 3 och 4, Skogslandet 1, 2 och 3, samt Purpur 1 och 2. Föreningen upplåter 789 lägenheter med bostadsrätt (detta är en av föreningens bostadsrätter som förmedlas). HSB:s Brf Fredhäll äger två lägenheter. I föreningen finns det 58 lokaler varav Vivere Fastigheter AB har bostadsrätten för två, resten innehar föreningen. Husen ritades av arkitekten Sven Wallander och uppfördes 1931-33.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har ägt och förvaltat fastigheterna sedan husen byggdes 1931.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna Service och den tekniska förvaltningen och fastighetsskötseln av Riksbyggen. Riksbyggen har personal på området måndag-fredag som underhåller och vidareutvecklar fastigheterna samt avhjälper felanmälningar. Brf Fredhäll är en HSB-förening.

Renovering

Under åren 1990-92 byttes samtliga stammar till badrum i föreningen ut. Samtidigt renoverades alla badrum i föreningen. En stor majoritet av stammarna har under 2010 högtrycksspolats. Föreningens köksstammar byttes under slutet av 1960-talet och relinades i olika etapper t.o.m. 2013. Alla elledningar (stigarledningar) byttes ut 1990-92 med nya dragningar fram till lägenhet. Föreningen investerade i en helt ny sopsug under 2007. 2016 fick föreningen en godkänd OVK. 2016-2018 genomgår samtliga fastigheter renovering av balkonger, tak, fasader och fönster.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet ca 142 Mkr, vilket ger cirka 4 500 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 639 kr. Det finns inte beslutat om någon kommande avgiftshöjning.

Andrahandsuthyrning

Fastighetsägarna Service har fullmakt att godkänna föreningens andrahandsuthyrningar. Uthyrning via Airbnb eller liknande förmedlingssidor är förbjudet.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad. Föreningen har ett gemensamt bostadsrättstillägg som betalas via månatligt tillägg till årsavgiften.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstugor

Föreningen har åtta tvättstugor. Närmsta tvättstuga finns i huset.

Gemensamma utrymmen

Det finns en mysig innergård med mycket träd och buskar, grill och utemöbler. Föreningslokalen Victoria på Ernst Ahlgrens väg 10 finns tillgänglig för uthyrning åt föreningens medlemmar. I en del av föreningslokalen inryms bastu och motionslokal, bredvid finns även en snickarbod. Föreningen har två gästlägenheter som medlemmarna kan hyra. Det finns även ett barnvagnsrum samt flera cykelrum.

Förråd

Till lägenheten hör ett vindsförråd.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen har tecknat ett avtal med Bahnhof om bredband. 1 GB är inkluderad i avgiften. Comhems basutbud för kabel-TV (analogt) ingår samt det digitalt okodade startutbudet om 9 st kanaler.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

OMRÅDET

Fredhäll är en mycket trevlig del av Kungsholmen med bebyggelse från mestadels 1930-talet. Det direkta och höga läget vid Mälaren ger fantastiska vyer. Här finns ett av Stockholms första solbad, Fredhällsbadet, som är öppet för allmänheten under sommarmånaderna, och för medlemmar i den ideella föreningen Fredhälls Badklubb under vintertid. Här ligger också den trevliga restaurangen Solstugan i härligt kvällssolsläge. I Fredhäll är gatorna uppkallade efter författare, förutom Ernst Ahlgren, som var en pseudonym för Victoria Benedictsson, hittar du till exempel gator namngivna efter Stagnelius, Atterbom och Snoilsky. Tunnelbanan når på ett par minuter du i Kristineberg.