Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Brännkyrkagatan 79
Bocander & Cronvall 1928
Södermalm
CHARMIG VÄLBEVARAD 20-TALSPÄRLA MED BALKONG OCH NOLLAVGIFT!
TEXT: ÖRVELL STYLING: LINDHOLM FOTO: OZALLAPA

Intill lummig innergård på tredje våningen finns denna välplanerade lägenhet om 40 kvadratmeter mitt i hjärtat av Södermalm. Lägenheten är smakfullt renoverad och originaldetaljerna så som spröjsade fönster, spegeldörrar och parkettgolv är väl bevarade. Bostaden med sina stora fönster känns ljus och luftig och takhöjden på 2,70 meter bidrar med ytterligare rymd. Badrummet är helrenoverat och köket har fått en klassisk touch. Balkongen som vetter mot den lugna innergården fungerar under den varma årstiden som ett extra rum liksom den rymliga hallen som med lätthet även kan nyttjas som arbetsrum. Här erbjuds ett rofyllt och smart boende med 0 kr i avgift på lugn gata med både stadspuls och grönområden alldeles i närheten.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Brännkyrkagatan 79
Område:
Södermalm
arkitekt:
Bocander & Cronvall 1928
Våning:
3 av 5, hiss finns
Rum:
1 rum
Area:
40 m²
Avgift:
1 kr I dagsläget avgiftsfritt men från 2020 kommer avgiften bli cirka 600 kr per månad. Kontakta mäklaren för mer information.

Allmänt

Lägenhetens ytskikt är renoverade och väggarna i hall och allrum har fått en ljusgrå nyans. Köket har fått vita fasonerade skåpluckor, ny porslinsho och blandare i blank mässing. Kökets väggar är målade i en stilig grå nyans. Badrummet som har golvvärme är stambytt och helrenoverat. Väggarna är klädda med vitt kakel och på golvet ligger sexkantigt mörkgrå klinker. I allrummet finns gott om förvaringsmöjligheter i form av en stor klädkammare. Vackra originaldetaljer och genomgående parkettgolv i alla rum. Välskött innergård med gemensamma umgängesytor. Tvättstuga och cykel/barnvagnsförråd finns i huset. Förening med god ekonomi.

Hall

Inbjudande hall med ljusgrå väggar och väl bevarade originaldetaljer, som den vackra kapphängaren från 1929. Den oslipade fiskbensparketten och de tidstypiska spegeldörrarna ger en varm och rustik känsla. Den generösa ytan gör det fullt möjligt att kombinera hallen med arbetsrum.

Kök

Smakfullt renoverat kök med vackert grå väggar och lackat brädgolv. Det vita fasonerade skåpluckorna, gasspisen, den generösa diskhon i porslin och blandaren i mässing från Tapwell bidrar till en fin, klassisk känsla. Robust bänkskiva i mörkbrun valnöt. Gedigen fläkt i krom och gashäll från Smeg. Från köket når du den härliga balkongen.

Balkong

Rymlig balkong med plats för utemöbler och dekorativ trädgårdsutsmyckning för att skapa den ultimata vår- och sommarkänslan. Balkongen som vetter mot den lugna innergården ramas in av ett stilfullt smidesräcke. På golvet ligger trätrall.

Allrum

Luftigt vardagsrum med spröjsat fönster och vackra spegeldörrar. Här finns gott om utrymme och rummet kan delas in i umgängesdel och sovrumsdel. Väggarna pryds av en stilfull ljusgrå tapet och på golvet ligger parkett i original. Den generösa takhöjden på 2,70 meter ger rummet ytterligare rymd. Gott om förvaringsutrymme i form av en praktisk klädkammare.

Badrum

Toppfräscht badrum med vitt kakel i tegelförband. Lyxig golvvärme under smakfullt mörkgrått sexkantigt klinker. Här finns dusch, WC, ett snyggt fyrkantigt handfat och ett fiffigt inbyggt badrumsskåp som når ända upp till taket. Badrummet är renoverat och stambytt 2016.

Brf Uven Större 21

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsrättsföreningen Uven Större 21 (org. nr 769606-8654) bildades 2001 och äger fastigheten Uven Större 21 med gatuadresserna Hornsgatan 90 och Brännkyrkagatan 79. På fastigheten finns två bostadshus uppförda år 1928 som ritades av arkitekterna Bocander & Cronvall. Föreningen består av 58 st lägenheter upplåtna med bostadsrätt, 3 st hyresrättslägenheter och 6 st lokaler upplåtna med hyresrätt.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har innehaft fastigheten sedan 2001.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna i Stockholm. Teknisk förvaltning sköts av Tiveds Fastighetsservice.

Renoveringar

2017: Gården har renoverats. 2015/2016: Renovering av fasader och hissar samt byte av tak och byggnation av vindsvåningar. 2014: Övernattningslägenheten inreddes. 2013: Renovering av cykelrum och föreningens hyreslokal (restaurangen) samt källaren i byggnaden vid Hornsgatan. 2011: Ommålning av tak. 2010: Renovering av samtliga fönster. 2009: Renovering av trapphusen, relining av stammarna samt renovering av källare och tvättstuga (byggnaden vid Brännkyrkagatan). 2008: Byte av restaurangfläkten (taket vid Hornsgatan). Obligatorisk ventilationskontroll genomförd samt upprustning av innergård. 2007: Stamspolning utan förekommande anmärkningar, genomförande av radonmätning. 2005: Installation av sopsuganläggning. 2004: Elstigar till respektive lägenhet byttes. 2002: Ny tvättstuga i källaren (Hornsgatan). 1997: Byte av stamledningar i källaren (Hornsgatan) och kulverten mellan husen. 1993: Ny takplåt. 1969: Underhållsarbete fasader och balkonger. Stambyte med tillhörande renoveringar av kök och badrum.

Avgifter/Ekonomi

Avgifterna sänktes i början av april 2017 med 12 % och det planeras inga ändringar av avgiften. Belåningen är mycket låg, endast cirka 2 200 kr per kvm boyta. Föreningen har sedan 2016 mer än halverat belåningen.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning kan godkännas av styrelsen efter ansökan om särskilda skäl finns, exempelvis tillfälligt arbete på annan ort. Uthyrning av typen Airbnb är tillåtet en kortare period, styrelsen måste informeras.

Försäkring

Föreningens fastigheter är fullvärdesförsäkrade hos Länsförsäkringar.

Städning och städdagar

Föreningen ordnar med höst- och vårstädning varje år där medlemmarna hjälps åt med bland annat gårdsmiljön. Trapphusstädningen sköts av en anlitad firma en gång per vecka.

Gemensamma utrymmen

Två tvättstugor finns med en i varje källare. Till de gemensamma utrymmena hör även cykelrum, en bokningsbar övernattningslägenhet och förstås innergården med både uteplats och grill. Cykelrummet ligger i huset vid Brännkyrkagatan och här förvaras även barnvagnar.

Parkering/garage

Föreningen upplåter inga parkeringsplatser eller garageplatser. Boendeparkering gäller i området vilket kan införskaffas hos Stockholms stad.

Bredband och kabel-tv

Kabel-tv levereras av Com Hem där basutbudet ingår i månadsavgiften. Fiberbredband erbjudes av AllTele och ingår också i månadsavgiften.

Juridisk person och delat ägande

Juridisk person kan accepteras efter styrelsebeslut, men har ej förekommit tidigare. Delat ägande är tillåtet utan begränsningar i minsta ägarandel.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Övrigt

Föreningen har en hemsida med adressen brfuvenstorre21.com där du kan läsa mer.

OMRÅDET

Bo avskilt och lugnt på Brännkyrkagatan omgiven av stadspulsen på populära Hornsgatan och Mariatorget runt hörnet. Här har du allt du kan önska i form av konstgallerier, små speceriaffärer, design och secondhandbutiker, spännande caféer och prisbelönta restauranger.
Inom räckhåll finns Zinkensdamm och närheten till trendiga Hornstull som på senare år har moderniserats med shoppinggalleria med stort utbud. Här finns även hippa Hornstull strand med Bio Rio som är en av Stockholms få kvarvarande singelbiografer från 1940-talet. Här visas ett brett utbud av film från hela världen.
Närmaste grönområdet är Skinnarviksparken med sin fantastiska utsikt över Riddarfjärden och stora delar av Stockholms innerstad. På vägen dit passerar man Yttersta Tvärgränd med sina kulturmärkta hus, som är signifikanta för stadsdelen Södermalm.
Inom gångavstånd finns även omtyckta Tantolunden, ett stort grönområde med badplats, koloniträdgårdar, lekpark, beachvolleyplan, minigolf, frisbeegolfbana och utomhusteater.
Kommunikationerna är goda. Närmaste tunnelbanestationer är Zinkensdamm och Mariatorget och på Hornsgatan hittar du en rad busslinjer att välja mellan.