Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bondegatan 74B
Axel Bergman 1915
Södermalm - Sofo
Magisk 4:a i östra Sofo med härlig balkong
TEXT: NYSTED STYLING: RYDMAN FOTO: SPINELL

Att bo i den här charmiga fyrarummaren är verkligen att komma hem, oavsett årstid. Här förenas de bästa av världar; med andrum på balkongen, lugnet från den lummiga innergården där barnen kan leka, liksom omedelbar närhet till grönskan i Vitabergsparken och de livfulla Sofo-kvarteren utanför porten. Öppen planlösning mellan det rymliga köket och vardagsrummet gör förstås underverk för den sociala och hemtrevliga känslan, liksom tre härliga sovrum med vackra fönster och generöst ljusinsläpp.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Bondegatan 74B
Område:
Södermalm - Sofo
arkitekt:
Axel Bergman 1915
Våning:
2 av 5, hiss finns
Rum:
4 rum
Area:
91 m²
Avgift:
4 852 kr inkl värme, VA och bredband

Allmänt om fastigheten

El:
7 200 kr/år
Försäkring:
1 500 kr/år
Total driftskostnad:
8 700 kr/år
Beräknat antal pers:
5

Kök

Närmare ett drömkök än så här är det faktiskt svårt komma. Här totalrenoverades det under 2014, då även väggarna i det anslutande vardagsrummet målades om i vitt. Modernt, snyggt och luftigt med vackert trägolv och en inbjudande matplats som rymmer många. Generös förvarings- och beredningsyta, med en snygg arbetsbänk i marmor och helkaklade väggar i vitt som matchar den stilrena skåpinteriören. Dekorativ spiskåpa och läcker spis från trendsäkra Smeg, som även ligger bakom retro-kylen med tillhörande frys. Från köket når du den mysiga balkongen, när det blivit dags att ta en välbehövlig paus från matlagningen eller bara vara i den ljumma sommarkvällen.

Vardagsrum

I vardagsrummet är ljuset från de stora, vackra fönstren alltid närvarande. Närheten till matplats, kök och balkong gör det till lägenhetens absoluta kärna och ett rum att verkligen trivas i, vardag som fest. Här är det gott om utrymme för såväl soffa och tevemöbel som bokhylla och gängse möblemang. Väggarna målades vita i samband med att köket renoverades 2014. Ljust trägolv även här liksom välbevarade dörrposter och snickerier.

Sovrum 1

Varmt och ljust master bedroom med väggar i en behaglig, blå nyans och en ljus heltäckningsmatta som installerats under 2017. Här sprider ett stort fönster ut mot Bondegatan rikligt med ljus att vakna till. En snygg och rymlig garderob löser all din förvaring.

Sovrum 2 & 3

Ytterligare två mycket fina sovrum som lämpar sig utmärkt för familjens yngre medlemmar, övernattande gäster eller kontor. Vackra fönster ut mot gatan, ljusa väggar och välbevarade snickerier i vitt. Trägolv i original även här.

Badrum

Fräscht och helkaklat badrum i vitt, med ett fint badkar på tassar, ljusgrå klinkers och tillhörande golvvärme. Stor spegel över handfatet med dekorativ nisch undertill, handdukstork och vägghängda skåp tar hand om all din förvaring.

Hall

Luftig och välkomnande hall med väggar i en lila, varm ton, vita snickerier och ljust trägolv. Här löser en stor garderob i fullhöjd vardagsförvaringen galant, tillsammans med en praktisk hängare för ytterkläderna.

Brf Kopparn 9

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Kopparn 9. Föreningen upplåter 42 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lägenhet och 2 lokaler med hyresrätt. Husen ritades av arkitekten Axel Bergman och uppfördes 1915.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2000 samt tog över tomträtten.

Tomträtt

Föreningen innehar tomträtt. Tomträttsavtalet löper till 2026-12-31.

Förvaltare

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna Service Stockholm AB.

Renovering

1978 Omfattande ombyggnad sker, med sammanslagning till större lägenheter. 2000 Bostadsrättsföreningen bildas och köper in byggnaden och övertar tomträtten. 2002 Vinden byggs om till 6 st lägenheter samt en ny lägenhet i suterrängplan. Utökning av förrådsutrymmen sker i samtidigt. Förnyelsearbete sker samtidigt med en ny takbeklädnad över långskeppet, målning av övriga takplåtar, nya varvtalsstyrda från fläktar samt nytt hissmaskineri inkl styrsystem. 2003-04 Installering av ny undercentral för fjärrvärme och montering av ny tryckstegringspump för tappvatten. 2005 Balkonger byggs till de flesta av lägenheterna. Omputsning och ny färgsättning på fasaderna samt målning av fönsterna utvändigt och renovering och målning av portarna. Hisskorgarna rustas upp och gården designas m med nya planteringar och nytt markarbete. 2012 Trapphusen renoveras och målas om. 2016 Cykel och barnvagnsrum renoveras och förses med cykelliftar (D-porten) och avsats för barnvagnar (a-porten). 2016-17 Föreningslokalen renoveras och byggs om till övernattningslägenhet. 2018 delar av taket byts ut på grund av läckage. Två takfläktar byts ut och nya räcken till vindslägenheternas terrasser installeras.

Kommande renoveringar

Föreningen planerar för ett kommande stambyte. Föreningen kommer att ta hjälp för att göra en bedömning om när i framtiden det ska ske.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 7 739 444 kr och föreningens totala boyta är 3661,5kvm vilket ger en ca 2114kr/kvm. Föreningens totala lokal yta är 149kvm. Föreningens månadsavgift/kvm/år ca 639 kr/kvm. Inga avgiftsförändringar är beslutade.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har vår och höststädning gemensamt.

Tvättstuga

Finns i fastigheten.

Gemensamma utrymmen

Gården är helt underbar med mkt yta att vistas på. Uteplats med möbler och grill. Sandlåda för de små. Cykelrum och barnvagnsrum finns. Övernattningslägenhet finns och ett källarförråd hör till lägenheten.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

Värme och vatten samt bredband ingår i avgiften.

Överlåtelseavgift och medlemskap avgifter

Överlåtelseavgift betalas av säljaren.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-06-09. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET


Här bor du på en lugn och skön gata, i lika sköna Söderkvarter, med bara ett par minuters gångavstånd till Slussen, Medborgarplatsen och Nytorget - tillika Sofos pulserande kärna. Brett nöjesutbud för alla smaker och åldrar inklusive allehanda service, kvalitativt parkhäng, mysiga småbutiker och utmärkta kommunikationer, med flertalet innerstadsbussar i närområdet. Den här krog- och cafétäta delen av Södermalm har länge varit en av Stockholms mest naturliga och omtyckta mötesplatser, som dessutom blommar upp lite extra sommartid då Skånegatan blir gågata, med kulturevenemang, uteserveringar och loppisar. Gott om potentiella stammishak är det förstås också, med restauranger som Nook och Café Nizza på Åsögatan, thailändska tapaskrogen Pat´s Place på Folkungagatan, liksom en av Stockholms bästa vinbarer tvärs över gatan. Vad mer kan man önska sig?