Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Ljungvägen 7
Allan Werner 1950
Stocksund
REPRESENTATIV OCH ELEGANT FAMILJEVILLA MED LUMMIG TRÄDGÅRD
FOTOGRAF: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

I sjönära och trivsamma kvarter i Stocksund ligger denna stilfulla och välbevarade 1950-talsvilla i tre etage. Det är en både familjevänlig och representativ bostad med stora sällskapsutrymmen och en stor insynsskyddad och lummig trädgård. Stora originalfönsterpartier med marmorbrädor, dörrar, trä- och marmorgolv, smidesdetaljer och maffig öppen spis är några av de originalkomponenter som bevarats sedan byggåret och bidrar med karaktär. Det stora vardagsrummet är husets högsäte såväl till vardag som till fest. Bostaden har upp till sex möjliga sovrum och därtill en separat lägenhet om tre rum och kök i entréplanet som kan användas som uthyrningsdel, generationsboende eller egen verksamhet. Trädgården ger både sol och svalka med uppvuxen grönska och möjlighet till många uterum. Här bor du i ett kuperat och charmigt område med lummiga gator och vackra villor nära Lilla Värtan med strandpromenader, bad och småbåtshamnar.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Charlotte Pellas
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Friköpt fastighet
Adress:
Ljungvägen 7
Område:
Stocksund
arkitekt:
Allan Werner 1950
Rum:
9 rum
Area:
230 m² + 60 m² biarea
Tomtareal:
1 119 kvm

Byggnad

Byggnadstyp:
2 1/2 plan i souterräng
Byggnadsår:
1950
Uppvärmning:
Bergvärme
Energideklaration:
Utförd 2019-07-08
Energiklass:
F
Fasad:
Grov slaggstensputs
Stomme:
Betong
Fönster:
2-glas
Bjälklag:
Cement nedre botten samt trä
Tak:
Tegel
Grundläggning:
Torpargrund
Ventilationstyp:
Självdrag
Vent.inspektion:
Beställd
Vatten/Avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Fastighetsbet.:
Tallen 16

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning:
37 400 kr/år
VA:
7 062 kr/år
Sotning:
100 kr/år
Total driftskostnad:
44 562 kr/år
Beräknat antal pers:
3
Kommentar:
Summan för uppvärmning inkluderar även hushållselen
Taxeringskod:
220
Taxeringsvärde:
10 216 000 kr/år
Summa pantbrev:
6 058 000 kr
Tomtareal:
1 119 kvm
Tomttyp:
Trädgårdstomt (friköpt)
Vatten/avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Rättigheter:
Avtalsservitut Ledning Last: Avtalsservitut: Ledning, 01-IM4-50/437.1
Planbestämmelser:
Tomtindelning (1946-10-08) Stadsplan (1945-02-02)

Entré- och källarplan

Husets nedersta plan innefattar också dess huvudentré. Innanför ytterdörren finns en stor hall med golv av kolmårdsmarmor, kapprum och hatthylla i original från byggåret. Dessutom platsbyggd garderob under trappan som leder upp i huset. På det nedersta planet finns även tvättstuga, strykrum, matkällare och husets bergvärmeanläggning. Dessutom garage och ett trädgårdsrum med dörrar ut till trädgården. Det nedre planet innefattar också en lägenhet om 40 kvm och tre rum och kök som kan användas som uthyrningsdel, generationsboende, kontor med mera, allt efter behov. Här finns ett kök, wc, vardagsrum, arbetsrum och ett sovrum.

Mellanplan

En trappa upp från entréplanet finns husets huvudvåning där vardagsrummet är husets klo. Det är ett fantastiskt sällskapsrum med stora ljusa ytor och generösa fönsterpartier i två väderstreck. Här finns även access till terrass och trädgård samt en elegant öppen spis att njuta av när det inte är trädgårdsväder (nysotad och med ny pipa). Köket ligger i nära förbindelse med vardagsrummet. Här finns köksinteriör från HTH, elspis, ugn, fläkt, diskmaskin, stor kyl och frys med ismaskin samt plats för ett mindre köksbord och stolar. Rummet har marmorgolv, två fönster och ett högt och trevligt läge. Intill köket finns husets matsal. Detta rum kan även nyttjas som sovrum för den som så önskar, då matbord även kan placeras i det stora vardagsrummet. Idag disponeras detta våningsplan med två sovrum, som ligger intill varandra. Båda är stora och nordostvända, och det ena rummet har en fransk balkong och fyra originalgarderober. Det andra är ett hörnrum med fönster åt två håll. På detta plan finns också ett stort badrum, renoverat 2016, med kakel och klinker i design av Patricia Urquiola, och specialdesignad inredning i ask. Här finns dusch, vägghängd wc, handfat, tak-och handdusch bakom glasvägg, golvvärme och fönster.

Övre plan

På det övre planet finns idag två stora sovrum. Det ena av dem var tidigare två sovrum och det är enkelt att återställa denna planlösning för den som så önskar. Den dörr som nu är borttagen finns sparad i källaren. Mellan rummen finns ett tv-rum med platsbyggd bokhylla. Alla rum har öppningsbara takfönster och det ena rummet har även en liten takbalkong. Hela övervåningen har vitlaserade lackade furugolv. Våningens badrum har dusch, handfat, wc, blått mosaikgolv och vita helkaklade väggar.

Utförda renoveringar

1998 renoverades köket, duschrummet på nedre plan och yttertaket lades om. 2002 byggdes lekstugan. 2010 renoverades badrummet på översta planet och alla fönsterbleck byttes till kopparbleck. Trädgården lades om med hjälp av trädgårdsarkitekt. 2014 tillkom fyra takfönster och en ny garagedörr med karosseripanel i ek i exakt kopia av originalet och med kopparskoning nedtill sattes in (ytterligare karosseripanel finns i garaget). 2015 renoverades kök på nedre plan och en spaljé med kopparskoningar sattes upp mellan tomterna (med tillstånd av kommunen). 2019 renoverades skorstenen och trasiga takpannor har bytts.

Trädgård

Huset har en 1119 kvm stor och delvis kuperad trädgårdstomt med uppvuxna träd och berghällar, omgiven av lummig grönska som skapar avskildhet och olika trädgårdsrum. Gården är anlagd av en trädgårdsarkitekt. Här växer fruktträd som äpple, päron, plommon och körsbär och det finns odlingslådor och bland annat en mycket fin vit rhododendron. I söderläge på husets inre gavelsida ligger en stor terrass omgiven av ett tidstypiskt smidesstaket och med vevmarkis. Från terrassen leder en trappa ner till trädgården. I en stor tall finns en spektakulär trädkoja med häftig utsikt och tomten innefattar även en lekstuga. Förutom garaget rymmer gårdsinfarten två bilar.

OMRÅDET

Kuperade och charmiga Stocksund med lummiga gator och vackra villor bjuder på sjönära rekreation, småbåtshamnar och strandpromenader längs vattnet. Stocksundet fick sitt namn efter de stockar som förr i världen placerades ut i sundet för att hindra inkräktare från att ta sig fram. Under slutet av 1800-talet började området bebyggas på allvar och gick då under namnet Stocksunds villaparker. I början enklare villor, men med tiden allt elegantare och många i schweizerstil. Långängen, som är den del denna villa ligger i, bebyggdes i huvuddel efter andra världskriget. Här bor du nära Stocksunds centrum med bland annat bibliotek, restaurang, vårdcentral och matvarubutik. I omgivningarna finns också trevliga kvartersrestauranger som Hamnkrogen, Cedergrenska tornet och Bockholmen. Stocksundsskolan och Långängsskolan ligger båda i närheten liksom Stockhagens idrottsplats. Läget är sjönära och på 5-10 minuters promenad når du Täcka udden med klippbad, och 15-20 minuter bort ligger Svanholmsbadet som är en sandstrand. Kommunikationerna till stan är mycket bra, dels via E18 och dels via Roslagsbanan, som tar dig till Östra station på sju minuter. Från Danderyd tar tunnelbanefärden till Östermalmstorg tolv minuter. Från Stocksunds torg går buss direkt till Mörby Centrum och Danderyds sjukhus.