Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Sigfridsvägen 1
Albin Brag 1910-13
Aspudden
EN DOFT AV PARIS I ASPUDDEN – LJUVLIG JUGEND HÖGST UPP I HUSET
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: DOCKHEMMEN/COPPARSTAD

En fridfull oas med utsikt över himmel, träd och hustak, en sagolik bostad och ateljé. Detta hem, högst upp i ett praktfullt jugendhus mitt i Aspudden, är en sinnlig bostad med vackra, ljusa och omsorgsfullt omhändertagna rum. Det är ett hem som under de senaste åren renoverats med kärlek, och har öppnats upp till en vacker bostad i stil med sitt ursprung. Lägenheten disponeras idag med ett kombinerat kök och vardagsrum med ett varsitt sovrum på vardera sida som gör detta till ett boende med plats för vila, ro, skapande och gemenskap. Lägenheten ligger i en lugn och trevlig förening med en stor inbäddad och barnvänlig gård med utemöbler och lekytor.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Sigfridsvägen 1
Område:
Aspudden
arkitekt:
Albin Brag 1910-13
Våning:
3 av 3, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
55 m²
Avgift:
3 194 kr Inklusive värme, vatten samt kabel-TV. 125 kr tillkommer för bredband.

Allmänt om fastigheten

El:
3 300 kr/år
Total driftskostnad:
3 300 kr/år
Beräknat antal pers:
1

Allmänt

Lägenheten renoverades 2015 och har därefter uppdaterats kontinuerligt fram till dags dato. Förutom nytt kök och badrum har rummen återbördats i ursprungsstil. Tidigare sänkta tak har tagits bort, moderna dörrar ersatts med gamla, dörrkarmar och golvsocklar i äldre stil satts in, plastgolv tagits bort och originalträgolven under slipats och behandlats. Väggar, tak och snickerier har målats, elen har dragits om med ny elcentral och lägenheten har även fått ett nytt sammankopplat brandlarm. De spröjsade fönstren med spanjoletter och djupa nischer har också tagits omhand. Boendet är smidigt för barnfamiljer då huset har en trappstegsfri ingång på baksidan där man smidigt rullar in en barnvagn och därefter kan ta hissen upp till lägenheten och köra vagnen ända in i den rymliga hallen. Väljer du att ta trapporna upp får du njuta av ett vackert trapphus med spröjsade fönster och blommande pelargoner. Till lägenheten hör ett vindsförråd och det går att ställa sig i kö för att hyra extraförråd.

Kök och vardagsrum

Lägenheten disponeras idag med kök och vardagsrum i social planlösning. Köket är ljuvligt inrett med fransk bistrokänsla och i vinkel mot rum och hall. Köksinteriören har grå speglade fronter (Ikea Bodbyn) och ett skåp har vitrin. Köksförvaring finns även i den angränsande hallen. Väggarna vid arbetsytorna är helkaklade med vitt metrokakel med mörk fog och bänkskivorna är av valnöt. Kyl och frys är integrerade i bänkskåpen vilket gör att högskåp kunnat undvikas. Även diskmaskin är integrerad. Induktionshäll, ugn och fläkt i svart och mässing är i äldre stil, från Gorenje, och matchas med blandare, redskapsstänger och skålhandtag i samma material. Ytterligare en fin detalj är en öppen hylla tilverkad av en gammal träplanka. Vid rummets fönster kan du placera matbord och stolar och äta frukost i morgonsol med fri utsikt över trädtoppar, himmel och hustak. Med ett slagbord kan du enkelt duka för större sällskap. Väggarna i resten av rummet är målade i en mjuk havrefärgad nyans, Devine från Jotun. En soffa ryms också i rummet som är en härlig plats för gemenskap och samvaro. I hela rummet ligger ljusa originalträgolv.

Sovrum

Två av bostadens rum änvänds idag som sovrum. Det största sovrummet är ett vackert burspråksrum med framtagna ljusa originalträtiljor och mjukt rosa väggar i kulören Calamine från Farrow & Ball. Rummet har plats för stor dubbelsäng och ytterligare möblemang. Här finns en rymlig garderobsvägg med påkostad insida som bland annat innehåller särskild smyckesförvaring. Garderoberna är fastmonterade men går att flytta för den som vill disponera bostaden på annat sätt. Det mindre av sovrummen används idag som ett barnrum. Här är väggarna målade i en dov grågrön kulör, Pigeon från Farrow & Ball. På golvet ligger originalplankgolv med grön marockansk klinker i ett framtaget hörn. Från fönstret är det utsikt mot himmel, träd och en annan sekelskiftesbyggnad.

Badrum:

Badrummet är inget annat än bedårande och helt nyrenoverat, klart i januari i år. På väggarna sitter fasat cremevitt Metrokakel upp till brösthöjd och det avslutas med en svart kakeldekorlist och svart kakelbröstlist (Victoria från Sekelskifte). Överdelen av väggen är målad i en mjuk rosabeige kulör. På golvet ligger diagonalrutig klinker i svart och vitt med svart ram/sockel och med golvvärme. I rummet finns ett badkar på lejontassar, wc och handfat i äldre stil och blandare, krokar, toarulle- och tandborsthållare, handtag och knoppar i mässing från butiken Sekelskifte. En kombinerad tvättmaskin och torktumlare är inbyggd och det finns en utdragbar diskret torkställning. Mycket bra förvaring i platsbyggda överskåp, badrumsskåp och inbyggda hyllnischer. Belysningen är varsamt uttänkt och dimbar. Badrumsdörren är en äldre renoverad tjusighet med spröjsat glas i överdelen.

Hall:

Hallen är ett nav genom bostaden och kan delas in i tre delar. Innanför ytterdörren ligger pistagegrön mönstrad marockanskt kakel och därefter följer ett nylagt trägolv av breda ekplank (Ek Tveta från Kährs). Hallen rymmer olika förvaringslösningar, allt efter eget behov. Utrymme finns för större platsbyggd förvaring. Den innersta delen av hallen har en fin väggmålning à la dimmig himmel.

Brf Lilla Korpen

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Korpen 13. Föreningen består av 31 lägenheter med bostadsrätt, 1 hyresrätt samt 2 lokaler och 3 p-platser med hyresrätt. Huset ritades av arkitekterna Albin Brag 1912.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2004. Föreningen är äkta.

Mark

Föreningen äger marken. Så ingen risk för höjningar av tomträttsavgifter föreligger.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltare är Rådrum.

Renoveringar

2018 Byttes hela taket ut till nytt. Även dåliga bjälkar, nytt plåttak med mera. Nya hissar installerades 2018 (4 st). Va-stammar byttes 1981. Stamspolning 2017. Stambyte planerat till 2032 enligt underhållsplan. Elstigar och elledningar byttes 1981. Radonmätning gjordes 2006 på fastigheten (Ingen notering). Fjärrvärme och ny vattenservis installerades 2005. Fasad, tak, portar dränering samt utsida fönster har totalrenoverats under 2006-2007. Renovering tvättstuga 2007. Trapphusen målades om 2012. OVK-besiktning genomfördes 2012/2013, då även samtliga åtgärdspunkter korrigerades. Hyreslokal om 152 kvm totalrenoverades 2013 för att kunna hyras ut till marknadsmässiga hyresnivåer.

Kommande renoveringar (inom 10 år)

Endast normalt underhåll är planerat.

Ekonomi

Föreningen är en äkta förening. De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet ca 15,45 mkr, vilket motsvarar cirka 7 875 kr/kvm/bostadsrättsyta (årsredovisning 2018). Snittbelåningen i Aspudden/Hägersten är ca 7 000 kr/kvm. Föreningen har inga planerade avgiftsförändringar, föreningen höjde avgiften för de renoveringar som genomförts med 10% (jan 2019). Föreningen ökade under 2014 sina lokalhyresintäkter med ca: 370.000 kr (motsvarande ca: 113% ökning) jämfört med 2012. Vidare har föreningen sänkt sina kostnader ordentligt under perioden 2010-2013 genom medvetet arbete samt optimering av t.ex. värmeförbrukningen. Föreningen arbetar aktivt med sin underhållsplan.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta. Trädgårdsfirma finns för utomhusarbete både vinter som sommar.

Tvättstuga

Modern tvättstuga med sex stycken tvättmaskiner, två torktumlare samt ett stort torkskåp. Stort torkrum finns i källarvåningen.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en stor gemensam barnvänlig trädgård med staket, grindar och sandlåda. Kraftiga buskar ramar in trädgården och tillsammans med de vackra syrenträden ger de en idyllisk gård fantastisk både för grillning med vänner och familj, fester och barnkalas. Ny grill samt ny sand till sandlådan.

Parkering

Det finns idag tre parkeringsplatser att tillgå för föreningsmedlemmarna.

Bredband och kabel-tv

Bredband via Ownit och TV via ComHem.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens ordförande 2019-05-21. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i en mysig och familjär småstadsmiljö i hjärtat av Aspudden, omgiven av en innerstadsliknande kvartersbebyggelse i mestadels jugendstil, som blandas med mer friliggande senare bebyggelse. Via en genväg från huset når man gågatan med Ica och tunnelbana på endast en minut. Aspuddens centrala kärna har många pärlor och de bor du nära; bageri, bokhandel, cykelaffär, bibliotek, apotek, kemtvätt, café, pizzeria, indisk restaurang med mera. Ett kommunalt dagis och ett kooperativ ligger på samma gård, och det finns flera förskolor i området. Närmaste skolor är Aspuddsskolan, F9, och Pilgrimsskolan, F3. En stor tillgång är närheten till Vinterviken med dess koloniträdgårdar, trädgårdscafé, restaurang, promenadvägar och Mälarens vågor, och i närheten finns även populära Aspuddsparken med sin 4H-verksamhet.