Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Surbrunnsgatan 8 B
Viktor Dorph 1897
Vasastan
LJUST SEKELSKIFTE MED SOLIG BALKONG, MÖJLIG FYRA
FOTO: JOHANSSON STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

Denna härliga lägenhet ligger i ett gårdshus byggt under 1800-talets sista år, omgiven av två mycket fina och lugna innergårdar. Det är ett trivsamt hem med generösa rum, högt i tak och genomgående planlösning. I ett mysigt kök, ett stort vardagsrum med solig balkong och två rofyllda sovrum finns såväl stora umgängesytor som lugnet och avkopplingen. Utanför bostaden har föreningen två nyrenoverade innergårdar som är fantastiska utemiljöer för alla åldrar, med bland annat trädgårdsmöbler, växter, grill och lekhörna. Lägenhetens mycket goda förvaringsutrymmen måste också framhållas, inklusive hela tre vindsförråd om tillsammans drygt 15 kvm.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Surbrunnsgatan 8 B
Område:
Vasastan
arkitekt:
Viktor Dorph 1897
Våning:
2 av 4
Rum:
3 rum och kök
Area:
93 m²
Avgift:
4 330 kr Inkl. värme, v/a.

Allmänt om fastigheten

El:
4 000 kr/år
Försäkring:
3 314 kr/år
Total driftskostnad:
7 314 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Allmänt

Detta är en ljus och rymlig bostad med både bra umgängesytor och lugna rum för avkoppling. Fönstren är höga och av korspoststyp med djupa nischer och speglade paneler. Genomgående i rummen sitter höga golvsocklar. I köket och de båda sovrummen är de gamla brädgolven bevarade. De är slipade och behandlade med vitsåpa och hårdvaxolja. Vardagsrummet är stort och går att dela av för att få ytterligare ett sovrum. Till lägenheten hör inte mindre än tre vindsförråd, ett större och två mindre om totalt drygt 15 kvm. De ligger smidigt nära, 1,5 trappa upp från bostaden.

Kök

Köket ligger som första rum till vänster innanför entrén. Köksinredningen har ljusa släta fronter kombinerat med mörkbetsade träarbetsbänkar och vitt kakel. Såväl arbetsytor som förvaringsutrymmen är mycket goda. Alla vitvaror är från 2014; induktionshäll, varmluftsugn, fläkt, diskmaskin, kyl och frys. I köket finns en nisch som blir en mysig matplats. Den möbleras med fördel med en kökssoffa. Över arbetsytorna och i nischen sitter infällda spotlights. Från fönstret har du utsikt mot den bakre innergården. Köksgolvet är vitsåpat och hårdvaxat.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett stort och härligt sällskapsrum med plats för stort umgänge. Plats finns för både soffgrupp och matsalsbord för den som så önskar. Vid behov av ett extra sovrum finns möjlighet att dela av vardagsrummet. Helglasade pardörrar leder till lägenhetens balkong som ligger i sydostläge med sol från morgon till eftermiddag, och även med soligt återbesök någon timme senare på kvällen. Balkongen ligger med högt läge mot den främre innergården, lugnt och tyst.

Sovrum

Bostaden har två sovrum som idag disponeras som ett föräldrasovrum och ett barnsovrum. Master bedroom är ett stort rum med gott om plats för dubbelsäng och annat möblemang. Här finns dessutom en hel inbyggd garderobsvägg med överskåp, vilket ger gott om plats för förvaring. Rummet är vackert, ljus och välhållet med vitsåpade furugolv och fint ljusinsläpp. Fönstret vetter mot den främre innergården. Barnsovrummet har samma vackra furugolv som vuxensovrummet och köket. Det ligger mycket lugnt beläget mot den bakre innergården. En välvd trapphusvägg ger extra charm åt rummet. Här finns också en rymlig inbyggd garderob och ett fint överljus över rumsdörren.

Badrum

Badrummet har väggar kaklade med vitt metrokakel, på golvet ligger antracitgrå klinker med golvvärme och i taket sitter spotlights. I rummet finns badkar med dusch, handfat med kommod, ett långsmalt skåp, wc och tvättmaskin. En torktumlare ingår också i lägenheten, men står för närvarande på vinden.

Hall

Hallen är rymlig och välkomnande med gott om plats för kläder och skor. Vid behov finns här även plats att sätta in en eller flera garderober. Hallen fortsätter i passagen mellan sovrummen där det också finns två stora inbyggda garderober inredda med hyllor. Den del av hallen som ligger vid kök och badrum är en bra plats för till exempel ett skrivbord. Golvet i hallen är belagt med antracitgrå stenplattor.

Brf Morkullan 24

Föreningen

Brf Morkullan 24 (org. nr 716418-7721) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Morkullan 24 år 1985. Föreningen består av ett gathus samt ett gårdshus med adress Surbrunnsgatan 8 och omfattar 22 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lokal med hyresrätt. Husen förenas av en vacker grönskande gård, samt har ytterligare en fin gård med trädäck. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 4 164 kr per kvm boarea. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC. Fastighetsskötsel sker till största del av medlemmarna själva enligt en ansvarsfördelning. Avtal med externa aktörer finns för trappstädning, service av hiss, drift av värmecentral och trädgårdsskötsel.

Bredband och kabel-tv

Bredband levereras via fiber genom IP Only eller Com Hem, och medlemmarna tecknar själva sina avtal.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga, fin planterad innegård med cykelförråd, utemöbler, planteringar och lekstuga, samt ytterligare en innergård med trädäck.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 163 kr av köparen.

Förråd

Lägenheten disponerar tre vindsförråd om sammanlagt drygt 15 kvm.

Renoveringar, i urval

2018 innergård, 2014 stamspolning, 2012 renovering av trapphusen samt gathusets entré, 2010 - 2011 renovering av fönster, fasad och tak, rensning av dagvattensystem, 2009-2010 genomgång och förbättring av värmeanläggning, 2006 värmekablar i stuprör, 2005 byte av värmecentral, målning av tak, 2004 stamspolning, 1977 stambyte i kök och badrum.

Kommande renoveringar

De närmaste åren är det inget stort som planeras.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts av extern aktör. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i maj 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i genuin stadsmiljö i gränslandet mellan Vasastan och Östermalm, med direkt närhet till natur och rekreation i Lill-Jansskogen, på Norra Djurgården och kring Brunnsviken och Hagaparken. Det nyrenoverade Vanadisbadet ligger också endast ett par kvarter bort och för den sportintresserade är det även nära till bland annat Swartlings Ridskola, Kungliga Tennishallen, Östermalms IP och Balettakademin. Kvarteren ger dig flera pärlor som anrika Lindquists konditori, och skrattfesterna på Norra Brunn. Kommunikationerna i området är mycket goda, du bor nära både Östra station och Odenplan med Citybanan samt t-banans röda och gröna linje och många olika bussar.