Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Måbärsstigen 48
Karlén & Stäck 1957
Hässelby Södra Villastad
UNIK ARKITEKTUR MED HÖG STANDARD OCH STOR INREDD TRÄDGÅRD
TEXT: MURÉN FOTO: LIFFNER STYLING: RYDMANS HEM

De prisbelönta Radiohusen i Hässelby Södra Villastad är 1950-talsarkitektur med klass - moderna bostäder som byggdes med en påkostad interiör. Här får du ett unikt tillfälle att förvärva ett av de mest eftertraktade och påkostade radhusen med en av de största trädgårdarna i området. Ett hem för den kräsne. På en insynsskyddad höjd ett stenkast från Mälaren bor du här med en stor, uppvuxen och lättskött trädgård med många funktioner. Huset har en öppen halvplansdisposition med stora sociala ytor och mindre privata rum och är i ett mycket fint skick. Hela huset andas spännande och enastående arkitektur. Speciellt för bostaden är bland annat ett fyra meter högt och svagt lutande pulpettak med takfönster som ger ett fantastiskt ljus till hemmet, samt en vacker balustrad med trappor till de övriga halvplanen. Nuvarande ägare har varsamt renoverat med exklusiva materialval och intentionen att bli gamla här. Radiohusen är ett område man trivs i, med en bullerbykänsla i sann Olle Hellbom-anda. Bland de gemensamma och frivilliga aktiviteterna kan kräftskiva, gatuloppis och midsommarfirande nämnas. När husen på Måbärsstigen stod färdiga 1958 kom många anställda vid Sveriges Radio att flytta in, och därmed föddes namnet Radiohusen. I nummer 48 flyttade redaktionschef Per ”PePe” Persson från Dagens Eko in med sin familj. PePe, som beskrivs som en rebell, kom till Ekot från Vecko-Journalen och tog sig an uppgiften att befria radion från TT-beroendet. Andra personligheter som bosatte sig i området var Allan Schulman (producent för Hylands hörna), Pekka Langer (programledare för Svensktoppen), Putte Wickman (jazzmusiker), Catrin Westerlund (skådespelerska), Olle Hellbom (regissör för Astrid Lindgren) med flera.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

11
Visning söndag 11 aug 10:30 - 12:00
Öppen visning välkommen!
18
Visning söndag 18 aug 10:30 - 12:00
Öppen visning - Välkommen!

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Måbärsstigen 48
Område:
Hässelby Södra Villastad
arkitekt:
Karlén & Stäck 1957
Rum:
6 rum och kök
Area:
121.5 m² + 21 m² biarea
Avgift:
4 900 kr inkl värme, vatten/avlopp, bredband 150mbit, TV, tillgång till cykelförråd, bastu, tvättstuga m.m. Garage 200 kr inkl tvätthall.

LUGNET PÅ KULLEN – UNIKT 1950-TALSHUS MED STOR INREDD TRÄDGÅRD

Allmänt

Bostaden har tre etage i souterreng och du gör entré på mellanplanet. Här finns hall/kapprum, kök, matrum med balustrad mot det övre planet, tvättstuga, gästtoalett och ett sovrum. På det nedre etaget finns vardagsrummet med eldstad och utgång till trädgård samt dörr ner till en rymligt inrett källare om cirka 21 kvm. Det övre planet innefattar master bedroom, dressingroom, badrum och ett extra sovrum. I huset finns knappt en enda rak vinkel, nästan alla rum har en lutning av taket som ger ett enastående ljusinsläpp i hela huset. Genomgående i huset återfinns gedigna materialval och en härlig tidstypisk känsla. Huset bevarar bland annat garderober med ticka-handtag och färgfria lyftgångjärn från August Stenmans gångjärnsfabrik i Eskilstuna, fönstervred, innerdörrar med bakelithandtag och fungerande nycklar, vitrinskåp och fönsterbrädor med fasade kanter. Väggarna är målade i harmonierande kulörer och med ytterväggar i vit puts för ett vackert ljusflöde. All el är uppdaterad till modern standard. Elkontakter och strömbrytare är utbytta till svarta varianter från Renova med tidsenligt formspråk.

Hall

Innanför entrédörren möts besökaren genast av husets tidstypiska arkitektur. Här ligger, nu som då huset stod nytt, ett praktfullt golv av marmorterrazzo med infällt skrapgaller från Kåbe mattan. Marmorterrazzon är karaktäristiskt för Radiohusen men det finns även i Svenskt Tenns grundares Estrid Eriksson semesterparadis Tolvekarna som inreddes av Josef Frank. Väggarna med originalputs är målade i den ekologiska färgen Ljus pärlgrå från Byggfabriken. Originalgarderoberna med tickahandtag är även de kvar sedan byggåret, liksom en rymlig klädavhängning med klädstång och hyllor.

Kök

Det exklusiva köket helrenoverades 2011 och är måttbeställt och specialanpassat efter rummet och huset. Skåpluckorna kommer från Kensapuu och är målade i senapsgult i underraden medan överskåpen är vita. Bänkskivorna är av carraramarmor och stänkpanelen av mässing, vilket matchas med blandare i mässing från Vola, design Arne Jacobsen. Köket är utrustat med induktionshäll, frihängande designfläkt, pyrolysugn i ergonomisk höjd, inbyggnadsmikro, helintegrerad extra tyst och extra hög diskmaskin samt side-by-side kyl och frys med ismaskin och kylt vatten. Golv med tidsenliga Hovi-plattor i två olika gråtoner.

Matrum

Matrummet är hemmets hjärta, kopplar samman hela huset och är härligt socialt. Det har en slående takhöjd på hela fyra meter och lanterninfönster som ger ett mäktigt ljusinsläpp. Övervåningens balustrad och fönster bidrar till ljus, luftighet och karaktär, precis som fönsterväggen mellan kök och matrum med glasdörrar, innerfönster, vitrinskåp och bardisk. Väggarna är även de målade i pärlgrå kulör från Byggfabriken samt en putsad fondvägg i samma kulör som de yttre fönsterkarmarna. På golvet ligger fiskbensparkett av ek.

Master bedroom

Det övre planet innefattar tre rum. Ett av dem är iordningställt till ett dressingroom med skjutdörr från master bedroom. Dessa båda rum är målade enhetligt i en lugn mörkgrön kulör och med putsade ytterväggar i vitt för att optimera ljusinsläppet. Fönsterpartiet har vädringsfönster och nischer målade i en ljusgrön originalfärg (som återkommer i hela huset). Sovrummet har gott om plats för dubbelsäng och en platsbyggd sittbänk med hyllor samt förvaring i utdragslådor. Mellan rummen finns en glasad skjutdörr och i väggen mot matrummet finns ett glasparti, båda är gjorda av originalinredning. Golv av enhetlig ekparkett. Den dörr som avlägsnats från detta rum finns sparad för den som i stället vill ha tre separata sovrum på detta plan.

Sovrum

Sovrum två ligger intill dressingroom och har väggar målade i pärlgrått. På balustraden utanför sovrummen finns originalgarderober bevarade. Sovrum tre ligger i anslutning till hallen och fungerar idag som gästrum med plats för två sängar. Ljusgrå väggar och en stegrande takhöjd kompletteras här av en fondvägg med Svenskt Tenns elefanter i grått och vitt. På golvet ligger massiv fiskbensparkett inlagd 2017.

Badrum och wc

Bostaden har ett badrum med närhet till sovrummen på ovanvåningen och en gäst-wc som ligger i anslutning till entrén. De helrenoverades av tidigare ägare runt 2005. I badrummet finns badkar med duschvägg i glas, handfat med blandare från Mora (nytt 2019), wc, handdukstork och spotlight i tak. Väggarna är helkaklade med ljust marmorerat kakel och ljust klinkergolv med golvvärme. På gästtoaletten finns wc, handfat med kommod och blandare från Mora (nytt 2019), ljust marmorerat kakel och ett litet fönster som vetter mot husets framsida.

Tvättstuga

På entréplanet finns en tvättstuga med tvättmaskin, torktumlare, stor diskho med blandare från Vola (design Arne Jacobsen) vid en arbetsbänk med det tidstypiska virrvarrmönstret. Dubbla överskåp på höjden ger mycket bra förvaring. På golvet ligger hoviplattor i ljusgrått och vitt, precis som i köket. Här finns även rymliga platsgjorda utdragsvagnar till källsortering.

Vardagsrum

Vardagsrummet hittas på det nedre etaget. Det är ett stort och ljust rum som rymmer både en stor soffgrupp och ytterligare möblering. Hemmets eldstad, en vacker öppen spis med mässingsram i original från byggåret, är placerad i detta rum. Här finns även utgång till husets trädgård. I vardagsrummet ligger ekparkett med holländskt förband från när husen byggdes och väggarna är målade i en ljusare grön kulör. Från vardagsrummet finns dörr med direkt nedgång till källaren.

Källare

Radhusets stora källare är ett cirka 21 kvm stort rum att nyttja efter behov. Nuvarande ägare har använt ytan till kontor, förråd, snickeri och krukmakeri. Det är ett perfekt rum för de egna intressena och ger också stor och lättillgänglig yta till förvaring.

Trädgård och uteplats

Välkommen till det insynsskyddade extra vardagsrummet om ca 200 kvadrat. När nuvarande ägare flyttade in fick de veta att de första ägarna ”tävlat” med sina grannar om vem som hade den finaste trädgården. Här fanns således en växtskatt att ta hand om och förvalta vidare. Man delade, flyttade och förökade befintliga växter, som man vet trivs på platsen, och skapade utifrån detta sin egen trädgård med feng shui i åtanke. Den är idag indelad i flera olika rum med vackra siktdjup och är en plats att njuta av. Närmast huset finns en veranda med både matplats och loungedel och separata markiser (installerade 2017). Därefter följer gräsmatta, blomsterrabatter, öppet grillhus, redskapsbod, en fantastisk pergola med plats för sittgrupp och hängmatta. Nedanför pergolan finns en köksträdgård med odlingslådor och kompost. Genom trädgården löper en gång av stenplattor som flyttats och tagits tillvara från byggåret. Belysning finns på väl utvalda platser i trädgården och tänds automatiskt i skymningen. Vattenutkastare finns både i anslutning till verandan närmast huset samt vid köksträdgården. I trädgården finns till exempel äppelträd (ett äldre, ett nyare spaljéträd och ett paradisäppelträd), vinrankor, sparris, vinbär, jordgubbar och såklart måbär. Här finns perennrabatter, magnolia, syren, kaprifol, spirea, hortensia, murgröna med mera. Komplett växtlista finns tillsammans med utlåtande från trädgårdsdesigner. På husets framsida finns en sittplats i anslutning till entrén, planteringar med både vårblommor och perenner som går i vita toner, cykelparkering och vintergrönska i form av murgröna och rhododendron. Uteplatsen på framsidan avgränsas av en måbärshäck mot föreningens parkväg där man enkelt kan köra fram bilen intill huset och lasta av det man behöver innan man parkerar i garaget.

Garage och parkering

Till radhuset medföljer ett medlemsskap i områdets garageförening som ger boende rätt att hyra ett garage till förmånligt pris, 200 kr per månad. Garageportarna planeras att bytas ut till nya med elektronisk öppning men med tidstypiskt utseende. I medlemskapet ingår fri tillgång till den gemensamma tvätthallen där bilen enkelt kan tvättas eller däcken bytas. Fri parkering gäller på gatan och tillgången till parkeringsplatser brukar vara god.

Gemensamma parkområdet

Utemiljön ritades av trädgårdsarkitekt Erik Anjou. Han valde att spara de i området växande tallarna, med den estetiska tanken att de höga tallkronorna skulle kunna beskådas från husens lanterninfönster. Grundtanken om en parkmark i skogsmiljö är välbevarad, och på föreningens mark finns än idag en centralt placerad lekplats. På föreningens bästa utkiksläget finns en perfekt liten bergsknalle där du kan njuta av solnedgången och Mälarutsikten på en picknick-filt.

Brf Surkullan

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger och förvaltar fastigheten Fresia 5 med adress Måbärsstigen 14-76. Fastigheten består av 32 lägenheter. Bostadsytan är 3 798,6 kvm och lokalytan 57 kvm.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen registrerades 1955-10-15 i samband med att husen uppfördes.

Ekonomi:

Ekonomin i föreningen är mycket god. Belåningen ligger på 4 030 004 kr. Man genomförde en avgiftshöjning 20190401 på 6,5% för att sätta av mer pengar till yttre underhåll. I avgiften ingår värme, vatten, kabel-tv, bredband, telefonabonnemang samt övriga gemensamma kostnader som t ex sophämtning, tidningsåtervinning, snöskottning, gräsklippning etc.

Radonmätning:

Radonmätningar är gjorda i samtliga lägenheter under 2011 och 2013. Resultatet från mätningarna är mycket bra med värden mellan 40-150 Bq/kubik, vilket är under gränsvärdet på 200 Bq/kubik. Aktuell bostads radonvärde är cirka 80 Bq/kubik.

Mark

Tomträtt, bundet till och med 2028.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av externt företag medan den tekniska förvaltningen sköts i egen regi.

Renovering

2015 Renovering av fasadfönster med nya isolerglas, spaltventiler och ny aluminiumbeklädnad på söder- och östfasaderna. Renoverade originalfönster på norr- och västfasaderna. 2014 Renovering av trappor 2014 Gruppavtal för internet tecknat hos ComHem till samtliga lägenheter 2012 Byte av radiatorventiler samt fjärrstyrda termostater 2011 Utförd radonmätning 2010 Ny takpapp, infästning av takfönster samt installation av nya ventilationshuvar framför takfönstren. 2008 Utförd energideklaration, godkänd 2008-08-28 2007 Ny nedgrävd sopanläggning 2007 Spolning av dagvattenledning 2006 Relining av avloppsstammar 2006 Byte av takfönster 2004 Byte av all utrustning i undercentralen 1986 Installation av undertrycksventilation 1980 Ombyggnad och tilläggsisolering av alla tak

1958 Byggnadsår

Kommande renoveringar

Garageportarna kommer att bytas ut till motsvarande nya portar med fjärrstyrd öppning.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade i Länsförsäkringar.

Städdagar

Föreningen har en gemensam höst- och vårstädning under trevliga former.

Tvättstuga

Det finns en gemensam tvättstuga i föreningen. Mycket lätt att få tvättid, här finns bl a mattvätt.

Gemensamma utrymmen

Park (tillsammans med grannföreningen) med gungor, sandlåda, balansstubbar och utkiksberg med vy över Mälaren. Bastu, cykelförråd, trädgårdsförråd med redskap och originaldelsförråd.

Bredband och Kabel-TV

Kabel-TV och bredband 150mbit genom ComHem ingår.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2018-04-09. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Hässelby Södra Villastad och närområdet erbjuder ett stort utbud. På badrocksavstånd hittar du en långgrund strand och bryggor vid Hässelby Strandbad och på promenadavstånd finns ytterligare fyra strandbad; Maltesholmsbadet, Kaananbadet, Hässelby allmänna bad och Lövstabadet.

Nuvarande ägare spendarar mycket av sin fritid i segelbåten och det finns fyra båtklubbar i området. Grimsta naturreservat och friluftsområdet Lövsta – Kyrkhamn - Riddersvik är två fina naturområden i närheten.

På östra sidan finns Hesselby Slott med hotell och restaurang som anordnar nationaldagsfirande, grillkvällar och afternoon tea. I slottskällaren hittar du uppskattade Hesselby Krukmakeri med butik och på Kaananbadet finns mysiga Kaanans trädgårdscafé med rättigheter och matservering året runt.
På västra sidan finns Riddersviks gård med café och på onsdagarna under sommarmånaderna är det grillkvällar och uppvisning av veteranbilar. I maj månad går dessutom det årliga veteranmopedrallyt Harald Nielsen Memorial, i år med Kung Carl XVI Gustafs moped från ungdomsåren på startlinjen. Ytterligare västerut finns Görvälns slott som går att ta sig både med bil och båt, ett mysigt utflyktsställe med fine-dining restaurang. På promenadavstånd finns flertalet förskolor, Maltesholmsskolan (årskurs 1-6), Internationella Engelska skolan (årskurs 4-9) och Hässelby Villastads skola (årskurs 1-9).


Till tunnelbanan vid Hässelby Strand är det fem – sex minuters promenad, eller en hållplats med buss 119. Till Fridhemsplan tar det 25min med tunnelbanan och lika länge med bil.
Till Barkaby handelscentrum med bland annat IKEA och Outlet-område tar det knappt 15min med bil. På behagligt avstånd, vid rondellen in till Hässelby, byggs nu förbifart Stockholm som kommer att knyta samman området med Ekerö och Kungens kurva.