Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Wollmar Yxkullsgatan 5 A
1926 Carl Åkerblad
Södermalm - Mariatorget
VARM GENOMGÅENDE 20-TALSTREA MED BEVARADE ORIGINALDETALJER
FOTO: BOUKARI TEXT: PETTERSSON STYLING: AHLQVIST

Med superbt läge invid Mariatorget och trevliga Swedenborgsgatan ligger denna fina och ljusa 3:a om 86 kvm. Lägenheten är stor och luftig med en genomgående planlösning som är bostadens ursprungliga. Här finns ett trivsamt generöst kök, två rofyllda sovrum och ett inbjudande vardagsrum samt en gemytlig inre hall vilken förbinder alla rum. Dessutom har lägenheten gott om förvaringsutrymmen och ett nyrenoverat badrum med tvättmaskin. De många bevarade originaldetaljerna som fiskbensparkett, spröjsade fönster med djupa fönsterbänkar och strama stuckaturlister skapar trivsel och harmoni – här är det lätt att känna sig hemma. Genomgående golv av fiskbensparkett och väggar i Stockholmsvitt skapar en trevlig igenkänning där tavlor och möbler får uppgift att sätta färg. Under vår och sommar brukar nuvarande ägare ha köksfönstren öppna mot föreningens lummiga gård med bland annat almträd. Medan föräldrarna lagar mat kan man ha koll på barnen som leker på gården. Wollmar Yxkullsgatan är en enkelriktad gata som trots att den ligger så centralt är väldigt lugn. Till lägenheten hör dessutom ett vindsförråd om ca 4-5 kvm golvyta.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Wollmar Yxkullsgatan 5 A
Område:
Södermalm - Mariatorget
arkitekt:
1926 Carl Åkerblad
Våning:
0.5 av 5, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
86 m²
Avgift:
5 108 kr inkl. värme och vatten

Allmänt om fastigheten

El:
5 700 kr/år
Försäkring:
5 200 kr/år
Total driftskostnad:
10 900 kr/år
Beräknat antal pers:
4
Kommentar:
2 vuxna och 2 barn

Kök

Köket vilket renoverades 2013 är en synnerligen lyckad mix av bevarat original och nytt. Vita skåpluckor från Picky Living möter serverings- och överskåp från byggåret. Bänkskiva i betong, dubbla fönster, klassiskt vitt kakel 15x15 cm och på golvet den fiskbensparkett som karaktäriserar hela lägenheten. Här kan bjudas till middag för upp till åtta personer och den snillrika sittbänken dubblerar dessutom som förvaringslösning. Full maskinell utrustning från Siemens i form av bland annat induktionshäll och diskmaskin.

Vardagsrum

Vardagsrummet nås via två klassiska originaldörrar och är ett inbjudande ljust rum med ett spröjsat fönster mot gatan och väggar målade i Stockholmsvitt. Rummet är lättmöblerat med stora väggpartier, fiskbensparkett och plats för både soffgrupp och förvaringsmöbler som kan placeras på många sätt. 2013 flyttades väggen till angränsande sovrum vilket skapade bättre proportioner med ett generöst stort vardagsrum.

Sovrum 1

Det stora sovrummet är beläget in mot gården, vilket gör det till, ett lugnt rum utan insyn. Här finns en lång garderobsvägg och även en bevarad klädkammare så förvaring är det gott om i detta rum. Här finns plats för en 180 cm säng och läsfåtölj. Fönstret är så klart spröjsat med djup fönsterbänk, väggarna Stockholmsvita och på golvet ligger fiskbensparkett.

Sovrum 2 (barnrummet)

I barnens sovrum har föräldrarna platsbyggt ett skrivbord vid fönstret där man kan blicka ut över Wollmar Yxkullsgatan. Då rummet nås via separata dörrar från såväl vardagsrum som inre hall går detta rum att dela av för att skapa två mindre sovrum.

Inre hall

Den inre hallen är ett trivsamt extra rum som effektivt sammanbinder alla övriga rum. Tapeten Birds and Pomegrate från William Morris kontrasterar på ett lyckat sätt mot vita snickerier och den mörka fiskbensparketten. En rolig detalj är att tapeten lanserades 1926 – samma år som detta hus byggdes. Innanför ytterdörren sitter en bevarad hatthylla med ankarkrokar i mässing och säkerhetsdörren har fått ett tidstypiskt utseende vilket harmoniserar väl med tjugotalestetiken.

Badrum

Det fina badrummet renoverades hösten 2013. Väggarna är kaklade med ett grått större kakel och på golvet ligger grå klinker 10x10 cm med golvvärme. Här finns en tak- och handdusch, handfat med kommod, väggskåp, wc och tvättmaskin.

Brf S:t Göran 1

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten S:t Göran 1. Föreningen består av 81 lägenheter med bostadsrätt samt 10 lokaler och 2 lägenheter med hyresrätt (ca 60 respektive 90 kvm).

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning via Trönnberg & Co.

Renoveringar

1996 - Byttes el-stigare och samtliga V/A-stammar samt renoverades fasad och fönster 2003 - Renoverades gården på Wollmar Yxkullsgatan 3 2005 - Renoverades gården på Wollmar Yxkullsgatan 5 och Swedenborgsgatan 2007 - Byggdes balkonger på Wollmar Yxkullsgatan 3 2008 - Renoverades gårdsfasaden på Wollmar Yxkullsgatan 3 2009 - Renoverades fönster mot Swedenborgsgatan 2010 - Renoverades portarna 2011 - Renoverades fönster mot gården på Wollmar Yxkullsgatan 5 A och 5 B samt Swedenborgsgatan mot gården. Ny hiss Wollmar Yxkullsg 3. 2011 - Installation av fibernät 2012 - Byggnation av vindslägenheter Wollmar Yxkullsg 3 2012 - Installation av fiber för bredband. 2014 - Byggnation av balkonger mot gården på Wyx 5a, 5b och Swe 5a 2015 - Byte av portöppnare samt installation av dörrknapp WY 5A. Utgrävning av två rabatter samt iläggning av stenplattor WY 5B. 2016 - Installation av ventilation i källaren på WY 5B, skrapning och målning av vägg. Stamspolning och kartering av alla avloppsrör. Terrassen mot väggen grävdes ur, iläggning av fuktspärr och stenplattor WY 5B. Installation av bergvärme. 2017 - Brandkontrollbesiktning av rökgångar. Sotning. Relining av rören i bottenplattan samt till gårdsbrunnen WY 5B. Ovk-besiktning WY 5A, 5, WY 5B och SW 5A. Godkänd. 2018 - Injustering av radiatorer samt montering av nya termostater 2018. Delvis renovering av tak påbörjat i januari.

Kommande renoveringar

Delvis renovering av tak (målning), fasader och utsatta fönster.

Ekonomi

De långfristiga skulderna för föreningen ligger på cirka 41,5 mkr, (ca 7 235 kr/kvm boyta). Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar samt årliga hyresintäkter på över 1,5 mkr.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad.

Trappstädning

Trappstädningen sköts av städföretag så det är inget de boende själva behöver ombesörja.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en trevlig innergård med gemensam uteplats och grill, sandlåda och två vackra almträd. Dessutom finns tre tvättstugor, cykelrum, två barnvagnsrum samt ett soprum för hushålls- och grovsopor.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett vindsförråd om ca 4-5 kvm och ytterligare förråd går vanligtvis att hyra av föreningen.

Bredband och kabel-tv

Fastigheten är ansluten till fiberbredband via Ownit (100 Mbit/s) samt analog tv via Bredbandsbolaget med ett basutbud på ca 15 kanaler. En obligatorisk avgift på 176 kr för bredband och analog tv tillkommer månadsavgiften.

Juridisk person

Juridisk person beviljas inte inträde i föreningen. Köpare av bostadsrätt i föreningen ska själv ha för avsikt att bebo lägenheten.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens ekonomiska förvaltare 2 maj 2019 samt årsredovisning 2018. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadstämning mitt i storstaden. Under sommarhalvåret blir Swedenborgsgatan en gågata med många restauranger, caféer och uteserveringar och ett mysigt folkliv. Här bor du till exempel nära trevliga ställen som Bistro Süd, Kalf & Hansen, Petrus, Johan & Nyström och Stikki Nikki. I föreningen ligger trevliga restaurangen och baren Racamaca där du gärna slinker in för ett glas. Wollmar Yxkullsgatan är också en bred gata med träd och långt avstånd till huset på motsatt sida. Du bor precis vid Mariatorgets tunnelbana och endast fem minuter från pendeltågen vid Södra station. Dessutom har du promenadavstånd in till city, och når till exempel centralstationen på 30 minuter.