Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Puckgränd 15
CURT STREHLENERT 1950
Västertorp
VÄLPLANERAD FUNKISTVÅA MED ORIGINALKÖK OCH SÖDERVÄND BALKONG
FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMANSHEM TEXT: MURÉN

Förorternas Östermalm var smeknamnet på Västertorp då det var nybyggt på 1950-talet. Känslan idag är dock kanske mer mysig småstad med ett trevligt förortscentrum i en välplanerad miljö med småbutiker och matställen. God planering kännetecknar även denna lägenhet som uppfördes just 1950 och består av två rum och kök med balkong. Det är en ljus och välskött bostad med genomgående planlösning, generösa rum och hög 1950-talsanda med bland annat originalköket och rymliga garderober bevarade. Lägenheten har också renoverats kontinuerligt under de senaste åren. Här bor du centralt men lugnt, omgiven av grönska och med balkong i soligt söderläge.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Puckgränd 15
Område:
Västertorp
arkitekt:
CURT STREHLENERT 1950
Våning:
2 av 2
Rum:
2 rum och kök
Area:
56.5 m²
Avgift:
2 906 kr Ink värme & vatten

Allmänt

Detta hem har underhållits väl genom åren och flera omfattande renoveringsarbeten har gjorts. Samtliga ytskikt är genomgångna och väggarna nytapetserade. Originalparketten i vardagsrummet är nyslipad och i sovrummet har ett nytt ekgolv lagts, som matchar vardagsrumsgolvet i stil. Kök och hall har även fått nya stiltypiska golv. Hela elsystemet är omdraget med jordade kontakter i 1950-talsstil. Föreningen har nyligen gjort målningsarbeten på samtliga fönster, som är i original från byggåret. Till lägenheten hör ett stort källarförråd om cirka 15 kvm samt också ett mindre matkällarförråd.

Kök

I köket är originalköket från 1950 bevarat och mycket väl omhändertaget. Luckor och lådfronter är lackade i ljusgrått och har klassiska snabelbeslag och handtag. Tidsenliga attribut som Perstorpsskiva, rostfri diskbänk med dubbel ho samt två rader vitt 15x15-kakel är också bevarade. I köket finns gasspis, kolfilterfläkt, inbyggd mikrovågsugn, kyl och frys. På golvet ligger rutig linoleum och på en av väggarna, där köksbord och stolar kan placeras, sitter tapeten Vårklockor från Svenskt Tenn.

Vardagsrum

Vardagsrummet ligger intill köket och är generöst i storlek och lättmöblerat. Plats finns för både soffgrupp och matbord, för den som så önskar. På golvet ligger rutlagd originalekparkett och på fönsterväggen sitter en blåblommig fondtapet. Vid vardagsrummet finns också lägenhetens balkong, som är en härlig oas i söderläge och omgiven av lummiga träd. Här finns både plats för utemöbler och växtlighet.

Sovrum

Sovrummet är även det ett rymligt och välplanerat rum, perfekt i storlek för dubbelsäng, sängbord och till exempel byrå. Här finns även bra förvaringsutrymmen i två originalgarderober med överskåp. En vägg är tapetserad med en randig tapet.

Badrum

Badrummet renoverades av föreningen i samband med stambyte 1994 och har därefter har samtliga ytskikt nyrenoverats i omgångar. Väggarna är helkaklade i vitt, och på golvet ligger en ljus våtrumsmatta. Rummet har badkar, wc, handfat och ett badrumsskåp med spegeldörrar. Därtill har rummet fönster som ger insläpp av dagsljus och friskluft.

Hall

Hallen är centralt belägen i bostaden och leder till alla rum. Innanför ytterdörren finns plats för hatthylla och annan förvaring, och dessutom finns bra förvaringsutrymmen i inbyggda originalgarderober. Det rutiga linoleumgolvet från köket ligger även i hallen.

Brf Västertorp

Föreningen

Brf Västertorp (org: 702002-5917) är en äkta bostadsrättsförening som består av 238 stycken lägenheter (totalt 15 472 kvm) samt 1 217 kvm lokalyta. Lägenheterna består av 2-4 rok. Till föreningen hör fastigheterna Brodden, lsbanan, Hockeyspelaren, Hockeyklubban, lsvaken, Bandylaget, Benskyddet, Knäskyddet och Pucken. Föreningen bildades 1952 som en HSB-förening. År 2000 begärde föreningen utträde ur HSB och Bostadsrättsföreningen Västertorp bildades. Föreningen innehar marken med tomträtt.

Ekonomi

Föreningens har goda intäkter från både lokaler och parkeringsytor samt en bra belåningsgrad på ca 6200 kr/kvm/boyta. Föreningen räknar med att behöva höja avgifterna något till 2020 pga av ökade kostnader. Överlåtelseavgift betalas av köparen med 2,5% av prisbasbelopp (1163 kr) och pantsättningsavgift med 1% av prisbasbelopp av låntagaren (465 kr).

Renoveringar, i urval

Renoveringar av föreningens byggnader är mestadels utförda under åren 1993-1995. Byggnaderna har försetts med nya yttertak inklusive plåtbeslag, hängrännor, säkerhetsräcken, bärande konstruktioner och undertäckning. De tidigare enkupiga takteglet har bytts ut mot betongpannor. På balkongerna har över- och kantbetong bilats bort och defekt armering har bytts ut. Nya aluminiumräcken och nya skärmar har monterats. Va-anläggningen, dvs rörledningar för vatten- och avloppsförsörjning i kök och badrum har ersatts med nya. Stambyte är utfört. Nya entréportar har monterats samt nya kodlåssystem har installerats. Trappuppgångar har målats. Ny asfalt på gångbanor. Lekplatser upprustade. Renovering av byggnadernas fönster genomförs under hösten 2017.

Gemensamma utrymmen

Det finns två tvättstugor på Broddgränd och en på Puckgränd. Tvättstugorna är utrustade med tvättmaskiner, centrifug, torktumlare och torkskåp. Till varje tvättstuga hör även mangel- och läggningsrum samt torkrum. Dessutom finns cykelförråd och två lekplatser på föreningens mark.

Föreningslokal/Övernattningsrum

Föreningen har en föreningslokal i källaren vid Broddgränd 25, ingång från gaveln som är ca 150 m2 stor. Det finns ett pentry, några stora rum och ett övernattningsrum. Lokalen kan med andra ord både hyras för fest, möten med mera och övernattning. Festlokalen Mysingen: hyrs till en kostnad av 300 kronor. Övernattningsdelen i Mysingen: får hyras i tre dygn per tillfälle. Om rummet är ledigt, är det möjligt att en vecka före uthyrning utöka till maximalt sju dagar. Kostnaden är 300 kronor/dygn.

Städning

Trappstädning sköts av städfirma.

Förråd

Till lägenheten hör två förråd. Ett stort källarförråd och ett mindre (tidigare matkällare).

Bredband och kabel-tv

I Fastigheten finns ComHem som både tv och bredbandsleverantör. Bredband med fiber finns via Ownit.

Parkering

Föreningen har 45 garageplatser och 51 parkeringsplatser. Kostnaden för dessa är 325 kr/mån för garage samt 200 kr/mån en parkeringsruta. F n kö.

Medlemskap

Föreningen godkänner ej juridisk person som medlem. Föreningen godkänner delat ägande.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och årsredovisning 2018. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Stadsplanen för Västertorp stod färdig 1947. Förutom vanliga gator planlades här ett nät av gångvägar som gjorde det möjligt att ta sig från centrum och kommunikationspunkter till bostäderna utan att störas av trafiken. Västertorp var det första trafikseparerade centrumet i hela Sverige, en modell som sedan kom att dominera 1950-talets förortsbebyggelse. Västertorps centrum är ett litet livligt småstadsliknande centrum med det mesta som behövs i vardagen, här finns butiker, restauranger och olika typer av serviceinrättningar. Västertorp är också rikligt konstnärligt utsmyckat med offentliga skulpturer. Till tunnelbanan är det bara ett par minuters promenadväg och därefter är det tio minuters resa till Hornstull och femton till T-centralen. Med bil tar du dig snabbt ut på E4 och vidare till t ex Kungens Kurva och Ikea. Området ger dig många trevliga promenadvägar, bland annat runt villavägarna i Mälarhöjden och längs vattnet vid Mälaren, som du når på cirka kvarten.