Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Etsarvägen 1
Björn Hedvall 1946
Johanneshov / Gullmarsplan
RYMLIG FUNKISTVÅA MED ELDSTAD, BALKONG & KLASSISKT 40-TALSKÖK
TEXT: BERTHELS STYLING: RYDMAN FOTOGRAFI: OZOLLAPA

Funkis när det är som bäst – hur kan man bättre beskriva den här ljuvliga lägenheten invid Gullmarsplan? Här ryms allt från stora sociala ytor till ett tidstypiskt 40-talskök, ett rofyllt sovrum och till och med en egen liten tvättstuga. Lägg till ett högt och fritt hörnläge med flödande ljus från stora fönster i två väderstreck, en vacker eldstad och en mysig balkong i bästa solläge så förstår du att det här är ett rasande trivsamt boende som inte lämnar något övrigt att önska.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Etsarvägen 1
Område:
Johanneshov / Gullmarsplan
arkitekt:
Björn Hedvall 1946
Våning:
3 av 7, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
64 m²
Avgift:
2 315 kr inkl. värme, vatten, basutbud (+ tillägg 125 kr/mån för bredband)

Allmänt om fastigheten

El:
6 800 kr/år
Försäkring:
2 800 kr/år
Total driftskostnad:
9 600 kr/år
Beräknat antal pers:
3

Allmänt

Riktigt fin 40-talslägenhet med en för byggåret ovanligt social planlösning, mycket tack vare att kök och matrum öppnats upp och bundits samman. Något som är lätt att återställa för att få ett extra rum. Vardagsrummet och det rymliga köket, som renoverades med bibehållen originalkaraktär 2017, binds samman fint av en centralt placerad eldstad vars sken kan beundras både från matplatsen och soffgruppen. Lägenheten har stora originalfönster i två väderstreck, med tidsenliga spanjoletter och fönsterbrädor i kolmårdsmarmor, genomgående parkettgolv och nymålade/tapetserade väggar (2016–2019). Det höga läget bjuder på ett generöst ljusinsläpp och fri utsikt över grönområde och Grynkvarnsparken, vilket skapar en fin inramning till denna funkispärla. Till lägenheten hör ett vindsförråd om ca 3 kvadrat och ett källarförråd om ca 1 kvadrat. I föreningen finns en välutrustad tvättstuga – lägenheten är även utrustad med en egen tvättdel – samt lummig trädgårdstomt med grillplats, föreningslokal, bastu och cykelrum.

Vardagsrum

Det lättmöblerade vardagsrummet har ett stort fönsterparti åt sydväst och ligger delvis öppet mot kök och matplats. Resultatet är en generös och luftig social yta, med en vacker eldstad i original som hjärta. Från vardagsrummet når man även den rymliga balkongen, som är placerad på hörnet av huset och bjuder på sol från morgon till kväll.

Kök

I öppen vinkel mot vardagsrummet ligger det rymliga och unika köket. Den tidstypiska köksinredningen med gråmålade, snedställda överskåp, snabelbeslag och rostfri diskbänk är inte i original som man lätt kan tro, men väl från 40-talet. Det räddades från en funkislägenhet på Gärdet och monterades i bevarat toppskick i denna lägenhet 2016, i sällskap av tidsenligt vitt kakel med mörk fog, en retroinspirerad tapet och moderna vitvaror. Här finns spis med induktionshäll från Electrolux, diskmaskin från Miele och inbyggd kyl & frys från Whirlpool (samtliga 2011). Invid det generösa fönsterpartiet ryms en matplats, där man kan njuta av skenet från eldstaden i sällskap av många middagsgäster.

Sovrum

Det rofyllda hörnsovrummet har fönster i två väderstreck och vitmålade väggar. Här finns plats för dubbelsäng och utmärkta förvaringsmöjligheter från golv till tak i form av en snyggt integrerad garderobsvägg med vita dörrar.

Hall

Innanför dörren möts man av ljusgrå väggar och ett praktiskt mörkgrått klinkergolv. Här finns plats för avhängning av ytterkläder och även en mindre hallbyrå om man så önskar. Längre in i hallen ligger en parkett och här finns även en väl tilltagen garderob.

Tvättdel

I anslutning till hallen – snyggt gömd bakom en skjutdörr med spegel – ligger en separat tvättdel som är utrustad med kombinerad tvättmaskin och torktumlare från Electrolux (2018) och vit bänkskiva. Här finns även flera öppna hyllor och lådor för förvaring.

Badrum

Från hallen når man även badrummet, som är helkaklat med vitt kvadratiskt kakel och mörkgrå klinkers. Här finns dusch med skjutbar glasvägg, WC, handdukstork och tvättställ. Förvaringsmöjligheterna är utmärkta; underskåp med vackert marmorerad bänkskiva samt överskåp och spegelskåp.

Brf Eken nr 19 (702000-4482)

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Eken nr 19 (org. nr 702000-4482) innehar fastigheten Kopparsticket 4, med ett flerbostadshus uppfört 1945 i Johanneshov. Föreningen upplåter 50 st lägenheter med bostadsrätt, samt 5 st hyresrättslokaler (bl.a. bilskola, arkitekt, IT).

Föreningens bildande

Föreningen registrerades i samband med att huset byggdes.

Mark

Föreningen innehar fastigheten genom äganderätt.

Förvaltare

Teknisk och ekonomisk förvaltning via SBC.

Renoveringar

1990 – Fasad och balkonger renoverades. 2001 – Tak lades med avskrivning på femtio år. 2005 – Stamrenovering (relining) med uppskattad livslängd på ca 25 år. 2010 – Elstigar byttes, nya mätartavlor för 3-fas med jordfelsbrytare i alla lägenheter. 2014 – Sopsuganläggning ansluten till sopnedkasten. Balkongdörrar våning 1-6 renoverades. 2017 – Lokalrenovering inför att en arkitektbyrå flyttade in. 2018 – Lokalrenovering inför Bilskola som hyresgäst.

Kommande renoveringar:

Föreningen följer en underhållsplan som idag löper till 2029. Framöver ska energideklaration göras, samt OVK. Det omnämns i årsredovisningen att fasad och balkonger behöver underhåll, men styrelsen menar att de är i ett ganska bra skick, kontroll ska göras. Annars småsaker framöver.

Ekonomi

Föreningens lån per kvm bostadsyta uppgår till cirka 1,300 kronor, vilket är att betrakta som mycket lågt i jämförelse med andra föreningar i Stockholm. Intäkter per år uppgår till ca 1,7 mkr, varav nästan 500 tkr kommer från hyreslokaler. Föreningen har 1 mkr i klientmedel hos förvaltaren.

Avgifter

Inga planerade ändringar av avgiften. Föreningen har goda lokalintäkter som gör att behovet minskar för detta, senaste höjningen var 2014.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad via Protector, inkl. styrelseansvarsförsäkring och kollektivt bostadsrättstillägg för medlemmarna.

Städning och städdagar

Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år och om man deltar på dessa får man lite rabatt på nästföljande månadsavgiftsavi. Ett anlitat företag ombesörjer trappstädningen.

Gemensamma utrymmen

Tvättstugan finns i källaren med tre maskiner, två torktumlare, ett torkrum samt mangel. Föreningen har en gemensamhetslokal och en bastu som kan bokas av medlemmarna. På vinden finns en träningslokal med en del redskap (f.d. piskbalkong). Cykelrum finns i källaren.

Parkering

Föreningen har inga egna p-platser. Du kan parkera på omgivande gator i stadsdelen (se upp för städdagar) till en kostnad av 500 kr/mån (boendeparkering taxa 4).

Bredband och TV

Bredband och ip-tv från Telenor (250/250 mbit/s) via ett obl. tillägg på månadsavgiften om 125 kr. Ca 16 kanaler ingår i tv-paketet (basutbud). Föreningen har en ”egen” kanal för att se om vindsfläktarna är igång när man eldar i öppna spisen, se faktabladet från föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på officiell information från föreningen insamlad i augusti 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Din nya adress är lugnt och lummigt belägen, med Årstavikens blänkande vatten och mysiga promenadstråk kring kolonistugor och grönytor runt knuten. Med tunnelbana, tvärbana och ett stort antal busslinjer på kort promenadavstånd tar du dig lätt runt i stan och det går dessutom på ett kick att cykla över till Södermalm via Skanstullsbron. I närbelägna Globenområdet finns ett brett utbud av shopping och service och här kan du förstås även njuta av underhållning som idrottsevenemang och konserter året runt.