Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Maria Prästgårdsgata 8
Sam Kjellberg 1929
Södermalm - Mariatorget
I TRAPPAN UPP MOT KVARNBERGET – GENOMGÅENDE TJUGOTALSETTA - MÖJLIG MINITVÅA
FOTO: BOUKARI STYLING: AHLQVIST TEXT: PETTERSSON

I trappan upp mot Kvarnberget finner vi denna vackra genomgående tjugotalsetta om 32 kvm med utsikt i söder mot den grönskande kullerstensbelagda trappavsatsen. Kvarteren vid Kvarnberget hör till Stockholms trivsammaste och höjdskillnaderna skapar nästan ett Montmarte i miniatyr. Att bo i ett hem utan någon form av trafik utanför är ganska få förunnat i hjärtat av Södermalm. Lägenheten karaktäriseras av bevarade originaldetaljer som fiskbensparkett i ek, småspröjsat fönster med fönsterbänk i marmor, vackra radiatorer, originaldörrar och originalgarderob. Det i kombination med ett stambytt badrum, sovalkov och kök mot föreningens lugna gård skapar en tilltalande helhet. I föreningen finns dessutom tre kvarvarande hyreslägenheter och goda inkomster från lika många lokaler.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Maria Prästgårdsgata 8
Område:
Södermalm - Mariatorget
arkitekt:
Sam Kjellberg 1929
Rum:
1 rum och kök
Area:
32 m²
Avgift:
2 032 kr inkl. värme, vatten, bredband, basutbud kabel-tv och ip-telefoni

Allmänt om fastigheten

El:
2 000 kr/år
Försäkring:
2 000 kr/år
Total driftskostnad:
4 000 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Vardagsrum

Vardagsrummet är lättmöblerat med ljust målade väggar, fiskbensparkett och fin eftermiddagssol ut mot trappavsatsen. Utanför fönstret finns en sittbänk vid kullerstenarna, vackra trappräcken i smidesjärn, träd och buskar. Hit kan du och vännerna flytta ut för en fördrink innan ni beger er ner mot Mariatorget och Swedenborgsgatans nöjesliv.

Sovalkov/hall

Nuvarande ägare sover i vardagsrummet men hallen, med dess ekparkett på golvet, har även sovalkov med plats för en 190 cm lång säng. Flera i huset har placerat köket här vilket skulle skapa en minitvåa. Här finns också en platsbyggd hatthylla. Säkerhetsdörren med dess ljuddämpande funktion gör att detta rum lämpar sig alldeles utmärkt för vila.

Kök

Köket lyckas med att vara både enkelt, lite slitet och charmigt. Men framförallt så är det rejält i förhållande till lägenhetens storlek. Här finns plats att laga mat och två till tre personer kan sitta ned. På golvet ligger furutiljor och från det spröjsade fönstret med fönsterbänk i marmor blickar du ut över föreningens lugna gård. Gården används i dagsläget mest av nuvarande lägenhetsinnehavare. Skåpluckorna är målade i en ljust grön ton, diskbänken i rostfritt stål och kaklet är klassiskt vitt 15x15 cm. Pluspoäng för att kallskafferiet i ena hörnet är bevarat.

Badrum

Badrummet renoverades i samband med föreningens stambyte 2014 med klassiskt vitt kakel 15x15 cm och blå klinker. Litet, fräscht men med plats för allt som behövs är en rätt koncis sammanfattning.

Brf Småländska Björnen

Antal lägenheter och lokaler

Brf Småländska Björnen består 36 lägenheter med bostadsrätt samt 3 lägenheter (runt 30 kvm vardera) och 3 lokaler med hyresrätt. Föreningen förvärvade fastigheten 2010. Föreningen är en s.k. äkta förening och äger marken.

Förvaltning

Teknisk förvaltning och fastighetsskötsel utförs av FT Drift. Ekonomisk förvaltning via Riksbyggen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg-Hansa. I avtalet ingår styrelseförsäkring samt bostadsrättstillägg för samtliga lägenheter.

Ekonomi

Föreningen har lokalintäkter på strax under 300 tkr årligen. De långfristiga skulderna ligger på ca 17,2 mkr, dvs ca 11 042 kr/kvm bostadsrättsyta. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar.

Renoveringar

2012/13 nytt tak samt nya avluftningsventiler på taket. 2013/14 stambyte av ca 80 % av fastigheten. 80 % av badrummen renoverades, bl a det för aktuell lägenhet. 2014/15 ny tvättmaskin. 2015/16 byte entrédörrar, byte expansionskärl och målning trapphus. 2016/17 hissrenovering och postfack. 2019 fönsterrenovering.

Bredband och kabel-tv

Via Comhem, 100 mbit/s-uppkoppling samt basutbud kabel-tv ingår i månadsavgiften.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett vindsförråd om ca 4 kvm.

Kommande renovering

Fasadrenovering under sommar/höst 2019.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga, gemensam innergård med grillplats och cykelställ samt soprum med miljösortering.

OMRÅDET

I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadstämning mitt i storstaden. Under sommarhalvåret är Swedenborgsgatan en gågata med många restauranger, caféer och uteserveringar och ett mysigt folkliv. Här bor du till exempel nära trevliga ställen som Bistro Süd, Morfar Ginko, Kalf & Hansen, Petrus, Johan & Nyström och Stikki Nikki. Kommunikationerna här är dessutom de allra bästa, du bor runt hörnet vid Mariatorgets tunnelbana och endast ett par minuter från pendeltågen vid Södra station och flera olika busslinjer. Läget ungefär mitt på Södermalm ger kort gångavstånd till det mesta i stadsdelen.