Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Kristallvägen 9
Backström & Reinius 1950
Hägersten - Solberga
COOL STUDIOLÄGENHET I DET GAMLA SNABBKÖPET
FOTO: SPINNELL TEXT: MURÉN STYLING: COPPARSTAD

1950 stod husen vid Kristalltorget färdiga för inflyttning och i en av de lokaler som fanns här låg Konsums snabbköp. Idag har snabbköpet byggts om till bostäder och en av dem är denna snygga studio om 49 kvm. Det är ett socialt hem med öppen planlösning i kök och vardagsrum som kompletteras med ett mysigt och lugnt sovrum. Lägenheten passar såväl studenter som par. De stora butiksfönstren är bevarade och ger ett härligt ljusinsläpp i bostaden samtidigt som de ger en känsla av att befinna sig på ett café. Här bor du i lugn omgivning och i ett hus ritad av det kända arkitektparet Backström & Reinius.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Kristallvägen 9
Område:
Hägersten - Solberga
arkitekt:
Backström & Reinius 1950
Våning:
0 av 3, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
49 m²
Avgift:
2 836 kr Inkl. Värme, V/A, bredband och hushållsel.

Allmänt om fastigheten

Försäkring:
1 800 kr/år
Total driftskostnad:
1 800 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Allmänt

2013 byggdes denna lägenhet om från lokal till bostad, en ljus och luftig studio med 2,70 meter i takhöjd och parkettgolv. Till lägenheten hör också ett källarförråd om cirka 4 kvm. Huset har en gemensam tvättstuga där det alltid är lätt att få tider då de flesta boende har egen tvättmaskin.

Kök och vardagsrum

Lägenhetens hjärta är det stora sällskapsrummet med kök och vardagsrum i öppen planlösning. Köket byggdes liksom resten av lägenheten 2013. 2017 uppdaterades det med en ny kakelvägg i klassiskt vitt 15x15-kakel ända upp i tak. Köksinredningen har vita släta fronter och bänkskiva i svart laminat. Kyl, frys och diskmaskin är integrerade i skåpinredningen och spishäll, ugn och fläkt går i rostfritt. Köket är trevligt och socialt med plats för ett stort matbord intill, och i vardagsrumsdelen längst in i rummet finns plats för en soffgrupp. Väggen i fonden är målad med Jotun Lady Minerals kulör Vallmofrö. De tidigare butiksfönstren är bevarade i rummet och de omges av en snygg karosseripanel.

Sovrum

Skiljt från övriga lägenheten ligger sovrummet. Här har du en lugn sovplats med rum för dubbelsäng och bra förvaring i en garderobsvägg. En fondvägg är även här målad i kulören Vallmofrö.

Badrum

Badrummet har helkaklade väggar med vitt matt kakel i storlek 10x10 och på golvet ligger svart matt klinker i samma storlek. Här finns dusch bakom glasväggar, handfat, wc och badrumsskåp. Plats finns för ytterligare förvaring om så önskas.

Hall

Hallen är rymlig och möblerbar. Innanför ytterdörren finns plats för hatthylla och skor, det finns även plats för till exempel byrå eller sittmöbel.

Brf Kristallen 9

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen Kristallen 9 äger fastigheten Beryllen 2 på Kristallvägen 9-11. Föreningen består av 19 stycken bostadsrätter, 2 lägenheter med hyresrätt samt 4 lokaler och 2 mindre förrådslokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1950 av arkitekterna Backström och Reinius. För ca 6 år sedan byggdes lokalerna på bottenvåningen om till studiolägenheter.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades 2007 och föreningen förvärvade fastigheten 2010.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Fastighetsskötseln sköts av Jensens drift och underhåll AB och den ekonomiska förvaltningen sköts av Kanold redovisning AB.

Urval renoveringar

OVK samt fönster- och fasadrenovering, 2018 – El- och rörstambyte, 2011.

Kommande renoveringar

Det finns inga planerade renoveringar i dagsläget.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 12,1 Mkr, vilket ger cirka 10 900 kr per kvm boyta. Avgifterna höjdes 2018 med 1,5% och i januari 2019 med 2,5%. Det finns inga beslutade avgiftshöjningar i dagsläget men det kanske kommer höjas någon procent vid årsskiftet -19/20. Föreningen planerar att börja amortera på lånen under året.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Se föreningens stadgar.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar Stockholm.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för städning av trapphus så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har en städdag per år där medlemmarna deltar.

Tvättstuga

Tvättstugan är belägen i källaren och är utrustad med 3 st tvättmaskiner, 1 torktumlare, 1 torkskåp samt en mangel.

Gemensamma utrymmen

Gemensam tvättstuga i källaren samt cykelförråd.

Parkering

Föreningen har 16 parkeringsplatser, samtliga uthyrda. Ingen kö till platserna för tillfället. Gatuparkering gäller annars längst gatorna, ej avgiftsbelagd parkering.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

Fastigheten har ett kollektivavtal med Telia som levererar bredband, telefoni och Kabel-TV bas. Det finns även anslutning till ComHem kabelnät. Värme, V/A, kabel-tv bas, bredband samt hushållsel ingår i avgiften.

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd om ca 4 kvm.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Överlåtelseavgift 2,5% av gällande prisbasbelopp (ca. 1 100 kr) debiteras av köparen. Minsta ägarandel är 10%.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-05-24, föreningens hemsida, stadgar samt senaste årsredovisningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i ett lugnt område där du enkelt tar dig till närliggande områden som Telefonplan, Midsommarkransen och Älvsjö. Det är tio minuters promenad såväl till pendeltåget i Älvsjö som till tunnelbanan vid Telefonplan. Buss åt båda håll stannar på gatan utanför bostaden och då tar resan endast fem minuter. Bilpendlaren tar sig ut på E4 på en minut. Kristalltorget må föra lite av en törnrosatillvaro men är en vacker lugn plats med stenläggning, träd, sittbänkar och tidstypiska lokaler som bland annat innehåller en nyöppnad hamburgerrestaurang.