Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Norra Stationsgatan 53
Axel Wetterberg 1916
Vasastan - Norrmalm
VACKRA ORIGINALDETALJER I STOR OCH FLEXIBEL TREA
FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN

Över denna lägenhet råder en stilfull pampighet med våningskänsla, stora rum och originalplanlösning som är genomgående. Du gör entré i en rymlig hall som är hemmets nav med bland annat ett serveringsskåp. I bostaden finns ett nyrenoverat kök i lyhörd mix av gammalt och nytt, stora sällskapsrum och två möjliga sovrum. Lägenheten har två burspråksrum, bevarade trägolv, stuckaturer, takrosetter och profilerade snickerier. Föreningen har en trevlig innergård att njuta av under årets varmare tider och önskas än mer grönska ligger hela Hagaparken för dina fötter.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Norra Stationsgatan 53
Område:
Vasastan - Norrmalm
arkitekt:
Axel Wetterberg 1916
Våning:
1 av 5, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
83 m²
Avgift:
3 740 kr Värme, v/a, kabel-tv, försäkringens bostadsrättstillägg.

Allmänt om fastigheten

El:
1 700 kr/år
Försäkring:
2 000 kr/år
Total driftskostnad:
3 700 kr/år
Beräknat antal pers:
1

Allmänt

Detta är en mycket trevlig lägenhet med pampigt läge vid porten till Stockholm. Här bor du i stora rum med generös takhöjd. I vardagsrum och intilliggande salsrum ligger vacker fiskbensparkett av ek, medan övriga rum bevarar ursprungliga brädgolv. De flesta fönstren har bevarade smygpaneler och spanjoletter. Ett av sällskapsrummen kan såklart bli ytterligare ett sovrum för den som önskar ett sådant. I huset finns bevarade skorstenspipor som ger möjlighet att sätta in eldstad. Lägenheten har mycket bra förvaringsutrymmen samt ett vindsförråd om cirka 4 kvm.

Kök

Köket renoverades 2017 i en fin kombination av gammalt och nytt. Snedställda överskåp bevarade från 1940-/1950-tal med en fin rad glasskeppor matchas med moderna stilrena underskåp från Järfällakök. Samtliga fronter är målade i en grå kulör. Bänkskivorna är av ljus marmor och väggarna vid arbetsytorna är klädda med vitt kakel som har ljus fog. I köket finns spishäll, ugn, fläkt, diskmaskin, kyl och frys. Köket har ett fint tvåluftsfönster med spanjolett samt ett litet charmigt fönster som tidigare var ett skafferifönster. I rummet finns även utrymme för en matplats.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett stort och lättmöblerat rum som till exempel har plats för både soffgrupp och matbord. Väggarna i rummet är målade i vitt och snickerierna i grått. Den bevarade smygpanelen i fönstret bevarar originalmålning från 1916 som nu hundra år senare plockats fram igen. I taket sitter både stuckaturlist och takrosett. Rummet nås från både hall och intilliggande rum.

Burspråksrum

I fil med vardagsrummet ligger ytterligare ett sällskapsrum som är ett vackert och pampigt burspråksrum med tre fönster, stuckaturer och takrosett i taket. Fönstren släpper in mycket ljus i rummet och från dem har du utsikt över Norrtulls två rosa tullhus från 1730-talet. Rummet är den nuvarande ägarens favoritrum och kallas för fågelrummet tack vare den härliga tapet som klär väggarna. Det är ett inbjudande rum som man gärna hänger i.

Sovrum

Även sovrummet är ett burspråksrum, med rundad yttervägg i riktning in mot gården. Det är ett rymligt rum som förutom dubbelsäng även ger plats till ytterligare möblering. Här finns också en inbyggd garderob. Väggarna har empiregrön färg som bidrar till den ombonade och varma känsla som råder i rummet.

Badrum

Badrummet har vita helkaklade väggar samt svart klinkergolv. I rummet finns en tak- och handdusch, wc, handfat, handdukstork och badrumsskåp. Badrummet är förberett för tvättmaskin för den som vill ha egen sådan.

Hall och serveringsgång

Hallen är ett rymligt rum som dessutom ansluter till en serveringsgång. Innanför ytterdörren finns gott om plats för hatthylla, samt ytterligare möblemang. Till höger om entrén finns även två inbyggda garderober (byggda 1940 där det tidigare var en köksingång). Längre in i hallen finns ytterligare garderobsutrymmen som är i original från byggåret. Ett vackert serveringsskåp finns i den anslutande serveringsgången. Skåpet har nyligen befriats från plastfärg och målats om i grå linoljefärg.

Brf Sländan 9

Föreningen

Brf Sländan nr 9 (org. nr 702002-0207) är en äkta förening som förvärvade hörnfastigheten Sländan 9 år 1940. Föreningen består av adresserna Norra Stationsgatan 53 och Dannemoragatan 22, och omfattar 32 lägenheter med bostadsrätt samt 2 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt. Föreningen har en pågående bygglovsansökan för balkongbygge.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på låga 3 092 kr per kvm boarea. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. En obligatorisk avgift om 163 kr/månad för bredband tillkommer.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC. Teknisk förvaltning sköts av Fastighetsägarföreningen genom konsultation.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 163 kr av köparen.

Gemensamma utrymmen

Det finns tvättstuga i källarlokal, utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt mangel. Gemensam grönskande innergård med utemöbler och grill.

Bredband och kabel-tv

Bredband och kabel-tv levereras via Com Hem. Fiber via Bahnhof.

Förråd

Lägenheten disponerar två vindsförråd på sammanlagt ca 4 kvm.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts av Husmekanikerna. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Renoveringar, i urval

2018 stamspolning, OVK genomförd och godkänd, 2016 renovering av hiss, 2015 renovering av yttertak, 2014 renovering av fönster, 2013 ny ventilation i lokal, 2012 trapphusrenovering, 2009 byte av värmecentral, armatur i trapphus, 2008 renovering av hisskorg, 2007 värmekabel i stuprör, 2006 målning av fönster, 2004 omputsning av fasad, renovering av balkonger mot gården, 2002 målning av tak, 1999 rörstambyte, elstambyte.

Planerade renoveringar

2020 renovering av fönster mot gatan, 2021 renovering av tvättstuga.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i april 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i genuina stadskvarter och samtidigt alldeles intill stora grönområden som Hagaparken, Bellevue, Brunnsviken och Hagaparken. Såväl bad som skridskoåkning finns nära. I Vasastan är det aldrig långt till en trevlig kvarterskrog, här finns till exempel utmärkta Döden i grytan i samma kvarter. Nya Hagastaden har utökat restaurang- och serviceutbudet i området ytterligare och knyter ihop Stockholm med Solna.