Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Österåker Missionshuset
1886
Katrineholm
LANTLIG DRÖM – KREATIVT MISSIONHUS MED STALL OCH ÄPPELLUND
FOTO: SPINELL STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

Det är en mycket vacker byggnad som möter i det böljande sörmländska landskapet. Den ljusa putsade fasaden är enkelt stilfull och förförande vacker med en rad av höga spröjsade fönster och enkel dekor med ett falsat plåttak på toppen. Missionshuset i Österåker utanför Vingåker är efter över hundra år i kyrkans tjänst förvandlat till en stor och härlig bostad. Med cirka 300 kvadrat att röra sig på och med cirka 8 meter i takhöjd i en fantastisk kyrksal är detta ett hem utöver det vanliga. Detta är bostaden för dig som gillar att umgås i stora sällskap och/eller har en omfångsrik familj. Kanske bedriver du en konstnärlig verksamhet eller har häst – till fastigheten hör ett stall med fyra boxplatser. Här finns dessutom en stor uppvuxen trädgård med en ljuvlig artbestämd fruktträdgård. Hemmet bevarar många detaljer från tiden som kyrka, bland annat ett stort platsbyggt funkiskök. Här finns också två eldstäder. Drömmen om att inreda en kyrksal börjar nu!

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Charlotte Pellas
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Lina Axelsson
Mäklarassistent

Bostadsfakta

Bostadstyp:
1-familjs friliggande villa
Adress:
Österåker Missionshuset
Område:
Katrineholm
arkitekt:
1886
Rum:
8 rum
Area:
290 m²
Tomtareal:
7 195 kvm
Pris:
6 000 000 kr

Byggnad

Byggnadstyp:
11/2-planshus uppfo¨rt ca a°r 1886. Ursprungliga byggnadsdel
Byggnadsår:
1886
Uppvärmning:
Pelletspanna
Energideklaration:
Ej utförd
Energiklass:
None
Fasad:
Puts på mursten av tegel
Stomme:
Tegel och mursten
Fönster:
kopplade 2-glasfönster
Tak:
Enkelfalsad plåt
Grundläggning:
Krypgrund/torpargrund enligt a¨ldre standard med t
Ventilationstyp:
Självdrag
Vatten/Avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Vent.inspektion:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Fastighetsbet.:
Säby 4:5, Säby 4:12

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning:
20 000 kr/år
El:
20 000 kr/år
VA:
9 000 kr/år
Sotning:
1 000 kr/år
Försäkring:
9 000 kr/år
Total driftskostnad:
59 000 kr/år
Beräknat antal pers:
4
Taxeringskod:
220
Taxeringsvärde:
1 112 000 kr/år
Summa pantbrev:
935 000 kr
Tomtareal:
7 195 kvm
Tomttyp:
Natur och trädgårdstomt
Tomtbeskrivning:
3 616 + 3 579 kvm
Vatten/avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Rättigheter:
Last: Officialservitut Väg, 0428-11/28.1
Planbestämmelser:
Byggnadsplan (1972-06-07)

Huset

Missionshuset i Österåker uppfördes troligtvis någon gång under åren 1886 - 1890, men det exakta årtalet är inte känt, ej heller vem som ritade byggnaden. Med sin stomme av sten var det ett påkostat bygge och en ovanlighet i trakten. Församlingssalen upptog såklart merparten av huskroppen men exakt hur byggnaden var disponerad i övrigt från allra första början vet vi inte så mycket om. 1959 gjordes en större ombyggnad av missionshuset och dessa ritningar finns bevarade. En trappa upp gjordes bland annat ett ungdomsrum som försågs med en öppen spis och det kök som till större delen är bevarat även idag tillkom också då. Exteriört vilar huset på en grund av råhuggen natursten och är ovan detta putsad i en bruten vit nyans. Taket är belagt med ett dubbelfalsat rödmålat plåttak. Även stuprör och hängrännor är av gammalt plåthantverk. Fönstren är till huvuddelen spröjsade med tre till fyra glas i varje båge och renoverades 2012-2013. Husets entrédörrar är målade i ljust grönt. De många och höga fönstren släpper in ett vackert ljus i hemmet. Fönsternischerna är djupa och belagda med grön gropptorpsmarmor från grannbyns marmorbrott. I nästan hela huset ligger vackra gamla trägolv med patinan kvar.

Entréplan

Entréplanet domineras av den stora salen – ett riktigt maffigt drömrum att forma utifrån det egna livet. Idag är det kreativitetens högborg med musik i fokus. Här har flera skivinspelningar gjorts – akustiken är väldigt fin. Salen fungerar också mycket väl som dagsljusfotostudio tack vare ljusinsläppet genom de stora fönstren och den generösa takhöjden. I salen kan du duka långbord och ha stooora middagar. Salens ena kortsida täcks av en cirka 25 kvm stor platsbyggd bok- och vinhylla. Här finns även ett extra inbyggt kylskåp som kan användas som vinkyl. Rummets före detta altardel är idag en musikstudio med fönster i flygplatsglas. Här leder en lucka i golvet ner till en gammal dopgrav som kan användas till förvaring eller vinkällare. I köket finns gott om plats för att förbereda de stora middagar du kan duka till i salen. Den fina inredningen från 1959 är bevarad och här finns stora bänkytor (i perstorpsmönster och en lång rostfri diskbänk med dubbel diskho och separat vask), stora platsbyggda skåp och massvis med lådor. Luckor och lådor är av massivt trä. Här finns en extra stor (90 cm) spis från Smeg med glaskeramikhäll och multifunktionsugn samt fullstor kyl och frys. Samtliga vitvaror är från 2012. Kyl, frys, två skafferier och ytterligare förvaring finns i en stor serveringsgång. Köket har dessutom en stor serveringslucka mot intilliggande matsal. I detta rum kan du ha ett stort matbord och njuta av en fin gjutjärnskamin och dess sprakande brasor. Detta rum har två stora fönster med sol från tidig eftermiddag till kväll. Bakom köket finns ett sovrum där det finns en platsbyggd bokhylla och garderobslösning i original från 1950-talet och intill finns wc och duschrum. Här finns också en dörr till husets baksida. Under trappan finns en liten tvättstuga. Bredvid den stora salen, i det rum som tidigare var tambur för kyrkans gäster, finns ett rum som idag används som gym. Intill ligger en hall och två stora klädkammare.

Övre plan

Huset har två övervåningar, en i vardera ände av byggnaden, med varsin trappa upp. Här finns flexibla ytor med flera möjliga sovrum. Det största rummet är det före detta ”ungdomsrummet” från kyrkotiden. Då som nu hänger man gärna framför rummets fina öppna spis, vare sig man är ungdom eller inte. Rummet kan användas både som vardagsrum eller sovrum. Här finns plats att dela av och utforma utifrån egna behov. Takhöjden här är cirka 4 meter, med snedtak på en mindre del. Längs en vägg finns platsbyggda garderober. Det andra loftet nås från trätrappan i salen. Här finns idag två sovrum med en takhöjd på drygt 3 meter. Rummen har både fönster ut mot gården och 2,5 meter höga innerfönster, även de av ljudisolerande flygplatsglas, som har utsikt över den stora salen.

Övriga byggnader

Stallbyggnaden uppfördes 2014 och har fyra boxar om 9,5 kvm vardera. Här har tidigare fullstora dressyrhästar stått, allt i enlighet med gällande djurskyddslagstiftning. Det är ett utestall med gjutet golv och täckt stallgång med uppbindningsmöjlighet. Två naturhagar finns också. I anslutning till tomtgränsen finns en belyst ridbana om 20x40 meter som har arrenderats till en låg summa av grannbonden. Ladugårdsbyggnaden är i två plan med ett vackert loft på övervåningen och fyra separata avdelningar nere, varav två har gjutet golv. Här finns bland annat en sadelkammare.

Trädgård

Husets trädgård är ca 7000 kvm stor och inkluderar dels ett skogsparti och dels en trädgårdsdel med en stor äppellund. Här finns i söderläge en kalkstensbelagd uteplats omgiven av artbestämda fruktträd. På försommaren njuter du av ett hundraårigt pionhav. Från gården har du dessutom sjöglimt till den närbelägna sjön Öljaren. För bilar finns ett garage och dessutom gott om plats för parkering på gården.

OMRÅDET

Här bor du avskilt men inte ensligt. Endast 500 meter bort ligger förskola, F6-skola, fritidshem och sporthall. Sjön Öljaren ligger även den nära och här finns badplats. Kommunikationerna till Stockholm eller andra delar av landet via tåg från Vingåker eller Katrineholm är mycket goda. Nordens största outlet för märkeskläder, Vingåker Factory Outlet, är en magnet i området.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här