Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Helgalunden 13
SVEN WALLANDER 1927
Södermalm
MYSET VID HELGALUNDEN – LJUS OCH RYMLIG TVÅA MED BALKONG
TEXT: MURÈN FOTO: JOHANSSON STYLING: LINDHOLM

Ett hem att trivas i, i vacker välbevarad 1920-talsmiljö omgiven av grönska och lugn. Denna ljusa och rymliga tvåa på Helgalunden är en ljuv pärla med hög charm. Här bor du med genomgående planlösning som ger utsikt både mot Helgalunden och Allhelgonakyrkan och mot kvarterets fina innergård, där även lägenhetens balkong finns. Detta trivsamma hem har ett renoverat kök i funkisstil, ett ljust och härligt vardagsrum, ett bibliotek med platsbyggda hyllor och ett generöst sovrum. Dessutom finns det gott om förvaringsutrymmen i hela lägenheten. På denna plats på jorden är det lätt att hitta lugnet i vardagen, och samtidigt har du Södermalms puls endast ett stenkast bort.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Helgalunden 13
Område:
Södermalm
arkitekt:
SVEN WALLANDER 1927
Våning:
2 av 4
Rum:
2 rum och kök
Area:
66 m²
Avgift:
3 687 kr inkl. värme, vatten, kabel TV grundutbud (obl. tillägg för bredband samt balkong 163 kr/mån)

Allmänt

"När jag flyttade in på Helgalunden var detta verkligen min drömlägenhet och har varit så under de 18 år jag bott här", berättar säljaren. Här sitter trivseln i väggarna och området, centralt men rofyllt på Söder, är lika charmfullt. Spröjsade originalfönster, djupa nischer, speglade dörrar och fina golv är några av de detaljer som ger karaktär till de ljusa, luftiga och lättmöblerade rummen. Till lägenheten hör också ett vindsförråd.

Kök

I det fina köket, som renoverades i samarbete med arkitekt 2011, finns ett ljuvligt funkiskök från Kvänum med klassiska detaljer som snabelbeslag, snedställt överskåp, köksreda, teaklister och bänkskivor med virrvarrmönster. Väggen vid arbetsytorna är helkaklad med vitt 15x15-kakel satt med mörk fog. Kyl, frys och diskmaskin är integrerade i skåpinredningen. Maten lagas på en gasspis med elugn. Såväl förvaringsutrymmen som arbetsytor är mycket goda, och dessutom finns det plats för ett större köksbord med stolar. Ett rutigt golv är pricken över (under) i.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett ljust och trivsamt sällskapsrum med fiskbensparkett på golvet och gott om plats för en stor soffgrupp. Här finns även bra förvaring i en inbyggd och rymlig originalklädkammare. Rummet får ett vackert ljusinsläpp genom de glasade pardörrar som leder till lägenhetens balkong. Balkongen vetter mot öster och ligger högt belägen in mot den fina gården. Här har du alltså morgon- och förmiddagssol och gott om plats för utemöbler och växter.

Bibliotek/inre hall

Lägenheten har en stor inre hall som har öppnats upp med en stor öppning mot vardagsrummet. Rummet är idag en dröm för boksamlaren då det är inrett till ett bibliotek med platsbyggda hyllor från golv till tak och plats för till exempel en läsfåtölj.

Sovrum

Sovrummet är ett mycket rymligt rum. Här finns gott om plats för både dubbelsäng och annan möblering. I rummet finns en inbyggd originalklädkammare och dessutom en separat garderobsvägg. Från sovrumsfönstret har du fin utsikt över Helgalunden och mot Allhelgonakyrkan.

Badrum

Badrummet har helkaklade väggar med bård och på golvet ligger ljus terracottafärgad klinker med golvvärme. Rummet har dusch, wc, handfat med kommod, badrumsskåp och en liten tvättmaskin.

Hall

Innanför ytterdörren finns gott om plats för hatthylla och skor. Hallen leder därefter vidare in i den rymliga inre hallen inredd som bibliotek.

HSB:s Brf Vågskivan

Allmänt om föreningen

Föreningen äger fastigheten Vågskivan 37 (orgnr: 702002-5503) med adresserna Helgalunden 13, Blekingegatan 31, Tjurbergsgatan 34, 36 och 38 samt Hallandsgatan 46 och 50. Föreningen består av 212 lägenheter med bostadsrätt och 10 kommersiella lokaler med hyresrätt på sammanlagt cirka 505 kvm (intäkt från lokaler var ca 665 000 kr år 2017). Byggnaden ritades av arkitekt Sven Wallander och uppfördes 1927.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades som en HSB bostadsförening redan vid uppförandet 1927 och blev en bostadsrättsförening 1992.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

HSB Stockholm sköter förvaltningen av föreningens fastighet och ekonomi. Energibevakning AB sköter den tekniska förvaltningen.

Renoveringar

2018 Takrenovering, OVK och renovering av trappuppgångar 2017 Renovering av trapphus samt tvättstuga och torkrum Hallandsgatan 50. 2017 Arbete med rör och ventiler i krypgrund och källarplan. 2016 Stamspolning. 2015 Renovering av innergården på Hallandsgatan 50 samt renovering av hissen på Tjurbergsgatan 38. 2014 Byte av samtliga dörrar till vindarna. 2010/2011 Byte av elstammar (installation av 3-fas). 2009 Stamspolning. 2007 Renovering av fasader mot innergården samt byggnation av balkonger och franska fönster mot gården. 2006 Renovering av samtliga fasader mot gatan. 2003/2004 Renovering av trapphuset på Hallandsgatan 46. 1975-1985 Byte av avloppsstammar med undantag av ledningarna från översta våningens bjälklag och de horisontella ledningarna i källaren. Under samma period byttes även ledningarna för kall- och varmvatten (dock inte varmvattenledningarna till kök/kokvrå, de är av koppar och beräknas hålla betydligt längre). I övrigt titta gärna i årsredovisning 2017.

Kommande renoveringar

Det pågår arbete med att förbättra skalskyddet och brandskyddet.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på cirka 13,7 mkr, vilket ger cirka 1 666 kr/kvm boyta, en mycket låg skuldnivå. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Föreningen tar ut en överlåtelseavgift om 1627,5 kr av köparen samt en pantsättningsavgift om 465 kr per pantsättning.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa. I försäkringsavtalet ingår även en kollektivt tecknad tilläggsförsäkring för bostadsrätter, s.k. bostadsrättstillägg. Vanlig hemförsäkring tecknas enskilt.

Städning

Trappstädningen sköts av städföretag så det är inget de boende själva behöver ombesörja. Föreningen har en gemensam städdag varje vår.

Tvättstugor

I föreningen finns det tre fullt utrustade tvättstugor (Hallandsgatan 46 och 50 samt på Tjurbergsgatan 36), en av dessa är inte bokningsbar utan fungerar som drop-in. Två större torkrum samt mangelrum finns också.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en stor och trevlig innergård med utemöbler och grillplats för medlemmarna att använda. Det finns två uteplatser som man enkelt kan boka upp. Det finns även en gästlägenhet, cykelförråd, samlingslokal och sophantering för grovsopor.

Förråd

Till lägenheten hör ett vindsförråd.

Bredband och kabel-tv

Kabel-tv med basutbud samt bredband ingår i avgiften. Leverantör Telenor. Obligatorisk tillägg om 125kr/mån.

Medlemskap och ägande

Juridisk person godkänns ej som medlem. Delägarskap godtas för make/maka, samboende, etc. som förvärvar lägenhet för gemensamt, permanentboende. Föreningens stadgar medger ej att personer som inte bor i föreningen förvärvar lägenhet. Medlemskaps i HSB Stockholm krävs att köparen ska antas som medlem i föreningen. (Ansökan görs av blivande köparen).

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida mars 2019 samt årsredovisning 2017 och kontrollerade med föreningen 2019-03-27. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Nästan som en uppenbarelse några kvarter från Götgatans puls ligger lugna Helgalunden. Runt den fina Allhelgonakyrkan i trä ligger vackra klassicistiska byggnader med fasader putsade i olika nyanser, inbäddade i lummig grönska. Här, mitt på Södermalm, råder ett fridfullt lugn, och ändå befinner du dig mitt i smeten. På kort promenad når du knutpunkter som Skanstull, Södra station, Mariatorget och SoFo, med allt vad det innebär av butiker, restauranger, service och kommunikationer.