Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Observatoriegatan 21
1880 E A Hellerström
Vasastan - Norrmalm
LJUS OCH LUFTIG MÖJLIG TREA MED BALKONG OCH KAMIN
TEXT: MURÉN STYLING: RYDMAN FOTO: BOUKARI

Denna fina lägenhet ligger i ett praktfullt hus från 1880-talet. Pampig takhöjd, höga fönster, stuckaturer och pardörrar minner om denna bostads ursprung. Under de senaste åren har lägenheten uppdaterats med både ett nytt kök och nytt badrum. Vardagsrum och sovrum är två stora rum som ligger i fil. Lägenheten har både balkong och en kamin. Planlösningen är genomgående med fönster mot både gård och gata. Bostaden kan enkelt byggas om till en trea då det stora vardagsrummet kan delas av till två sovrum och de nuvarande sovrummet bli vardagsrum. På denna adress bor du i genuina stadskvarter nära Vasaparken och har gångavstånd till stora delar av innerstaden.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Robert Heidenfors
Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Observatoriegatan 21
Område:
Vasastan - Norrmalm
arkitekt:
1880 E A Hellerström
Våning:
2 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
83 m²
Avgift:
3 213 kr värme, va, kabel & bredband. Avgiften gäller från 1/7.

Allmänt om fastigheten

El:
4 000 kr/år
Försäkring:
1 500 kr/år
Total driftskostnad:
5 500 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Kök

Köket är ett trivsamt rum som vetter mot innergården. Köksinredningen har mörkgrå släta fronter från Marbodal och bänkskivan är av kvartskomposit. Väggarna vid arbetsytorna är helkaklade med vitt klassiskt 15x15-kakel satt med mörk fog. Kyl, frys och diskmaskin är integrerade i skåpinredningen. Vid köket finns lägenhetens balkong med sol från morgon till eftermiddag, vilket gör att måltiderna enkelt dukas upp utomhus under varmare årstider.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett stort härligt sällskapsrum som nås från både hall och intilliggande sovrum. Rummet har två höga korspostsfönster med speglade smygpaneler, stuckaturer och pardörrar till angränsande rum. Rummet ger plats för både stor soffgrupp och matbord med stolar. Här finns dessutom en kamin som ger extra mys och värme till bostaden. För den som vill ha två sovrum är alltså detta rum möjligt att dela av och få ett fönster i varje rum.

Sovrum

Sovrummet är ett stort rum som både ger plats för en dubbelsäng och annan möblering. Här finns även en platsbyggd garderob och bokhylla. Väggarna är målade i en ljusgrå kulör. Rummet nås både via köket och från vardagsrummet.

Badrum

Badrummet är stilrent och snyggt med helkaklade mörka kakelväggar och klinkergolv med golvvärme. Badkaret är inbyggt i en nisch. Rummet har vägghängd wc och handfat av glas vilket snyggt matchas med dörrarna till badrumsskåpet.

Hall

Hallen har en entrédel och en inre rymlig möblerbar hall med dubbla garderober och som kan nyttjas som bibliotek. Innanför ytterdörren finns plats för hatthylla och skoförvaring.

Brf Planeten 234

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Planeten 12. Föreningen består av 125 lägenheter fördelade på 121 bostadsrätter och 4 hyresrätter samt 9 lokaler. Föreningen är äkta. Huset ritades 1880 av arkitekt E A Hellerström.

År föreningen övertog fastigheterna

Fastigheten köptes 2001.

Mark

Eftersom föreningen äger sin mark påverkas föreningen ej av tomträttsavgäld.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltare är SBC.

Renovering

Nyinstallation av hiss 1987-2007. Stambyte 1987-1993. Nya balkonger 1990-2011. Bergvärme 2010. Ny värmecentral 2011. Renovering tvättstugor 2014. OVK-kontroll 2014. Fönsterrenovering 2014. Installation av nya portar 2015. Målning tak 2017. Renovering av gård 2017. Fönsterrenovering 2018.

Aktuella åtgärder

Inga större planerade renoveringar.

Ekonomi

Långfristiga skulderna uppgick enligt årsredovisning 2018 till cirka 53,554 mnkr, vilket ger 4 963kr/kvm. Föreningen har ca 1,032 mnkr i kassan (årsredovisning 2017). Hyresrätterna kan ses som en dold tillgång hos föreningen. När hyresrätterna säljs tillfaller köpeskillingen föreningen.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning sker med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar.

Trappstädning

Föreningen anlitar städfirma. Städdagar: Föreningen har gemensamma vårstädningar.

Tvättstuga

Tvättstugan är utrustad med tvättmaskiner, torktumlare och ett torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Föreningens trevliga innergård med utemöbler och grill samt plats för cyklar. Föreningslokal och barnvagnsförvaring samt tvättstuga.

Förråd

Till lägenheten hör ett förråd om ca 5 kvadratmeter (säljarens uppgift).

Bredband och Kabel-TV

Föreningen har avtal med Com Hem och OWNIT för bredband.

Delat ägande

Föreningen tillåter delat ägande.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Du bor i genuin stadsmiljö men mitt i en triangel av gröna oaser – Vasaparken, Observatorielunden och Tegnérlunden. Det centrala läget i Vasastan/Norrmalm är suveränt. Dessutom når du både Kungsholmen och Östermalm på kort promenadavstånd, precis som Stockholms city. Längre sträckor förflyttar du dig snabbt från Odenplan med tunnelbana, pendeltåg och ett stort antal busslinjer. I närområdet finns ett stort restaurang- och caféutbud med bland annat gamla klassiker som Wasahof, Musslan och Tennstopet.