Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Storkyrkobrinken 3
Arkitekt okänd ca 1640
Gamla Stan
VACKERT OCH LJUST VINDSETAGE MED 1700-TALSKAKELUGN – MÖJLIG 3:A
FOTO: SPINELL STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

Högst upp i huset ligger denna möjliga 3:a med 69 kvm totalarea och med många fönster in mot en lugn gård – detta är ett eget örnnäste fullt av karaktär och med Sveriges historia runt husknuten, granne med både Storkyrkan och Kungliga slottet. I denna bostad blir du en länk i stadens äldsta historia. Lägenheten i det Weilerska huset har två våningar med de sociala ytorna i kök och vardagsrum på entréplan och sovrum uppe. Det är en själfull och anrik bostad med vackra bevarade detaljer som bröstpaneler, profilerade snickerier, ljusa trägolv, djupa fönsternischer, öppet bjälklag, synlig murstock, snedtak och en mycket vacker kakelugn med proveniens. Bostaden har sammanlagt 12 fönster och genom dem har man utsikt över Gamla stans takåsar, Riddarholmskyrkan, stadshuset och ända till Högalids kyrktorn. I husets källarvalv har föreningen en vinkällare där varje medlem har ett eget skåp.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Charlotte Pellas
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Storkyrkobrinken 3
Område:
Gamla Stan
arkitekt:
Arkitekt okänd ca 1640
Våning:
4 av 4
Rum:
2,5 rum och kök
Area:
60 m² + 9 m² biarea
Avgift:
2 660 kr Inkl. v/a, bredband samt försäkringens bostadsrättstillägg.

Allmänt om fastigheten

El:
11 613 kr/år
Försäkring:
4 224 kr/år
Total driftskostnad:
15 837 kr/år
Beräknat antal pers:
2
Kommentar:
Uppvärmningskostnad ingår i elkostnaden

Allmänt

Charm och historia med 69 kvm totalarea. Detta är ett boende med karaktär och långa anor, fullt av mysiga vinklar och vrår. Lägenheten har en generös takhöjd och fem stora fönster med djupa speglade nischer på entréplanet. I vissa fönster finns originaldetaljer från 1700-talet. Samtliga fönster ligger med gårdsläge – här är både ljust och tyst. Övervåningen har sex takfönster och en fönsterkupa, snedtak och synliga takbjälkar. På golven ligger ljusa trätiljor. Ett vindsförråd om cirka 6 kvm disponeras också av lägenheten.

Kök

Köket är det första du kommer till efter entrén till bostaden. Det är ett socialt och mysigt kök som inbjuder till matlagning. Här finns en rymlig spis med stor äldre fläktkåpa, kyl, frys och diskmaskin. Luckor och lådfronter är vita och släta och bänkskivan är av massivt trä. Ett inbyggt vinställ finns också i köket, där du kan förvara en del av din vinsamling.

Vardagsrum

I vinkel med köket ligger vardagsrummet och matplatsen. Matbord och stolar placeras med fördel närmast köket och rummets innersta del blir en mysig soffhörna. Mellan dessa båda rumsdelar finns en ljuvlig kakelugn dekorerad med blommor och fjärilar. Kakelugnen härrör från mitten av 1700-talet då snörmakaren Jacob Harweck med familj ägde fastigheten och lät sätta in denna eldstad, från början dock på annan plats i byggnaden. Mellan kök och vardagsrum finns trappan som leder till den övre våningen och under trappan finns inbyggda förråd.

Sovrum

Bostadens sovrum ligger på övervåningen. Idag finns ett sovrum men det går utmärkt att bygga ett till i våningsplanets andra del. Här sover du gott och lugnt under snedtak och takfönster. Övervåningen har många mysiga vinklar och vrår att inreda kring.

Badrum

Badrummet har väggar kaklade med ljust liggande kakel och på golvet ligger mörk klinker. I rummet finns en tak- och handdusch bakom glasvägg, handfat, wc, två badrumsskåp och spegel.

Brf Hippomenes 5

Föreningen

Brf Hippomenes nr 5 (org. nr 716417-4455) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Hippomenes nr 5 år 1980. Föreningen består av ett gathus beläget på Storkyrkobrinken 3 och omfattar 8 bostadsrätter, varav 3 är lokaler. Huset har en mindre innergård. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på låga 3 199 kr/kvm. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av styrelsen. Fastighetsskötsel sköts av medlemmarna enligt schema.

Bredband och kabel-tv

Fibernät installerades under 2017 och bredbandsavtal har tecknats med Bahnhof.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar inte ut någon överlåtelseavgift.

Gemensamma utrymmen

Föreningens medlemmar disponerar bastu, vinkällare med vinprovarbord samt tvättstuga. Det finns en liten och mysig innergård med utemöbler.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd.

Renoveringar, i urval

2018 nytt bastuaggregat, 2017 ny kabel till takvärmeanläggningen, 2016 fönsterrenovering på 4 trappor, 2015 stamspolning, 2014 underhåll av tvättstugan, 2013 målning av tak samt service på takvärmeanläggningen, 2005 nya maskiner i tvättstugan, 1999 renovering av fasad, målning av fönster på våning 4, 1984 byte av stammar i kök och badrum, 3-fas el indraget, el-stigare bytta, renovering av tak och fönster samt trapphus.

Kommande renoveringar

Underhåll sker löpande och vid behov, f.n. är inga arbeten inplanerade.

Städning och städdagar

Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i februari 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Att bo i Gamla stan är såklart speciellt på många sätt. Här är historien alltid närvarande, men mitt i allt detta finns även vardagslivet med skola, dagis och Konsumbutik. Du gör snabbt ön till din egen och får dina favoritställen bland det stora utbud stadsdelen har att erbjuda. Unika företeelser som lucköppningen i december och att bada på Storkyrkobadet är exempel på saker som ger det lilla extra till livet i Gamla stan. Utgångsläget att nå övriga staden är det allra bästa oavsett om du vill promenera eller åka med allmänna kommunikationer. Du promenerar från denna adress snabbt in till Stockholms citykärna. Att köra bil till Gamla stan är inte alls krångligt som man kanske kan tro. Här brukar inte vara svårt att finna parkeringsplats. Skeppsbron har inga städdagar och boendeparkering gäller dessutom i hela innerstaden. Båtar till Skeppsholmen och Djurgården tar dig på tio minuter till natur, kultur och nöjen på andra öar.