Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Strahlenbergsgatan 13
Edvin Engström 1936
Johanneshov / Gullmarsplan
HÖGT PÅ HÖJDEN I VÄLPLANERAD FUNKISTVÅ
TEXT: ENGSTRÖM STYLING: COPPARSTAD FOTO: BOUKARI

Välkommen till ett lugnt och välplanerat boende högt i Hammarbyhöjden, med generös utsikt likaväl gentemot trädtopparna som Södermalms bebyggelse. 48 välutnyttjade kvadratmetrar med hjärtat i vardagsrummet ger lägenheten lika möjlighet till stillsamma middagar som mer sociala tillställningar. Den möblerbara balkongen blir sommartid ett extra rum med sitt fina läge. Här är ett hem att njuta av med fin blandning funktion och estetik i vackra materialval och högt till tak.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Strahlenbergsgatan 13, 3 tr
Område:
Johanneshov / Gullmarsplan
arkitekt:
Edvin Engström 1936
Våning:
3 av 3, Hiss saknas
Rum:
2 rum och kök
Area:
48 m²
Avgift:
2 963 kr inkl värme och vatten. Utöver avgiften kostar bredband 165 kr/mån.

Allmänt

Detta eleganta smalhus i funkisstil ger ett välbehållet boende med fönster i alla rum. Här finns genomgående vackra material i original, exempelvis den nyligen slipade fiskbensparketten, fönsterbräden i marmor med spanjoletter i de asymmetriskt två­ eller treluftsindelade fönstren. Hallen erbjuder ett nylagt och gråmålat furugolv och övriga rum ekparkett. Till lägenheten hör två förråd.

Hall

Välkommen in i detta eleganta boende, vars entré leder rakt in i en mjukrosa hall med ett vackert nylagt och tidstypiskt furugolv i grått. Hallen är välplanerad med utrymme för förvaring och plats för exempelvis avlastningsbord eller arbetshörna. Lägenhetens takhöjd på 2.70 är både praktisk och tilltalande.

Badrum

Från hallen nås också boendets fräscha badrum. Väggarna har vitt kakel i fyrkant, golvet har elegant grått klinker i samma storlek, vilket ger ett harmoniskt intryck. Här finns WC, handfat, handdukstork, golvvärme och två väggskåp för förvaring. Duschen har glasvägg och det allra mest iögonfallande är förstås det generösa fönstret som ger fint ljusinsläpp.

Kök

Den välritade planlösningen gör att köket är effektivt integrerat i vardagsrummet, utan att ge avkall på några bekvämligheter. Här umgås du lätt med dina gäster i vardagsrummet samtidigt som middagen tillreds. Köket har två rejäla arbetsbänkar med skivor i massiv ek och många stilrena vita och höga köksskåp som rymmer gott om förvaring. Kökets markerade skifferblock längs med de båda arbetsbänkarna är en utmärkande detalj som ger tyngd till detta både eleganta och funktionella kök med glaskeramikhäll, varmluftsugn, diskmaskin och vitvaror i rostfritt stål med matchande kolfilterfläkt. Väggarna är målade i stockholmsvitt och parketten är i ek.

Vardagsrum

Vardagsrummet är lägenhetens hjärta, med fin överblick över både rum och utsikt. Här finns en rymlig balkong med vacker utsikt in mot Södermalm med Sofiakyrkan i blickfånget i sydvästläge. Balkongen är möblerbar och har sol större delen av dagen, här finns därför också en nyligen uppsatt markis som ger skugga. Vardagsrummets breda dubbelfönster med balkongdörr ger gott om ljus. Rummet är dessutom möblerbart med både möjlighet till matsalsgrupp och sittgrupp, vilket ger upphov till många olika sorters sociala aktiviteter. Här är det fint att umgås! Originaldetaljer som en vacker fiskbensparkett, slipad och behandlad med hårdvaxolja förra året, fönsterbräden i marmor och tidstypiska spanjoletter som öppnar och stänger fönstren ska också nämnas. Vardagsrummet har dessutom en elegant platsbyggd bokhylla, vilket ger rummet extra karaktär.

Sovrum

De vackra dubbeldörrarna i glas som skiljer vardagsrum och sovrum har en fin effekt då ljusinsläppet från sovrummets fönster ger avtryck vidare ut i boendet. Väggarna i sovrummet är målade i en behaglig dov grön nyans, här finns plats för en dubbelsäng och förvaring i form av garderober. På gott funkismanér är sovrummets fönster generöst tilltaget och vätter mot den lummiga tallskogen som omgärdar husets baksida. Det är ett lugnt och fridfullt sovrum där du sover gott.

BRF Strahlenberg 13-15

Antal lägenheter och lokaler:

Förenings byggnad heter Jordlöparen 3. Föreningen består av 12 lägenheter, varav alla är upplåtna med bostadsrätt. Föreningen har även 2 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1936 av arkitekt Edvin Engström.

År föreningen övertog fastigheten:

Föreningen ombildades år 2007.

Mark

Föreningen mark är upplåten med tomträtt. Tomträttsavgälden ligger på ca 47.000 kr/år.

Förvaltare:

Den ekonomiska förvaltningen sköts av styrelsen.

Renovering:

2017 fiber indraget i fastigheten, 2015 renoverades samtliga fönster i föreningen, 2013 Iordningställande av uteplatser, 2012 dränering och isolering av baksida och vänster kortsida, 2011 renovering av entrétrappor, 2010 fönsterrenovering (målning), 2009 renovering av tvättstugan, 2007 stambyte kök och badrum, 2007 byte av elstigar, 1996 takomläggning, 1996 fasadrenovering, 1996 balkongerna gjuts om, 1995 fjärrvärme installerades.

Ekonomi:

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2017 till 2,7 milj kr, vilket ger cirka 4 136 kr/kvm boyta.

Avgifter:

I dagsläget finns inga planerade avgiftshöjningar.

Förråd:

Till bostaden hör två källarförråd.

Gemensamma utrymmen

Det finns källarförråd, cykelförråd/barnvagnsrum och tvättstuga som renoverades 2009 med 2 nya tvättmaskiner (en helt ny), ny torktumlare, nytt torkskåp och ny mangel.

Bredband och tv:

Tv och bredband via ComHem.

Juridisk person:

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-02-15. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I Hammarbyhöjden finns den mycket behagliga kombinationen närhet till skog och vatten, samtidigt som stadens utbud inte är långt borta. Med Södermalms karaktäristiska bebyggelse i blickfånget är promenader möjliga längs med vattnet vid Hammarby Sjöstad och Årstaviken. Inte heller vidare långt bort ligger oasen Nackareservatet med badmöjligheter om sommaren och skidåkning vintertid. Hammarbybacken erbjuder också utförsåkning under snörika vintrar. Bad- och motionsanläggningen Eriksdalsbadet ligger inte långt från den här adressen. Men samtidigt är ändå Södermalm med sitt rika utbud av teater, konst, barer och restauranger endast en kvarts promenad bort, närmaste tunnelbanestation (Skärmarbrink) når du på fem minuter för vidare färd inåt city. Också Globen och Gullbarsplan fungerar som kommunikativa knutpunkter, här finns även ett rikt utbud av affärer, caféer och restauranger.