Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Sankt Paulsgatan 36
WILHELM SJÖBORG 1880-1881
Södermalm - Mariatorget
SOCIALT OCH KONSTNÄRLIGT 1880-TAL
FOTO: BOUKARI STYLING: AHLQVIST TEXT: PETTERSSON

Välkommen till ett riktigt konstnärshem, en ljuv pärla med tre korspostfönster i fil i ett gatuhus byggt 1881. 45 kvm är fördelat på två rum och kök med charm och karaktär. Här finner du fönsterpaneler, djupa fönsternischer, originalspanjoletter och generös takhöjd på 3 meter. På golvet ligger vacker fiskbensparkett i ek som trampats i många år. Det här är ett hem och en plats att längta till. Till lägenheten hör dessutom ett källarförråd. Stabil och välskött förening som dessutom har en takterrass i söderläge med tillhörande bastu.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Sankt Paulsgatan 36, 1,5 tr
Område:
Södermalm - Mariatorget
arkitekt:
WILHELM SJÖBORG 1880-1881
Våning:
1.5 av 4, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
45 m²
Avgift:
2 151 kr inkl. värme och vatten. Obligatoriskt tillägg för bredband om 279 kr/mån.

Allmänt om fastigheten

El:
3 588 kr/år
Försäkring:
2 543 kr/år
Övrigt:
2 628 kr/år
Total driftskostnad:
8 759 kr/år
Beräknat antal pers:
3
Kommentar:
Övrigt = gas.

Allmänt

En klassisk lägenhet från 1881 med bevarade originaldetaljer i form av korspostfönster med vackra spanjoletter, fönsterpaneler, originaldörrar och genomgående golv i form av vacker fiskbensparkett. På 1930-talet omdisponerades köket vilket skapade en lyckad lösning med separat sovrum och kök med gott ljusinsläpp. En smart badrumslösning gör att vi här har ett badrum med badkar och separat wc. Det höga läget i söder gör att man vintertid ser ut mot Renstiernska palatset och Maria gamla skola.

Vardagsrum

Vardagsrummet är hemmets hjärta. Ett rymligt rum om närmare 20 kvm med plats för såväl soffgrupp och stor matplats som extra sovhörna. Rummet känns både varmt och representativt - något som är ovanligt för en lägenhet av denna storlek. De vitmålade väggarna lämpar sig alldeles utmärkt för att hänga konst. Grunden är klassiskt 1880-tal med dubbla fönster med fönsterpaneler, klädkammare och takhöjd om 3 meter. Vackra äldre radiatorer och fiskbensparketten bidrar också till känslan.

Sovrum

Här vaknar du upp till solens strålar i det välplanerade sovrummet, vilket tillkom på 30-talet. En av lägenhetens stora fördelar är den runtgående planlösningen. Den skapar ett trevligt flöde och vid kalas kan man se några gäster sitta uppkrupna i sängen, några i samspråk i köket och någon annan byta musik ute i sällskapsrummet.

Kök

Köket är vackert uppdaterat 30-tal med väggskåp i vitt med tidstypiska snabelbeslag. Skåpen sträcker sig ända upp till tak. Andra detaljer är vitt kakel 15x15 cm med svart fog, gasspis från Smeg, diskmaskin från Husqvarna med metallfront och väggfäst knivlist. Nuvarande ägare uppskattar verkligen matavfallskvarnen vilken installerades 2012. Utmärkt ljusinsläpp via stort fönster mot sovrummet.

Badrum/toalett

I anslutning till hallen finner vi bakom stora glasdörrar en badalkov kaklad i klassiskt vitt kakel 15x15 cm. Vägg i vägg ligger en separat toalett. En bra lösning för paret, en tidig vardagsmorgon när båda ska till jobbet. Både toalett och badrum är försedda med handdukshållare i metall. Utanför toaletten ligger en mindre hall med vackert golv av vitgrå marmor, vita väggar och äldre hatthylla.

Brf Hagen 15

Antal lägenheter

Brf Hagen 15 är en äkta förening, äger marken och består av 11 lägenheter med bostadsrätt.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen registrerades 1985 och övertog fastigheten 1987.

Förvaltare

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts internt. Föreningen är medlem i Fastighetsägarna.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad, inklusive ansvarsförsäkring för styrelsen, hos Brandkontoret.

Renoveringar

1997 stambyte. 2001 elstambyte och takrenovering. 2002 renovering trapphus. 2004 installation nya tvättmaskiner. 2005 radonmätning med resultat under gällande gränsvärden, målning av fönster mot gatan, installation av elvarmvattenberedare, installation av ny brännare i oljepannan. 2007 renovering stuprör. 2009 spolning köksstam. 2010 balkongbyggnation. 2012 spolning köksstammar, ny panel på terrassväggar, nya brevinkast. 2014 installation fjärrvärme, installation bredband via fiber, målning av fönster mot gatan. 2015 målning av portal mot gatan, installation av elektrisk dörrstängare, installation rörelsevakt.

Kommande renoveringar

Föreningen har inga beslutade renoveringar. Man funderar på att flytta tvättstugan till källaren.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2017 till ca 2,2 mkr, vilket ger en belåningsgrad på ca 1 848 kr/kvm bostadsrättsyta. En mycket låg belåning där en välskött Södermalmsförening normalt ligger på ca 6 000 kr/kvm bostadsrättsyta. Föreningen har gått med positivt resultat 2016 och 2017 (plus ca 289 tkr) och har inga beslutade avgiftsförändringar.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett källarförråd om ca 4 kvm.

Fiberuppkoppling och kabel-tv

Kabel-tv via Comhem. Fiberuppkoppling via Stockholms stadsnät, obligatorisk avgift om 279 kr/mån.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har tvättstuga, gemensamhetslokal högst upp i huset med takterrass och bastu, snickarbod i källaren och cykelbod på gården.

Juridisk person

Juridisk person accepteras inte som medlem i föreningen.

Städdag

Föreningen håller normalt två städdagar årligen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson den 12 februari 2019 samt årsredovisning 2017. Uppgifter som är av speciell vikt för en köpare bör kontrolleras med föreningens styrelse.

OMRÅDET

I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadsstämning mitt i storstaden. Här behöver du inte sakna något, området vimlar av trevliga restauranger, caféer och butiker. Några särskilt trevliga som ligger nära är till exempel Bistro Süd, Ichi, Kalf & Hansen, Folkbaren, Paradisets matmarknad, Petrus, Johan & Nyström och Drop Coffee. Mycket nära till tre konkurrerande mataffärer. Timmermansgatan tar dig snabbt upp till Mariaberget och dess fantastiska miljöer och vyer. Kommunikationerna är de allra bästa med en minut till Mariatorgets tunnelbanestation och fyra minuter till Södra station med pendeltåg.