Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Långholmsgatan 13
1912 Jonsson
Södermalm - Hornstull
PÅ FEMTE VÅNINGEN MED KAKELUGN OCH BALKONG MOT GÅRD
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Högst upp i huset med fönster och balkong mot en fin innergård - denna nyrenoverade och arkitektritade lägenhet är en riktig pärla. Stilfullt vacker och med flera ursprungsdetaljer bevarade, därtill ljus och luftig, tre meter i takhöjd och smart planerad. Detta är ett hem att njuta av under årets alla årstider. Här finns både en balkong för den varmare tiden på året och när kylan kommer kan du gå i ide och elda brasa i en bevarad kakelugn. Från fönster och balkong kan du se Årstavikens vatten glittra, en fin kontrast mot den urbana miljön vid Hornstull. Stadslivet och dess omgivande vatten - Stockholm i ett nötskal.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Långholmsgatan 13, 5/5 tr
Område:
Södermalm - Hornstull
arkitekt:
1912 Jonsson
Våning:
5 av 5, hiss saknas
Rum:
1 rum
Area:
36 m²
Avgift:
2 036 kr inkl värme, vatten och bredband. En balkongavgift om 50 kr/mån tillkommer avgiften.
Pris:
3 500 000 kr Utgångspris

Allmänt

Lägenheten är både pampig och mysig med sitt höga läge, generösa takhöjd och runtgående planlösning. Hela lägenheten renoverades 2015 med nytt kök, wc och dusch samt nya ytskikt. I alla rum ligger ljusa plankgolv som vitlutats. Till lägenheten hör även ett vindsförråd.

Kök

Köket renoverades med övriga lägenheten 2015. Köksinredningen har fronter samt beslag från Superfront, släta i undre raden och harlequinmönstrade på överskåpen. Till detta en snygg stenbänkskiva, Azul Valverde och ett gråmönstrat kakel som stänkskydd. En fin gräddvit kyl och frys från Smeg tronar i ett hörn, och i köket finns även spishäll, ugn och en integrerad diskmaskin. Balkongen nås via pardörrar, och är ditt härliga extrarum under de varmare årstiderna. Hit tar du gärna med dig såväl frukost som senare måltider, vilket är väldigt smidigt med direktaccess från köket. Det höga läget över den fina och nyrenoverade innergården är härligt.

Allrum

Lägenhetens rum nås både från den stora öppningen från köket och från hallen. Det är ett stort rum som lätt går att möblera med alla funktioner. Idag finns här en smart och diskret sängskåpslösning som smidigt skapar ett sovrum i rummet, och trollar bort det lika lätt. Dessutom finns gott om plats för soffa och soffbord samt för matbord i anslutning till köket. Som kronan på verket har rummet en fullt fungerande kakelugn som höjer mysfaktorn i hemmet. En rymlig inbyggd originalgarderob ger gott om förvaringsutrymmen.

Badrum

Lägenheten har en wc och ett separat duschrum. Wc har helkaklade väggar och golv i svart matt stenkakel på golvet. Här finns wc, handfat, väggarmatur, glashylla och eluttag. Duschrummet är kaklat i vitt och har vit och svart klinkergolv.

Hall

Hallen är rymlig och välkomnande. Innanför ytterdörren finns en inbyggd garderob/städskåp och plats för hatthylla eller krokar.

Bf Bulten u.p.a

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsföreningen Bulten UPA äger fastigheten Bulten 17 där det står två flerfamiljshus. Husen består av 49 lägenheter som upplåts till medlemmarna samt tre lokaler – en restaurang och två butiker. Föreningen beskattas på samma sätt som en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1913 av R Jonsson.

Om bostadsförening

En bostadsförening är en äldre version av bostadsrättsförening men har samma ändamål – att främja medlemmarnas ekonomiska intresse genom upplåtelse av bostadslägenheter under nyttjanderätt och utan tidsbegränsning. Verksamheten regleras under lagen om ekonomisk förening och beskattas som en äkta förening.

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen har ägt marken sedan 1926.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjd tomträttsavgäld.

Renovering

Huset byggdes 1913 och en fullständig lista på renoveringar från 1970-talet finns på föreningens hemsida. Nedan följer ett urval. 2018 – byte horisontell avloppsstam mellan husen. Installation av nya termostater i lägenheterna. Mark- och trädgårdsarbeten. 2017 – målning av plåttak, upprustning av innergården med ny pergola, stenläggning, nyplantering av träd och ombyggnad av cykelställ. 2015 – spolning av köksstammar. 2014 – balkongbygge och byte avloppsrör i källaren. Nya förrådsutrymmen. 2011 – installation fibernät och renovering av dörrar. 2009 – två nya tvättmaskiner och en ny torktumlare. 2007 – byte vattenstammar. 2006 – stambyte badrum, nya elstigar fram till lägenheterna. 2003 – renovering av fasad och fönster. Renovering ventilation. 1979 – nya köksstammar. Nya varm – och kallvattenstammar.

Kommande renoveringar

Under 2019 ska grovstammarna ses över och spolas och eventuellt bytas. Översyn och spolning eller ev. byte av grovstammar. Även OVK ska utföras. Köksstammarna kommer bytas under 2019, med start i gatuhuset. Besiktning sker i mars och därefter utformas tids- och projektplan. Varje lägenhet beräknas ta cirka 3 veckor. På längre sikt ska trapphusen ses över och ytskiktsrenoveras, plåtdörrarna till källarutrymmena bytas, gårdshusets källare renoveras och porten mot gatan renoveras/bytas.

Ekonomi

Föreningen har just nu en låg belåningsgrad, enligt årsredovisningen för 2017 cirka 3500 kr/kvm. Under 2018 togs nya lån upp för gårdsrenoveringen, och nu ligger kvoten på cirka 5000 kr/kvm. Det är att jämföra med snittet på Södermalm som ligger på 6000 kr/kvm. Nya lån måste tas upp för de renoveringar som behöver göras, men trots det kommer belåningen ligga runt snittet.

Avgifter

I avgiften ingår värme, vatten, bredband och kabel-tvs grundutbud. En balkongavgift om 50 kr/mån tillkommer avgiften. Föreningen höjer avgiften regelmässigt med ca 1-3 % per år. Från och med 1/6 2019 höjs den med 3 % - för denna lägenhet landar då avgiften på 2 149 kr. Vid försäljning tas en överlåtelseavgift om 3470:- ut av köparen. Vid belåning tas pantsättningsavgift ut om 400:-/pant.

Förråd

Ett vindsförråd hör till lägenheten.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga utrustad med tre tvättmaskiner, två torktumlare, ett torkskåp samt kallmangel. Cykelförvaring finns i cykelrum i källare. Föreningen har dessutom en mycket trevlig och lummig innergård.

Städning

Två gånger per år (höst och vår) har vi dagar för städning och översyn av fastigheten. Deltagande vid dessa är obligatoriskt för medlemmar. Om man uteblir tas en avgift på fn 1000:- ut.

Bredband och tv

Föreningen är ansluten till TV och bredband via Bredbandsbolaget (100/100 Mbit/ sek). Anslutningen ingår i avgiften. Eventuella övriga avtal tecknas av bostadsinnehavaren.

Medlemskap

Delat ägande av lägenheter är möjligt. Juridiska personer godkänns inte som medlemmar i föreningen.

Andrahandsuthyrning

Uthyrning i andrahand är tillåtet, men en månadsavgift på 30% av grundavgiften tillkommer.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida samt kontakt med styrelsen under mars 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Du bor här mitt i Hornstullspulsen men in mot en lugn och fin innergård. Runt hörnet ligger Hornstulls torg med butiker, restauranger, kommunikationer och service. Du behöver inte promenera långt för att komma till vatten, Långholmen, Reimersholme och Tantolundens strandparti ligger med samma räckvidd. Både tunnelbanan, många busslinjer och flygbussarna nås precis runt knuten och läget mitt emellan Västerbron och Liljeholmsbron tar dig smidigt vidare runt staden.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här