Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Alströmergatan 32R
Sven Wallander 1929
Kungsholmen / Fridhemsplan
LJUS OCH LUFTIG HÖRNLÄGENHET HÖGST UPP I FÄRJAN
TEXT: MURÉN STYLING: GÄRDE FOTO: SPINNELL

Detta härliga och ljusa hem ligger på översta våningen i det kulturhistoriskt bemärkta kvarteret Färjan. Det är en ljus och luftig lägenhet med hörnläge och stora fönster som verkligen sätter karaktär och får ljuset att flöda in i alla rum. Här finns ett trivsamt kök, ett stort vardagsrum i med fönster i två väderstreck och ett rymligt och avkopplande sovrum. Därtill ligger mellan dessa rum en stor och möblerbar inre hall. Möjlighet att bygga om lägenheten till en trea. En stor tillgång till detta boende är Brf Färjans fantastiska parkliknande innergård där du kan njuta utomhusliv, grilla och duka upp till middag vid någon av alla gårdens sittgrupper.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Alströmergatan 32R
Område:
Kungsholmen / Fridhemsplan
arkitekt:
Sven Wallander 1929
Våning:
3 av 3
Rum:
2 rum och kök
Area:
66 m²
Avgift:
3 006 kr inkl. värme, V/A, hushållsel samt basutbud kabel-tv.
Pris:
4 995 000 kr Utgångspris

Allmänt om fastigheten

Övrigt:
3 000 kr/år
Total driftskostnad:
3 000 kr/år
Beräknat antal pers:
3
Kommentar:
Övrigt avser gas

Lägenheten har bevarad ursprungsplanlösning med rymliga och lättmöblerade rum och trägolv genomgående i alla rum. Det höga hörnläget gör att solen alltid strålar in genom något fönster och med fritt läge mittemot den judiska kyrkogården Aronsberg är bostaden även insynsfri. Till lägenheten hör även ett vindsförråd.

Kök

Köket renoverades av tidigare ägare 2007. Köksinredningen i vaniljgult och grått kombineras med ett bevarat serveringsskåp på motsatt sida. Här är både gott om förvaringsutrymmen och arbetsytor. Köket är utrustat med gasspis, fläkt, inbyggnadsmikro, integrerad diskmaskin, dubbel diskho, kyl och frys. Invid köksfönstret finns en rymlig familjestor matplats för bord och stolar.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett ljuvligt hörnrum som har två fyrluftsfönster med utsikt i två väderstreck. När man sommartid öppnar upp de båda fönstren känns rummet lite som en stor balkong. Utanför ett av fönstren finns dessutom ett stort träd som bäddar in rummet i grönska. Rummet är generöst i storlek och lätt att möblera på olika sätt.

Sovrum

Sovrummet ligger intill vardagsrummet och är även det generöst i storlek. Här ryms både dubbelsäng och förvaringsmöbler. En platsbyggd garderob med spegelskjutdörrar finns också i rummet. Tapeten ”Trapez” med mönster av Arne Jacobsen sitter på en fondvägg, i övrigt är väggarna vitmålade.

Badrum

Badrummet har väggar kaklade i klassiskt vitt 15x15-kakel försett med en bård. På golvet ligger en svartmålad våtrumsmatta. I rummet finns dusch, wc, handfat med kommod, handdukstork och badrumsskåp. Ny tvättmaskin sattes in 2016.

Hall och inre hall

Innanför ytterdörren finns gott om plats för hatthylla och skor. Därefter finns en inbyggd originalgarderob som ger möjlighet att hänga undan kläder. Entrédelen övergår sedan i en stor inre hall. Här möts du av ljuset från alla stora fönster i de omkringliggande rummen. Den inre hallen är ett stort rum att inreda efter eget behov, kanske som bibliotek, hemmakontor eller matsal. Även här finns en rymlig bevarad garderob som ger bra förvaring.

Brf Färjan i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen Brf Färjan äger fastigheten Färjan 10 på Alströmergatan 32 samt Dykaren 29 och Färjan 11. Föreningen består av 487 lägenheter med bostadsrätt och 42 kommersiella lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1929 av arkitekten Sven Wallander.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades 1930 och då förvärvade föreningen fastigheten.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB. Den tekniska förvaltningen och fastighetsskötseln sköts av Spetsudden AB.

Renovering

Köksstammar, 1973 – El-stigar, 1993 – Badrumsstammar, 1994 – Fasadrenovering mot gatan, 1995 – Renovering av tvättstuga, 2007 – Takrenovering, 2009 – Renovering mot innergården, 2010 – Element/värme, 2011 – Byte av blandare i badrum, 2012 – Fönsterrenovering, 2013 – OVK, 2013 – Målning av samtliga trapphus, 2014/15 – Byte av undercetral, 2016.

Kommande renoveringar

Ett projekt med vindsbyggnation till lägenheter avslutat Q1 2019. Hissrenovering pågår under våren 2019 i trapphus G och I. Stamledningen under hela Färjan ska underhållas under 2019, detta kommer inte påverka boende särskilt mycket. Et partiellt stambyte har pågått de senaste åren och fortsätter efter behov. Se föreningens hemsida för mer information! Inga avgiftshöjningar planerade.

Ekonomi

Föreningen har god ekonomi. De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 51 500 000 Mkr och total bostadsyta är 18 108 kvm vilket ger cirka 2800 kr per kvm boyta vilket är långt under snittet. Det finns inga planerade avgiftshöjningar. Föreningen beslutade under hösten 2018 att amortera 10 mkr av föreningens lån vilket påverkar räntekostnaderna kommande år och ger dem mer utrymme kassaflödesmässigt. Avgift/kvm ca 572 kr.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Se föreningens stadgar.

Minsta ägarandel

Man måste äga minst 10% för att få bo i lägenheten.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos HSB försäkringar/Folksam.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för städning av trapphus och tvättstuga så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har inga gemensamma städdagar.

Tvättstuga:

Tvättstugan finns vid Svarvargatan 4, mitt emot föreningslokalen. Tvättstugan består av 19 maskiner varav fem ej är bokningsbara. Tvättstugan består av 7 olika rum.

Gemensamma utrymmen

Föreningens medlemmar disponerar ett hobbyrum, återvinningsrum på nedre gården, en föreningslokal som rymmer 30 personer. Föreningen har även 2 övernattningslägenheter i uppgång O (läs mer på föreningens hemsida). Föreningen disponerar även den fina stora innergården med sittgrupper, grillplats, fontän samt härliga gräsytor. Mellan ingång C och D finns ett cykelförråd med barnvagnsparkering.

Parkering

Det finns 17 garageplatser på Alströmergatan 51 (ca 1300 kr/mån) och 14 stycken garageboxar på Svarvargatan 6-8 (ca 2200 kr/mån). Det är kö till platserna och föreningen vet i dagsläget inte hur lång den är. De olika platserna har olika köer.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

Värme, VA, Kabel-tv basutbud från ComHem ingår i avgiften. Föreningen har ett gruppavtal för bredband via Telenor. Priset för 250/100 mbit kostar 130 kr/månad (normalpris 379 kr/månad). Till lägenheten hör ett vindsförråd. 3 fas el finns framdraget till varje lägenhet. Fast och rörlig avgift debiteras varje enskild lägenhet med faktisk förbrukning på månadsavin. Fastigheten är uppvärmd via fjärrvärme.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Överlåtelseavgift 2,5% av gällande prisbasbelopp (ca. 1 100 kr) debiteras av säljaren. Pantsättningsavgift motsvarande 1% av gällande prisbasbelopp (ca. 450 kr) läggs på den boendes avi nästkommande kvartal.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Övrigt: Alla stora ombyggnationer måste godkännas av föreningen. Se föreningens hemsida för mer information om ombyggnationer. Om bostadsrättshavaren önskar att bygga om till den alternativa planlösningen måste detta ges tillstånd av styrelsen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, kontaktperson 2019-03-19 samt stadgar och den senaste årsredovisningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Kvarteret Färjan är ett av HSB:s första bostadskomplex i funktionalistisk tid. De första ritningarna är signerade 1928 och redan 1929-1930 stod komplexet klart. Arkitekt var Sven Wallander, chefsarkitekt på HSB, som ritade det mesta av deras produktion i Stockholm under denna tid. Byggnaden upptar hela kvarteret och består egentligen av två fastigheter, Färjan 10 och Färjan 11, som ritats samman i ett storgårdskvarter. När det var nytt var det Skandinaviens största bostadshus. Huset har oregelbunden form och följer den äldre stadsplanen för området. Fasaderna är på våningsplanen och gatufasaden slätputsade i vitt och mot gården i rött. I bottenvåningen mot Alströmergatan och Svarvargatan finns olika butikslokaler, bland annat närbutiken Benneboden som drivits av samma ägare sedan 1980-talet. Huset är blåklassat i Stockholms stads kulturminnesklassificering, vilket innebär den högsta klassificeringen för byggnader med synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Karin Boye bodde i Färjan under åren kring 1930 och hennes debutroman Astarte skrevs här. I Brf Färjan finns 487 lägenheter, samtliga bostadsrätter, och 42 lokaler. För de boende finns flera tillgångar, som sju tvättstugor med 19 maskiner (aldrig svårt att få tid), två övernattningslägenheter, föreningslokal, snickeri/verkstad och olika förråd. Byggnaden omringar en fantastisk parkliknande innergård som är en riktig oas. Mitt på gården finns en vacker fontän omgiven av grönska med träd, blomsterplanteringar och gräsytor. Dessutom bärbuskar, rabarber och äppelträd som boende fritt kan gå ut och plocka av. Flera sittgrupper, murade stora grillar, sandlåda och en vacker pergola finns också.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här