Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Renstiernas gata 16
Lars Bäckvall 1898
Södermalm
VÄLBEVARAT SEKELSKIFTE – BADRUM MED ÖPPEN SPIS
FOTO: BOUKARI STYLING: AHLQVIST TEXT: MURÉN

Välkommen till ett hänförande sekelskifteshem på Söder, en elegant hörnlägenhet med stilfulla och smyckade rum i fil. Här finns grandiosa dörröverstycken, takhöjd om 3,5 m, stuckaturer, takrosetter, väggpaneler, pardörrar och höga korspostsfönster med smygpaneler. Hemmets sällskapsytor ligger centralt placerade och utgörs av ett stort och härligt kök med burspråk och ett angränsande vardagsrum med vackert hörnläge, och på dess sidor finns två mysiga sovrum. Lägenheten har dessutom ett exceptionellt flott badrum med en öppen spis! Här bor du i en trevlig bostadsrättsförening med mycket goda lokalintäkter. Välkommen till stil och glans på Renstiernas gata.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Renstiernas gata 16
Område:
Södermalm
arkitekt:
Lars Bäckvall 1898
Våning:
1 av 5, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
92 m²
Avgift:
3 588 kr inkl. värme, vatten och basutbud kabel-tv

Allmänt om fastigheten

El:
6 000 kr/år
Sotning:
1 000 kr/år
Försäkring:
4 800 kr/år
Total driftskostnad:
11 800 kr/år
Beräknat antal pers:
3
Kommentar:
2 vuxna och 1 barn

Allmänt

Detta är en själfull lägenhet som fint förenar äldre byggnadsdetaljer med modern komfort. Här imponerar många bevarade sekelskiftesdetaljer som stuckaturer, takhöjd om hela 3,5 m, takrosetter, dörröverstycken, pardörrar med mera. Badrummet är dessutom något alldeles extra med öppen spis som kronan på verket. I hela lägenheten har brädgolven plockats fram och de är ljust pigmenterade. År 2017 byggdes ny kläd- och skoförvaring i lägenheten. Dessutom finns ett rymligt vindsförråd.

Kök

Köket är hemmets hjärta. Det är centralt placerat och också bostadens största rum. Här kan du ha ett stort matbord och duka till många. Köksinredningen kommer från Ballingslöv och har vita speglade fronter. Bänkskivorna är av marmor och väggarna vid arbetsytorna är klädda i vitt liggande fasat kakel. Kyl, frys och diskmaskin är integrerade i skåpinredningen, och dessutom är köket utrustat med spishäll, ugn och mikrovågsugn. Rummets burspråk är en fantastisk fond och genom fönstren kan du följa Renstiernas gata upp mot Stadsgården, Stockholms ström och in mot city. Sirliga dörröverstycken smyckar rummets samtliga tre dörrpar och stuckaturerna går i samma ljuva stil.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett ljust och elegant hörnrum med tre stora fönster, väggpaneler, stuckaturer och dörröverstycken. Rummet nås via pardörrar från köket och har även dörr in till intilliggande sovrum/arbetsrum.

Sovrum

Lägenheten har två sovrum, varav det ena idag används som arbetsrum. Det rum som idag är master bedroom ligger i fil med köket och pryds av höga parfönster och fotpaneler. I anslutning till sovrummet finns en snygg walk-in closet som byggdes 2017. Det rum som används som arbetsrum kan även det bli ett rymligt sovrum. Här är väggarna målade i blågrått. I detta rum finns också stuckaturer och bevarade profilerade snickerier i form av väggpaneler och dörröverstycken.

Badrum

Bada i skenet och spraket av en levande brasa, hur mysigt? Att träda in i bostadens badrum är lite av en verklighetsflykt. Här förflyttas du bort, kanske till en våning i Paris? Här finns, förutom den för ett badrum ovanliga eldstaden, ett badkar på tassar, en separat tak- och handdusch, handfat och en kombinerad tvättmaskin och torktumlare. Väggarna är kaklade i vitt och på golvet ligger ett ljuvligt marockanskt kakel i gräddvitt, terrakotta och ljusblått, försett med golvvärme. En annan vacker detalj är de pardörrar som leder till angränsande rum. Toalett finns i intilliggande separat rum med vägghängd wc, vilket precis som badrummet renoverades 2017.

Hall

Hallen är ljus och omfamnande. Innanför dörren finns en hatthylla för klädavhängning. Dessutom har en igensatt dörröppning utnyttjats till en snillrik platsbyggd skoförvaring.

Brf Rudan Större 5

Föreningen

Brf Rudan Större 5 (org. nr 716420-2272) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Rudan Större 5 år 2007. Föreningen består av en hörnfastighet omfattande adresserna Renstiernas gata 16 och Folkungagatan 97, och upplåter 23 lägenheter med bostadsrätt samt 3 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt. Juridisk person och delat ägande Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen.

Bredband och kabel-tv

Basutbud kabel-tv ingår i månadsavgiften. Fiberuppkoppling 1000/1000 mbit/s via A3.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 163 kr av köparen.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Mediator AB.

Ekonomi

Föreningen har hyresintäkter på normalt nästan 1,3 mkr/år. Lånen för föreningens fastighet uppgår till 19,5 milj. Avgiften betalas månadsvis i förskott. Obligatorisk avgift om 260 kr/mån för fiberuppkoppling 1000 mbit tillkommer. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar.

Gemensamma utrymmen

Nyrenoverad och välutrustad tvättstuga, cykelförråd och barnvagnsförråd.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd på ca 4-5 kvm.

Renoveringar, i urval

Fönster och trapphus har renoverats i omgångar och eldstäder har provtryckts, 2018 fasad, 2014 tak, 1990-tal stambyte i badrum och kök

Kommande renoveringar

Renovering av entréportar är på tur men inte inplanerat.

Städning

Trappstädning sköts av Strax Clean.

Kontroll

Uppgifterna ovan kommer från årsredovisning 2017 samt kontroll med föreningen den 14 december 2018. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i genuina stadskvarter nära de vidunderliga vyerna från Stockholms kanske mest berömda utkikspost Fjällgatan. Katarinaberget och Mosebacke ligger lika nära. Området har många oaser, likväl som att pulsen finns här. Vandrar du något kvarter söderut hamnar du i SoFo och Vita Bergen. Restaurang- och caféutbudet i området är nästan oändligt. Du har kort promenadavstånd till både Medborgarplatsen och Slussen och flera busslinjer trafikerar kvarteren.