Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Dvärgbacken 1B
1795-1805
Dalarö
FINSNICKRAD HAVSNÄRA HUSDRÖM MED RÖTTER I 1700-TALET
TEXT: MURÉN FOTOGRAFI: JOHANSSON STYLING: LINDHOLM

VÄNLIGEN KONTAKTA MÄKLAREN FÖR VISNING I den allra vackraste miljö, på södra Dalarö och med högt läge och utsikt över havet, ligger Dvärgbacken. Det är en vindlande och kuperad liten gata med en klassisk skärgårdskänsla där husen ligger tätt på klippan. Här på nummer 1B ligger ett omfamnande hem i två våningar plus källare med tre eldstäder och detaljer från fyra sekel. Huset är renoverat med stor kärlek till tradition och historia och är mycket väl omhändertaget såväl exteriört som interiört. Det är en av ortens äldsta byggnader och ligger centralt men lugnt i samhället ovanför gästhamn och färjeläge. Skärgårdens ljud och dofter bidrar till att göra denna ljuva plats till den avstressande miljö som den är. Trettio steg från gården finns ett bageri och inom fem-tio minuter når du klippbad och underbara sandstränder - livskvalitet endast 35 minuter från Stockholm.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Friköpt fastighet
Adress:
Dvärgbacken 1B
Område:
Dalarö
arkitekt:
1795-1805
Rum:
5 rum
Area:
96 m² + 20 m² biarea
Tomtareal:
114 kvm

Byggnad

Byggnadstyp:
1½-plansvilla med källare
Byggnadsår:
1800
Uppvärmning:
Vattenburet system med elpanna
Energideklaration:
Utförd 2019-04-17
Energiklass:
G
Energiförbrukning:
174 kWh/kvm per år
Fasad:
Trä, stående panel med läkt
Stomme:
Trä
Fönster:
Englas med innerfönster
Bjälklag:
Original från husets uppförande
Tak:
Enkupigt handslaget tegeltak och falsat plåttak
Grundläggning:
Stengrund i souterräng
Ventilationstyp:
Självdrag
Vatten/Avlopp:
Kommunalt vatten och avlopp.
Fastighetsbet.:
Dalarö 2:118

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning:
21 900 kr/år
El:
14 500 kr/år
VA:
4 004 kr/år
Renhållning:
1 788 kr/år
Sotning:
150 kr/år
Försäkring:
6 245 kr/år
Total driftskostnad:
48 587 kr/år
Beräknat antal pers:
2
Summa pantbrev:
873 000 kr
Tomtareal:
114 kvm
Tomttyp:
Natur och trädgårdstomt
Vatten/avlopp:
Kommunalt vatten och avlopp.
Planbestämmelser:
Detaljplan (1996-04-09) Tomtindelning (1981-03-12) Stadsplan (1920-04-16)

Entréplan

Genom vackra speglade pardörrar gör du entré i huset. Här innanför finns platsbyggd klädförvaring bakom speglade dörrar i husets entrédel. Därefter följer en hall som leder till kök och vardagsrum och även de trappor som leder upp och ned i huset. Trappan till källaren är dold i speglade snickerier. Rakt fram från hallen ligger köket, ett ljust och trivsamt rum med vackra spröjsade fönsterpartier som vetter mot husets gård. Köksinredningen är platsbyggd i massivt trä som utvändigt är målad i Gysinge linoljefärg kulör Grönjord. Här finns en äldre vedspis, Husqvarna modell no 28, och en murad vitputsad spiskåpa med fläkt. Dessutom spishäll, ugn, kyl, frys och diskmaskin. På väggarna sitter målad pärlspont och tapeten Josefina från Boråstapeter. I köket finns även dörr ut till husets skyddade uteplats. Vardagsrummet ligger centralt placerat i huset och är ett rum man gärna dröjer sig kvar i. Trivseln är tydlig, inte bara genom den fina kakelugn som sprider mys i ett av rummets hörn. Spröjsade och speglade pardörrar leder från vardagsrummet till en ljuvlig glasveranda med småspröjsade och munblåsta fönster i olika stora rutor. På andra sidan vardagsrummet ligger ett sovrum som är ett härligt och rofyllt hörnrum med fönster i två väderstreck. Badrummet på entréplan har vita kaklade väggar, grått klinkergolv med golvvärme, badkar på tassar, separat dusch, handfat i äldre stil, högspolande wc, tvättmaskin och torktumlare. De breda brädor som utgör tak i vardagsrum och sovrum är före detta golvbrädor som återanvänts. På golvet i kök, vardagsrum, sovrum och hall ligger brett kilsågat 1800-talsträgolv och mellan rummen finns höga golvsocklar. Ljusa klassiska tapeter klär väggarna. Bevarat i huset finns också en skatt i form av prover på de tapeter som klätt väggarna i huset genom åren.

Övre plan

På husets övervåning finns ett stort vardagsrum/allrum, ytterligare ett sovrum, ett litet vindsrum och en wc. Vardagsrummet har fönster i tre väderstreck och husets bästa utsikt. Här finns också synliga takbjälkar, brädklädda takvinklar, en öppen spis och utgång till husets takterrass. Detta rum kan förstås också bli ett fantastiskt sovrum. Sovrummet intill är ett mysigt rum som även det har synligt bjälklag och snedtak. Väggarna är tapetserade med en paisleymönstrad tapet från Ralph Lauren och under taket sitter ett innerfönster till det intilliggande allrummet. Mitt emot sovrummet finns ett litet vindsrum med fönster, ett charmigt kryp-in som till exempel kan bli ett mysigt lekrum. På våningens wc finns handfat, toalett, ett litet runt fönster och väggar målade i kulör Grönjord. Utöver angiven totalarea finns ett inrett vindsrum på övervåningen samt ett stort förvaringsutrymme i vinkel, åtkomlig bakom dolda panelar från trappan.

Källarplan

I husets källarplan finns det finaste garage vi någonsin sett, med ljus brädklädd vägg och en verktygsbänk. I källaren finns också ett murat valv från husets uppförande, som till exempel kan bli den perfekta inramningen till en vinkällare. Här finns en separat utgång. För den som vill göra en omdisposition finns även möjlighet att göra en tvättstuga här.

Utomhus

Huset har en behändig och lättskött tomt om 114 kvm. I anslutning till köket finns en skyddad trädäckad altan med odlingslådor och på det övre planet en takterrass. Båda uteplatserna ligger i söderläge. Husets entré ligger åt motsatt håll och garaget har infart från den östra gaveln där det dessutom finns parkeringsplats för ytterligare en bil.

OMRÅDET

Dalarös historia är lång men handlar mycket om orten som försvarsanläggning och som sommarnöje och badort. Det var i mitten av 1800-talet som Dalarö blev en populär badort med ett hektiskt societetsliv. Här byggdes ett kallbadhus och ett varmbadhus, ett societetshus och en mängd sommarvillor. August Strindberg och familjen Bonnier var några av dem som tillbringade somrarna på ön. Idag är det såväl ett blomstrande sommarviste, som en levande bostadsort övriga årstider. Här finns många trevliga butiker och restauranger som Dalarö Lanthandel, Dalarö Ost & Gott, Bistro Tullhuset och Dalarö Bageri som inte ligger många meter från huset. Två förskolor och en skola ligger helt nära, liksom Dalarö Torg där bussarna avgår mot Stockholm och Handen. Här finns många härliga promenadstråk och utkiksplatsen Amerikaberget där man bland annat firar in våren på valborg. Närheten till vattnet är såklart påtaglig på denna plats och du har badrocksavstånd till badbrygga, klippor och stränder.