Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Vårgatan 1B
Albin Brag 1911
Midsommarkransen
KAKELUGNSMYS OCH GÅRDSHÄNG – TRIVSAM TVÅA MITT I KRANSEN
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMAN

Mitt i Gamla Midsommarkransen ligger denna mysiga 1910-talslägenhet med hög trivsel och charmiga bevarade originaldetaljer, bland annat en fin kakelugn. Planlösningen är genomgående med generösa ytor och högt i tak. Vardagsrum och sovrum är två jämnstora rum som ligger i fil och köket bidrar en välvd vägg och fönster in mot gården till trivseln. Lägenheten är ljus och vilsam med genuin atmosfär. Här bor du lugnt och tryggt i levande och kreativa kvarter och i en anrik och välordnad bostadsrättsförening med en ombonad innergård med träd, rabatter och sittgrupper precis utanför bostaden.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Vårgatan 1B
Område:
Midsommarkransen
arkitekt:
Albin Brag 1911
Våning:
1 av 3
Rum:
2 rum och kök
Area:
59 m²
Avgift:
2 929 kr Inkl. V/A, basutbud kabel-tv samt bredband

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning:
4 800 kr/år
El:
1 200 kr/år
Total driftskostnad:
6 000 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Detta är ett hem med hög trivsel, charm och karaktär. Kakelugn, mjuka brädgolv, djupa fönsternischer, spegeldörrar och profilerade snickerier är detaljer som bidrar till den mysiga stämningen. Rummen upplevs rymliga och luftiga. Till bostaden hör två stora förråd, ett på vinden och ett i källaren, cirka 6 respektive 8 kvm stora.

Kök

Köket är ett förtjusande rum med charmiga vinklar. Köksinredningen har vita släta fronter och bänkskivorna är av oljad ek med diskho i rostfritt. Den maskinella utrustningen består av spis med ugn, fläkt, diskmaskin, kyl och frys. I rummet ryms även köksbord och stolar. Från fönstret har du utsikt in mot kvarterets grönskande innergård.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett mysigt rum som nås både från hallen och från sovrummet. Här kan du njuta av stämningsskapande brasor i en fin bevarad och fullt fungerande kakelugn och har plats för en stor soffgrupp. Väggarna är målade i en ljusgrå kulör. I taket tronar en takrosett.

Sovrum

Sovrummet är ett stort rum i fil med vardagsrummet. Här finns både plats för dubbelsäng och annan möblering. I golvet syns charmfulla spår från rummets tidigare kakelugn och mellan hallen och sovrummet sitter en fin dörr med glas i de översta fyllningarna.

Badrum

Badrummet har vita helkaklade väggar och på golvet ligger svart klinker. I rummet finns dusch, handfat, wc, en integrerad spegel och badrumsskåp.

Hall

Hallen är generös i storlek och leder till alla rum. Innanför ytterdörren finns gott om plats för hatthylla och skoförvaring och längre in finns plats för till exempel en byrå. I hallen finns även en rymlig inbyggd klädkammare. Väggarna är målade i ljust grått.

Brf Tellusborg

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Silverpoppeln, Järneken samt Cypressen och dessa bebyggdes mellan 1910-1912. Fastigheterna är K-märkta. Föreningen består av 220 lägenheter och 16 hyresrättslokaler. Lokalhyresgästerna är bland annat en cykelaffär, blomsteraffär, kläddesigner, kiosk, gallerier samt bio och restaurang/kafé.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1992.

Förvaltare

Teknisk- och ekonomisk förvaltning sköts av Riksbyggen.

Renovering

Under årens lopp har dessa fastigheter renoverats och moderniserats. 2003 renoverades tak och fasad och 2011 målades trapphusen om. 2012 blev tvättstugan renoverad samt gym och bastu. 2015 gjordes OVK-besiktning av samtliga lägenheter. I föreningen byts stammar stegvis i samband med badrum och köksrenoveringar. Detta bekostas av föreningen och sker så smidigt att man ej behöver evakuera lägenheten. Källarstammarna byttes 2015/2016. Under 2017/2018 har löpande underhåll skett, läs mer om dessa i föreningens senaste årsredovisning.

Ekonomi

De långfristiga skulderna för föreningen ligger på cirka 54 mkr, (ca 2 500 kr/kvm) långt under snittet för området. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Se föreningens hemsida för mer information om uthyrning.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Folksam. Hemförsäkring tecknas individuellt av bostadsrättshavarna men bostadsrättstillägg ingår kollektivt i föreningens försäkring.

Städning

Trappstädningen sköts av städföretag så det är inget de boende själva behöver ombesörja. En gemensam städdag av gården sker vår respektive höst.

Gemensamma utrymmen

Vacker trädgård som binder ihop husen i föreningen. Renoverad tvättstuga samt hobbyrum och bastu som kan nyttjas av medlemmarna. Övrigt finns festlokal samt övernattningsrum på Aprilgatan 8 och ett gym! Övernattningsrummet kostar 200 kronor första natten och därefter 100 kronor följande natt. Föreningslokalen nyttjas avgiftsfritt. Se föreningens hemsida för mer information om bastu, gym och hobbyrum.

Tvättstugor:

Det finns två tvättstugor i föreningen på Majstångsvägen 5 samt Ringdansvägen 5.

Bredband och kabel-tv

Bredband via Stockholms stadsnät och kabel-tv via Sappa ingår i avgiften. Förråd: Till lägenheten disponeras ett vindsförråd om ca 6 kvm samt ett källarförråd om ca 8 kvm.

Juridisk person/delat ägande

Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen. Delat ägande godkänns.

Parkering:

Avgiftsbelagd parkering på gatorna i området. Den som är folkbokförd inom området kan ansöka om boendeparkeringstillstånd hos kommunen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens föreningens hemsida och senaste årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Midsommarkransen är ett mycket charmfullt och levande område med en trevlig blandning av byggnader från olika decennier. Här är det svårt att inte trivas. Miljön är kreativ och dynamisk med bland annat ett stort utbud av unika butiker med design och vintage. Biografen Tellus som snart kan fira 100-årsjubileum ligger i föreningen. Verksamheten här startade redan 1920 och erbjuder idag både film, föredrag, konserter, café och annat. Du bor dessutom precis intill den fina och populära Svandammsparken som är en riktig oas med plaskdamm och grönytor.