Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Hornsgatan 85 A
Albert Sjösteen 1903-1904
Södermalm
SEKELSKIFTESTVÅA MED BALKONG I VÄSTER OCH HÖGT LÄGE
FOTO: BOUKARI STYLING: AHLQVIST TEXT: PETTERSSON

Detta hem är en väldisponerad jugendtvåa om 57 kvm i ett lugnt skyddat gårdsläge. Balkongen i väster med sol under sommaren mellan kl 12-20 är det stora utropstecknet. Annars karaktäriseras lägenheten av bevarade sekelskiftesattribut som genomgående brädgolv i form av såpade furutiljor, stuckatur, fönsterpaneler, originalspanjoletter, takrosetter, originaldörrar och takhöjd om 3 meter. Nuvarande ägare har på ett stilsäkert sätt uppdaterat lägenheten, utan att göra våld på dess själ. En finstämd färgsättning, dekorlister på vardagsrumsväggen och ett nyrenoverat kök förtjänar att framhållas. Allt detta med ett högt, lugnt gårdsläge i en välskött förening med låg belåning. Till lägenheten hör dessutom ett vindsförråd om ca 6 kvm.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Hornsgatan 85 A, 4 tr
Område:
Södermalm
arkitekt:
Albert Sjösteen 1903-1904
Våning:
4 av 6, hiss i gatuhuset
Rum:
2 rum och kök
Area:
57 m²
Avgift:
2 505 kr inkl. värme och vatten.

Allmänt om fastigheten

El:
3 600 kr/år
Försäkring:
2 574 kr/år
Total driftskostnad:
6 174 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Kök

”Gör om köket!” var anteckningen på prospektet när nuvarande ägare köpte lägenheten. Och det var precis vad man gjorde 2017. Resultatet blev ett stilrent kök i vitt med mässingsdetaljer, full maskinell utrustning i form av bland annat diskmaskin och induktionshäll, franskt metrokakel, generösa arbetsytor och bra förvaring. Här sitter man gärna ned till en vardagsfrukost.

Vardagsrum

Vardagsrummet är hemmets hjärta. Vitmålade väggar och dekorlister på ena väggen harmoniserar på ett lyckat sätt med stuckatur och takrosetter. I ena hörnet ser man spår på golvets furutiljor att här har det stått en kakelugn. Vissa lägenheter i huset har fungerande kakelugnar kvar och troligen är rökkanalerna bevarade även i denna lägenhet. Här finns plats för såväl soffgrupp som matplats för upp till sex personer. En tidigare dörröppning mot sovrummet har gjorts om till platsbyggd bokhylla. Dubbeldörrar öppnar upp till balkong i västerläge med högt läge mot föreningens trevliga innergård.

Sovrum

En speglad originaldörr målad i en matt rosa kulör leder oss till sovrummet, även det med fönster mot föreningens gård. Väggarna är vitmålade och golven precis som i övriga lägenheten av originaltiljor i furu. Här finns plats för en 180 cm säng samt en liten arbetsplats eller fåtölj. Förvaring då? 1904 räckte säkert originalgarderoberna för en hel familj. 2019 är vi tacksamma för den nya vita garderobsvägg som löser förvaringen för ett par.

Badrum

I anslutning till entrén ligger badrummet med vitt kakel 15x15 cm och terracottafärgad klinker. Här skedde en mindre uppdatering 2017 med ny vattenfalls- och handdusch.

Hall

Hallen är centralt placerad i bostaden med en vacker siktlinje och leder till alla rum. Här finns hatthylla samt städskåp och originalgarderob.

Brf Markisen

Antal lägenhet och lokaler

Brf Markisen äger fastigheten Pålen 4 och består av 26 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lägenhet och 2 lokaler med hyresrätt. Föreningen är äkta och äger marken.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad genom Brandkontoret.

Ekonomi

De långfristiga skulderna ligger på ca 5,9 mkr (3 204 kr/kvm bostadsyta), en bra bit under snittet för en välskött förening på Södermalm som ligger på ca 6 000 kr/kvm bostadsyta. Föreningens lokalintäkter ligger på över 600 000 kr/år. Föreningen har har gått med vinst 2016 och 2017 (plus ca 179 tkr) och har inga beslutade avgiftsförändringar.

Trappstädning

Trappstädning sköts av städföretag så det är inget de boende själva behöver ombesörja.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från föreningen.

Renoveringar

2003 Renovering fasad innergård, renovering tak och trapphus. 2003 och 2004 Upprustning av fastighetens allmänna elnät. 2006 Utvändig renovering av fönster. 2007 Reparation av skorstenar ovan taknock. 2007 Tvättning av fasad mot Hornsgatan. 2007 Renovering av hyreslägenhet. 2007 och 2012 (Underhåll) Renovering/Relining av va-stammar. 2010 Renovering av golv på vån 5. 2011 Tätning av gårdsplan invid husliv. 2011 Reparation av yttertak invid fönsterkupa m Hornsgatan. 2014 Spolning, reparation av kopplingarna vid avloppstam. 2014 Renovering av fönster i vissa lgh mot gård. 2014 Reparation av källartrappa och målning av källare. 2015 Reparation av värmetillförseln till Restaurang Ellora. 2016 Ommålning av trapphus (gatu- och gårdshus). 2017 Ommålning av tvättstuga. 2017 Polering av golv i trapphus. 2018 Byte av fjärrvärmecentral.

Förråd

Till lägenheten hör ett stort vindsförråd om ca 6 kvm.

Hiss

Gårdsflygeln har inte hiss. Tunga transporter sker lämpligen med gatuhusets hiss och bärs sedan ner två trappor via vindsvåningen.

Gemensamma utrymmen

Det finns barnvagnsrum, soprum, tvättstuga, samt en fin innergård med cykelparkering, odlingslådor och grillmöjligheter. Tvättstugan ligger i källarplan.

Bredband och kabel-tv

Fastigheten är ansluten till Comhems kabel-tv-nät. Fiberuppkoppling via Bredbandsbolaget (100/100 mbit), en obligatorisk kostnad på 155 kr/mån läggs på avgiften.

Juridisk person

Juridisk person beviljas inte inträde i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson januari 2019, årsredovisning 2017 och föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i klassiska söderkvarter invid Zinkensdamms IP, där du kan åka skridskor och kolla på bandy om vintrarna. Om somrarna har du nära till två av stans bästa picnick-platser; Skinnarviksberget med imponerande utsikt över Riddarfjärden och Tantolunden med vidsträckta gräsytor och strandbad. I dina nya kvarter finns även en hel uppsjö av populära restauranger, caféer och barer; hippa Häktet, bistron Rost, italienaren Pane Vino och veganernas favorit Mahalo för att nämna några. Strax utanför dörren väntar dessutom både tunnelbana, flera busslinjer och all tänkbar service.