Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Skönviksvägen 333
Backström & Reinius 1951
Stureby
LJUS FEMTIOTALSTVÅA MED ORIGINALKÖK, BALKONG & VINDSMÖJLIGHET
TEXT: MURÉN STYLING: DETAILS & DESIGN FOTOGRAFI: BOUKARI

Högst upp med potentiell vindsmöjlighet i ett av Brf Sturebys byggnader ligger denna ljusa gavellägenhet om två rum och kök med balkong i soligt söderläge. Här bor du med stora fönster i tre väderstreck och många originaldetaljer från femtiotalet bevarade. I bostaden finns ett snyggt originalkök med snedställda överskåp, ett intilliggande matrum/sovrum samt ett stort och ljust vardagsrum. Lägenhetens planering är flexibel och möbleringen kan disponeras efter behov, tycke och smak. Den soliga balkongen i höjd med trädtopparna är dessutom ett härligt extra rum under varmare årstider. Den kända arkitektduon Backström och Reinius har ritat husen i Brf Stureby.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Skönviksvägen 333
Område:
Stureby
arkitekt:
Backström & Reinius 1951
Våning:
3 av 3
Rum:
2 rum och kök
Area:
42.5 m²
Avgift:
2 922 kr inkl. värme, vatten, bredband (1000 Mbit/s), basutbud kabel-tv

Allmänt om fastigheten

El:
2 250 kr/år
Försäkring:
2 020 kr/år
Total driftskostnad:
4 270 kr/år
Beräknat antal pers:
1
Kommentar:
Driften varierar beroende på levnadsvanor och avtal.

Allmänt

Gavelläge, högst upp i huset och stora fönster åt tre håll – här är fritt, ljust och luftigt. Dessutom har lägenheten hög originalkaraktär med bevarad köksinteriör, garderobsväggar, innerdörrar, fönster, fönsterbrädor, radiatorer med mera. För bostaden finns bygglov för en tillbyggnad med en del av råvinden, vilket ger cirka 18 kvm ny boarea. Både arkitekt- och konstruktionsritningar finns framtagna för detta. Byggnation måste påbörjas innan december 2019 innan nuvarande lov löper ut. I föreningens register är bostaden noterad som en etta. Förråd finns i källaren om ca 4 kvm, samt en mindre matkällare.

Kök

I köket finns det fina originalköket bevarat med snedställda överskåp med dragluckor, rostfri diskbänk, snabelbeslag och Redahylla med glasskeppor. Bänkskivorna är av massiv ek och väggarna vid arbetsytorna är klädda med vit mosaik. På golvet ligger en svart- och vitrutig plastmatta. I köket finns elspis, fläkt, kyl och frys.

Vardagsrum:

Vardagsrummet är ett ljust och härligt hörnrum med ett elegant burspråk och tre fönsterpartier inkluderat balkongdörr. Rummet ger många möbleringsmöjligheter med plats för både soffgrupp och matbord alternativt säng. På golvet ligger originalparkett, trestavs, som tål att slipas. Balkongen ligger i vinkel mot burspråket och är en egen oas med plats för utemöbler och växtlighet.

Sovrum/matrum

Intill köket ligger det rum som idag disponeras som matrum men som också är tänkt att fungera som sovrum. Rummet har ett tredelat fönsterparti likt vardagsrummets och väggar nyligen målade i brungrå kulör. På golvet ligger ny parkett av ek i stil med vardagsrummets.

Badrum

Badrummet har vita helkaklade väggar med en grå bård, och på golvet ligger grå klinker. I rummet finns badkar, handfat, wc, badrumsskåp, hylla, kroklist och dessutom ett fönster som ger dagsljusinsläpp och friskluft.

Hall

Lägenhetens entré ligger mitt i bostaden och hallen innanför är rymlig och välplanerad. Innanför ytterdörren sitter en tidstypisk hatthylla av modell Nostalgi. Den inre delen av hallen består av två parallella rader originalgarderober som ger goda förvaringsmöjligheter. Väggarna i hallen är nyligen målade i en matt gråvit kulör, ”Gråtrut” från Alcro och på golvet ligger grå klinker med grå fog.

HSB:s Brf Stureby

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen (HSB) Stureby (org. nr 702002-2179) innehar fastigheterna Cellofanet, Paketet, Kartongen, Fiberskivan, Stickan, Träflisan, Linnepapperet och Kvisthålet. Husen stod klara 1953 och är belägna i Enskede-stadsdelen Stureby. Föreningen upplåter 399 st lägenheter med bostadsrätt och har även 8 st hyresrättslokaler. Husen värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har funnits och innehaft fastigheterna sedan de bebyggdes.

Mark

Föreningen innehar fastigheterna genom tomträttsavtal med Stockholms stad. Omförhandling sker 2021.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB Stockholm. Föreningen har avtal med SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB för förvaltning av fastigheterna.

Renoveringar

Stambyte genomfördes 1995-97, samt även byte av elstammar och balkonger. 2018, renovering klar av garagetaken. 2017 skedde ett byte av avloppsledningen i källaren på Skönviksvägen 271-275 samt dränering och isolering. 2013-2016, fönsterrenovering genomfördes, byte av innerruta mot energiglas och renovering samt målning av träet. Fasadrenovering 2008. Se en mycket utförlig lista av renoveringsdetaljer på föreningens egen hemsida.

Kommande renoveringar:

Föreningen renoverar löpande och har en 10-årig underhållsplan. Föreningen har information om pågående och kommande projekt på hemsidan. T.ex. har beslutats att föreningen ska implementera IMD, individuell elmätning / gemensam el. Offertinhämtning och projektstart planeras att ske under året.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till 61 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 18 mkr, summan av omsättningstillgångarna uppgår till cirka 4 mkr. Föreningen har goda intäkter från hyreslokaler. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 2.800 kr, snittet i Enskede uppgår till 6.000 kr vilket betyder att föreningen har omkring 60 % lägre lån än medelvärdet.

Avgifter

Inga uppgifter om planerade avgiftsändringar.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt skriftliga samtycke.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade via Folksam med styrelseansvar.

Städning och städdagar

Trappstädning och utemiljö sköts av anlitade företag så detta är inget medlemmarna själva behöver sköta.

Tvättstuga

I föreningen finns sex tvättstugor. Alla medlemmar hör till en av dem. Tvättstugorna finns vid Götaforsvägen 11, 20, 12 samt Skönviksvägen 287, 311 och 323.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör många faciliteter. Tvättstuga, barnvagns- och cykelförråd i källaren, föreningslokal, gym och bastu, pingisrum, verkstad, övernattningsrum, grillplatser, lekplatser m.m.

Parkering

Brf Stureby har 90 st p-platser och 27 st garage för personbil och 7 MC-platser inomhus för uthyrning. Kötiden till p-platser och MC-platser varierar över tid. Kötiden till garagen är lång. En p-plats kostar 300:-/månad, ett garage kostar 800:-/månad och en MC-plats kostar 230:-/månad. Du kan parkera på omgivande gator utan kostnad, med undantag för de dagar då parkeringsförbud gäller. Stureby omfattas inte av kommunens boendeparkeringszoner.

Bredband och TV

Bredband via Stockholms stadsnät (1000 Mbits) ingår i avgiften. Kabel-TV via ComHem, basutbudet ingår i avgiften.

Övrigt

Delat ägande godkänns, minsta andel 10 % och max 3 st ägare.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens faktasidor och officiella handlingar. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Stureby som stadsdel började bebyggas 1921, då under namnet Ersta Villastad efter gården Ersta som låg i området vars mark förvärvats till byggandet. Efter protester från Ersta diakoni på Södermalm bytte området 1926 namn till Stureby som syftar på Sten Sture den yngre, vars arméer under 1500-talet ska ha bekämpat den danske kungen Kristian II i dessa omgivningar. Stureby domineras av villabebyggelse men här finns också en hel del flerfamiljshus, framförallt smalhus i tre våningar, som detta. På Skönviksvägen och i Brf Stureby bor du i ett lugnt område i direkt anslutning till grönska och dessutom nära tunnelbanan. Artrika Majrosskogen är en större grön lunga i närområdet. Nära är det också till Ica Bea, som är mer än en vanlig matbutik, och Enskedes trevliga utbud av restauranger och caféer.