Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Södermannagatan 60
1927 Höög & Morssing
Södermalm - Sofia
TJUGOTALSCHARM MED HÖGT OCH FRITT LÄGE
TEXT: MURÉN STYLING: RYDMAN FOTO: BOUKARI

På fjärde våningen i ett tjugotalshus ligger denna mysiga och fina lägenhet, ett rum och kök med hög originalkänsla. Här finns flertalet snickerier bevarade, som till exempel ett stort kallskafferi och ett vackert serveringsskåp. Förutom kök och allrum har lägenheten en möblerbar inre hall. Lägenheten har genomgående planlösning, vilket inte är helt vanligt för en etta. Dessutom ligger den högt och insynsfritt med mäktig utsikt i två väderstreck, över gårdar och över grönska, ända bort till Nacka.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Södermannagatan 60
Område:
Södermalm - Sofia
arkitekt:
1927 Höög & Morssing
Våning:
4 av 5, hiss finns
Rum:
1 rum
Area:
40 m²
Avgift:
1 182 kr inklusive värme, vatten, kabel-tvs grundutbud och bredband via fiber.

Allmänt om fastigheten

El:
3 000 kr/år
Försäkring:
3 100 kr/år
Övrigt:
2 600 kr/år
Total driftskostnad:
8 700 kr/år
Beräknat antal pers:
2
Kommentar:
uppgifterna baseras på säljarens förbrukning. Övrigt innefattar gaskostnad.

Allmänt

Säljaren listar några saker som han tycker extra mycket om i sitt hem: ”Uppskattar det stora skafferiet som rymmer allt man kan tänka sig, och charmen med alla äldre detaljer. I köket finns bra med plats att umgås på och utsikten från köksbänk mot den lummiga gården är härlig. Den inre hallen ger till exempel plats för skrivbord för studier eller arbete. Och, inte minst, frihetskänslan med att bo högt upp i huset och ha fri utsikt från vardagsrummet”. Lägenheten passar såväl singeln som paret och går att anpassa efter behov. Grannar i huset har gjort om motsvarande lägenhet till tvåor genom att placera köket i den inre hallen och göra sovrum av dagens kök. Tidigare fanns bygglov för fransk balkong från köket. Takhöjden är 2,80 meter. Till lägenheten hör även ett vindsförråd om cirka 5 kvm.

Kök

I köket finns från husets begynnelse både ett serveringsskåp, ett stort kallskafferi och en köksdörr med spröjsat fönster. Dessutom öppna hyllplan som även de kan vara lika gamla. I övrigt i köket finns köksinredning från 2011 med vita släta fronter med bänkskiva av svart komposit. Väggarna vid arbetsytorna är kaklade med vitt kakel satt med svart fog. Köket är utrustat med gasspis, kolfilterfläkt, kyl och frys. När du jobbar i köket har du fri utsikt över flera stora innergårdar. Plats finns för ett köksbord med stolar för 2-4 personer. På golvet ligger ett originalbrädgolv som vitpigmenterats.

Allrum

Lägenhetens allrum är ett stort och luftigt rum med gott om plats för både soffgrupp och säng. Från fönstret har du fri utsikt ut över Lilla Blecktornsparken och vidare ut mot Nacka där Nackamasterna blinkar i horisonten. Sängdelen av rummet går enkelt att separera för den som vill ha en mer avskild sovplats, till exempel genom ett draperi eller genom att bygga en glasad vägg. För den som tänker sig en ombyggnad med kök i den inre hallen får ett matbord också plats i vardagsrummet. På golvet ligger fiskbensparkett av ek.

Badrum

I badrummet är väggarna helkaklade i vitt, och på golvet ligger svart klinker med golvvärme. Här finns tak- och handdusch bakom vikbara väggar, handfat med kommod, vägghängd wc, väggskåp med belysning och dimbara spotlights i tak. Badrummet helrenoverades 2011 och interiören kommer från Ifö.

Inre hall och hall

Lägenheten har en inre hall som är ett extra rum att nyttja efter behov, till exempel som kontor och bibliotek. En vägg i rummet är tapetserad med William Morris gröna bladverk. Innanför ytterdörren sitter en bevarad originalhatthylla med ankarkrokar och en inbyggd originalgarderob. Lägenheten är försedd med säkerhetsdörr. Även i hallen ligger ett vitpigmenterat originalträgolv.

Brf Eken nr 17

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsrättsföreningen Eken nr 17 bildades 1942 och består idag av 36 bostadsrätter, en hyresrätt samt 3 lokaler (två restauranger och en tatueringsstudio). Föreningen beskattas som äkta och äger fastigheten Harven 60 som är bebyggd med ett hus med adresserna Södermannagatan 60 och Ringvägen 147. Huset byggdes 1927 och ritades av Höög & Morssing.

Mark

Föreningen äger sin egen mark och påverkas därför inte av eventuellt höjd tomträttsavgäld.

Renoveringar i urval

2018 – OVK-besiktning

2017 – relining avloppsstam

2015 - brandskydd, installation fiber 2014 - slipning av marmorgolv i trapphus 2013 - takvärme 2011 - spolning avloppsstammar 2011/12 – trapphusrenovering. 2007 - fönstermålning, installation av bullerdämpande glas mot gatan. 2006 – spolning av avloppsstammar, kök och badrum. 2001 – omläggning av tak. 1990 – byte av elstigare. 1980-tal – vatten och avloppsstammar bytta i omgångar under 80-talet.

Kommande renoveringar

De ska renovera fönstren, det vill säga måla och rusta upp, inom 2019. Köks- och badrumsstammar ska spolas 2019. Kring 2020 ska plåttaket mot innergården målas om och piskbalkongerna renoveras. Eventuellt putsas fasaden samtidigt som piskbalkongerna renoveras.

Ekonomi

Föreningens belåningsgrad ligger på 151 kr/kvm. Snittet på Södermalm ligger på 6000 kr/kvm. Föreningen har även positiva resultat.

Avgifter

Avgiften ligger på ca 350 kr/kvm/år, vilket är en bra bit under snittet på Södermalm. I avgiften ingår värme, vatten, bredband och kabel-tvs grundutbud. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Vid försäljning tas en överlåtelseavgift och pantsättningsavgift ut i enlighet med stadgarna.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har till förfogande en fin innergård med utemöbler och grill. Hobbyrum, cykelrum i källaren samt cykelställ ute på gården. Tvättstuga med tre tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och mangel. Även ett torkrum finns. Det finns även ett soprum där det går att återvinna glas och plast.

Bredband och tv

Föreningen har ett kollektivt bredbandsnät via All-Tele med hastighet 1000/1000 Mbit/s. Kabel-tv levereras av ComHem och basutbud ingår i avgiften.

Medlemskap

Delat ägande godkänns.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning för 2018 och kontakt med styrelsen i april 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I dessa kvarter behöver du inte sakna något. Södermannagatan leder dig rätt in i SoFo med allt vad det innebär med ett rikt restaurang- och caféutbud och kreativa butiker. I de närmaste kvarteren på Ringvägen finns en blandning av nya restauranger som Bleck och Reggev Hummus, och äldre ställen som Blecktornskällaren. Två kvarter åt andra hållet ligger Skanstull med än fler butiker, restauranger och serviceinrättningar samt tunnelbana. Flera busslinjer passerar även precis i närheten. Här bor du intill många parker som Lilla och Stora Blecktornsparken och Vita Bergen. Årstaviken erbjuder motionsstråk längs vattnet och kanske ett dopp en sommarkväll?