Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Högalidsgatan 34D
E. Hjelm 1912
Södermalm - Högalid
LJUS OCH LUFTIG ETTA I LUGNT GÅRDSHUS
TEXT:MURÉN FOTO:SPINELL STYLING:COPPARSTAD

Intill Högalidsparken i ett fint gårdshus från 1910-talet ligger denna trevliga och ljusa etta. Det är ett mysigt hem som ligger lugnt och tyst mellan två innergårdar och har en imponerande takhöjd om ca 3,05 meter. Här finns ett charmfullt och trivsamt kök med fin funkisinredning och ett rymligt vardagsrum med sovloft. Det lugna läget nära det urbana Hornstull är suveränt. Du behöver inte välja utan har tillgång till såväl ett rikt utbud av restauranger, caféer och butiker som många gröna parkområden, vatten och bad. Här bor du dessutom i en lågt belånad och anrik förening som snart kan fira 100-årsjubileum och har en härlig inbäddad innergård.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Andel i bostadsförening
Adress:
Högalidsgatan 34D
Område:
Södermalm - Högalid
arkitekt:
E. Hjelm 1912
Rum:
1 rum
Area:
32 m²
Avgift:
1 302 kr I avgiften ingår värme, vatten och kabel-tv

Allmänt om fastigheten

El:
1 800 kr/år
Försäkring:
2 066 kr/år
Övrigt:
2 664 kr/år
Total driftskostnad:
6 530 kr/år
Kommentar:
Gas:2664kr per år

Interiör

Generös takhöjd och höga vackra korspostsfönster med djupa nischer sätter tonen i detta hem. Det är ljust och luftigt. Takrosetter finns bevarade i både vardagsrum och hall, liksom detaljer som profilerade snickerier och mjuka trägolv. Till lägenheten hör två förråd, ett på vinden (ca 2,5x1,4 meter) och ett i källaren (ca 1x1 meter).

Kök

Köket är ett rymligt rum med fin inredning i form av ett funkiskök i original med snedställda överskåp, rostfri diskbänk med dubbel diskho och skafferi. Köksinredningen byggdes troligen då huset renoverades i skiftet 1940-tal – 1950-tal. Här finns gasspis, kyl och frys. Väggarna vid arbetsytorna är kaklade med vitt kakel i storlek 10x10 med vågig struktur. I rummet finns gott om utrymme för en ordentlig matplats.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ljust och luftigt. Den höga takhöjden har utnyttjats till ett loft med plats för en 140 cm bred säng med god distans till taket. En stege i trä som kan hakas av hör till. Tack vare loftet finns gott om rumsyta för soffgrupp och till exempel förvaringsmöbler.

Badrum

Väggarna i badrummet är kaklade i vitt kakel i storlek 10x10 (likadant som i köket). På golvet ligger mörkgrå klinker. I rummet finns dusch, wc, handfat, handdukstork och förvaring i badrumsskåp samt på öppna hyllor vid spegel. Belysning i form av väggarmatur och spotlights i tak, alla försedda med dimmer.

Hall

Innanför ytterdörren sitter en bevarad hatthylla med ankarkrokar och en klädstång. Ovanför finns ett inbyggt överskåp. I hallen finns även en platsbyggd garderob med Elfainredning med klädstänger, hyllplan och utdragbara lådor bakom skjutdörrar med speglar. Här ryms och göms mycket. Väggarna i hallen är målade i en ljusgrå kulör. Lägenheten är försedd med säkerhetsdörr.

Bf Ansgarius upa

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Muttern 13 i Stockholms kommun. Fastigheten består av ett flerbostadshus i 6 våningar med totalt 54 lägenheter (67 andelar). Dessutom finns det 6 lokaler upplåtna med hyresrätt (246 kvm). Storleken på lägenheterna varierar från mindre ettor upp till fem rum och kök. Den totala boytan är 2 300 kvm.

Föreningen bildades

Fastigheten förvärvades redan 1920. Snart dags för 100-årsjubileum!

Avgifter

I avgiften ingår det värme, vatten och kabeltv - basutbud. Inga planerade avgiftsförändringar.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Övriga utrymmen

Vindsförråd, källarförråd, tvättstuga samt gård.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Freja Ekonomi AB.

Renovering

2017 Renovering hiss. 2015 Takrenovering. 2014 - 2015 Gårdsrenovering samt fönsterrenovering. 2010 Säkerhetsdörrar samt målning av trapphus. 2008 Balkongbygge och byte badrumsstammar (detta görs kontinuerligt vid renovering av badrum). 1995 - 2004 Samtliga köksstammar har bytts. 2003 - 2004 Elstigare byttes. 1994 - 1995 Fasaden putsades om.

Kommande renoveringar

Föreningen planera ny fjärrvärmepump (när det nuvarande tas ur bruk)

Ekonomi

Föreningen är välskött och stabil med mycket låga avgifter vilket möjliggörs av låg skuldsättning, endast 469 kr/kvm bostadsrättsyta, och goda intäkter från lokalhyror.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift om ca 2.5% PBB kr från säljaren samt en pantsättningsavgift om ca 1% PBB kr per pant.

TV/Bredband

Huset är anslutet till ComHem. Fiber finns också indraget. Abonnemang tecknas av den enskilde medlemmen. Kabel-tv ingår

Förråd

Två förråd, ett större på vinden i samma trappuppgång och ett mindre i källaren.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fullvärdesförsäkring finns via Allians. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

OMRÅDET

Att bo nära både det urbana Hornstull och dessutom granne med lantliknande miljöer och pickande höns, är verkligen att ha det bästa av två världar. Här bor du mittemot den fina Högalidsparken och - kyrkan och i grannkvarteret ligger Kristinehovs Malmgård, en lite dold pärla med välbevarade 1700-talsmiljöer och fin trädgård. Där deltar man i ett genbanksprojekt för att försöka rädda den öländska dvärghönan från utrotning. Hönsen får spatsera kring fritt i närområdet och är mycket omtyckta. Kvarteren ger dig även flera gröna lungor, som Skinnarviksberget och Långholmen, och trevliga promenadstråk längs med vatten. Vid Hornstull skruvas pulsen upp och du har massor av butiker, serviceinrättningar, restauranger, caféer och kommunikationer med tunnelbana och buss.