Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Götgatan 44
Olof Jonsson 1901
Södermalm
JUGENDVÅNING MED BALKONG OCH FYRA KAKELUGNAR
FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM TEXT: PETTERSSON

På nedre delen av Götgatspuckeln med ett högt läge ligger denna jugendvåning om 123 kvm och fyra möjliga sovrum. Det är en fantastisk bostad som karaktäriseras av bevarade sekelskiftesattribut som stuckatur, fönsterpaneler, fotlister, genomgående brädgolv i form av breda furutiljor, originaldörrar och fantastisk takhöjd om 3,4 meter. Vad som framförallt sticker ut är att i denna våning finns fyra vackert utsmyckade och fullt fungerande kakelugnar bevarade. Mäklaren kan inte sticka under stol med att han ser fram emot att tända upp alla dessa för visning. På senare år har dessutom en stor balkong, i lugnt gårdsläge, tillkommit i det största sovrummet. Allt detta i en mycket välskött förening med fantastiska lokalintäkter och festlokal i källarvalv från 1700-talet. Till våningen hör därutöver ett källarförråd om ca 7,5 kvm.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Götgatan 44, 2 tr
Område:
Södermalm
arkitekt:
Olof Jonsson 1901
Våning:
2 av 3, hiss finns
Rum:
5 rum och kök
Area:
123 m²
Avgift:
3 548 kr inkl. värme, vatten, bredband och basutbud kabel-tv

Allmänt om fastigheten

El:
6 000 kr/år
Försäkring:
2 600 kr/år
Total driftskostnad:
8 600 kr/år
Beräknat antal pers:
4
Kommentar:
2 vuxna och 2 barn

Hall

Redan i hallen får vi en föraning om vad som komma skall. Rummet öppnar upp mot såväl matsal, ett av sovrummen och köket. Väggarna är målade i en ljusgul nyans och på golvet är furutiljorna rutmålade i gråa nyanser. Det rutmålade golvet ger en känsla av att rummet är större än det egentligen är, eller som de säger på franska trompe l’œil. Här finns en stor originalgarderob, hatthylla och plats för sittbänk.

Sovrum 1

Låt oss börja i de tre rummen i fil mot Götgatan. Det första sovrummet har alla tidigare uppräknade originaldetaljer. Väggarna är ljust grå och de två korspostfönstren är separerade av en mellanliggande panel. I bortre hörnet trånar en rund kakelugn i ljus kulör dekorerad i blomster- och växtmönster med guldinslag. På golvet framför den ligger ett infällt gnistskydd i sten.

Matsal

Via dubbeldörrar i original från hall, sovrum och vardagsrum nås matsalen. Det är våningens största rum och här dukas enkelt upp för sällskap modell större. Väggarna är ljust gråblå och furutiljorna försiktigt vitpigmenterade. Två separata djupa korspostfönster med fönsterpaneler sprider ljus. Våningens största kakelugn är rektangulär med en kraftig skänk och flat nisch med målad dekor.

Vardagsrum/sovrum 2

Vardagsrummet vilket även kan nyttjas som ytterligare ett sovrum, har även det dubbla korspostfönster och samma originaldetaljer som övriga rum. Här finner vi, i hård konkurrens, våningens kanske vackraste kakelugn. Den övre delen är rundad medan den nedre kraftiga skänken är rektangulär med nisch. Den målade dekoren avbildar bland annat drakar, fåglar och växtlighet i en vacker brun kulör med inslag av guld.

Sovrum 3

Därefter vänder vi blicken in mot gården. 2016 tillkom här en balkong modell större i västerläge med eftermiddagssol och utsikt mot himlen och det låga gårdshuset. Uttrycket master bedroom var troligen inte ens uppfunnet i Amerika vid den här tiden, men här har vi kortfattat det största sovrummet. Väggarna är målade i ljust grön kulör och kakelugnen är rundad i en vit nyans med grått kakel längst ner och växtdekorationer. I anslutning till sovrummet finns en f d serveringsgång som idag huserar en platsbyggd garderobsvägg med gott om förvaring.

Badrum

I anslutning till serveringsgången ligger badrummet vilket renoverades 2010. Rummet har vitt kakel, svart klinker, tvättmaskin (Electrolux 2015), golvvärme, handukstork och frostat fönster mot gården.

Kök

I anslutning till hallen ligger ett generöst kök i vitt med skåp upp till taket, bra arbetsytor och full maskinell utrustning i form av bland annat vinkyl för 30 flaskor och induktionshäll. Från diskbänken i sten överblickas balkong och föreningens gård. Furugolvet är här målat grått och spotlights infällda i skåp, över bänkskiva och fläkt.

Matrum/sovrum 4

Den tidigare jungfrukammaren är ett av nuvarande ägares favoritrum, främst använt för frukost och lunch. Blommiga tapeter, fotlister och fönsterpaneler bidrar till en ombonad känsla. Detta rum kan så klart den större familjen nyttja som ytterligare ett sovrum.

Brf Götgatshöjden

Allmänt om föreningen

Föreningen förvärvade 1995 fastigheterna Nederland 18 och 19. Fastigheterna är upplåtna med tomträtt (avtalen löper ut 2022 respektive 2027). Föreningen är en äkta förening som består av 28 lägenheter upplåtna med bostadsrätt och 6 lokaler med hyresrätt som ger goda intäkter (över 3 mkr 2018).

Renoveringar i urval

1985 Totalrenovering inklusive stambyte. 1998 Trapphusen, totalrenovering, målning, armatur. 1999 Delvis nytt tak i 44:an. 1999 Ny tvättstuga. 2008 Nytt tätskikt på gården. 2011 Nya hissar. 2012 Ny värmeväxlare till fjärrvärme. 2013 Totalrenovering av Samiras (hyresgäst). 2017/18 VVS-åtgärd hos Mest.

Ekonomi

En välskött äkta förening med intäkter från sex lokaler. Långfristiga skulder ligger på ca 19 mkr (6 750 kr/kvm boyta). Föreningen har nyligen omförhandlat sina lån och snitträntan är nu 0,58 %.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på ca 1 200 kr och en pantsättningsavgift på ca 450 kr per pant.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat Pol Clean för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Föreningens medlemmar disponerar en mycket fin festlokal i källare bestående av tre rum med plats för upp till 30 sittande gäster. Gemensam bastu med tillhörande dusch. Tvättstuga med två tvättmaskiner, två torktumlare, torkskåp, torkrum och mangel. Cykelrum på innergård.

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd om ca 7,5 kvm.

Bredband och kabel-tv

Kabel-tv via Comhem och fiberuppkoppling via Fiberdirekt (egen kabel).

Ägande

Föreningen tillåter delat ägande. Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen.

Hiss/nivåskillnader

Inga trappsteg i föreningens trapphus innan man når hissen. Dörröppningen till hissen är ca 90 cm och utrymmet därinne ca 136 x 110 cm. Det är alltså bra med plats för barnvagn eller rullstol.

Kontroll

Uppgifter från årsredovisning 2018, hemsida samt kontakt med ordförande den 6 maj 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Centralare än så här blir det inte på Söder. Våningen ligger högt intill Götgatspuckelns gågatestråk. Här bor du runt hörnet från Mosebacke, Slussen och Mariatorget och Söders fantastiska utbud av småbutiker och kaféer. Vid Medborgarplatsen finns dessutom all service du behöver och populära restaurangerna Babylon och Kvarnen. Varma sommardagar kan du promenera upp på Mosebacke terrass och överblicka Stockholm och dess vatten. Närmaste tunnelbana hittar du 100 meter upp på gatan och du har även mycket nära till innerstadsbussar, bland annat buss 3.