Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Tyska Brinken 34
Kessler & Dimling 1758/62
Gamla Stan
STIL OCH GLANS – NYRENOVERAD OCH STÄMNINGSFULL LÄGENHET MED ANOR
TEXT: MURÉN STYLING: LINDHOLM FOTOGRAFI: JOHANSSON

Sekel av historia i väggarna, tre meters takhöjd och osedvanligt ljuva fönster. På Tyska Brinken i Gamla Stan ligger detta inspirerande och sinnliga hem om två rum och kök. Lägenheten har under senare år varit ett kontor som 2016 byggdes om till bostad. Renoveringen skedde med stor respekt för originaldetaljer. Här råder en finstämd elegans i komposition och väl utvalda materialval i ett förstklassigt, välutrustat och socialt kök, ett inbjudande vardagsrum och ett avskilt och rofyllt sovrum. Ett vackert badrum och egen tvättmaskin fulländar boendet. Alltsammans är stilfullt gestaltat med detaljer som är en fröjd för ögat, till exempel en stilbyrå med handfat i tenn i sovrummet. Lägenheten har en genomgående planlösning med hela fem fönster, varav fyra vackra fönsterpartier i söderläge. Här råder skönhet i sann 1700-talsanda i samklang med modern komfort.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Tyska Brinken 34
Område:
Gamla Stan
arkitekt:
Kessler & Dimling 1758/62
Våning:
2 av 4, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
56 m²
Avgift:
2 262 kr ink. värme, kallvatten, kabel-tv & fiber (+ varmvattentillägg 283 kr/mån)
Pris:
5 450 000 kr (acceptpris)

Allmänt om fastigheten

El:
1 600 kr/år
Försäkring:
3 000 kr/år
Total driftskostnad:
4 600 kr/år
Beräknat antal pers:
1

Allmänt

Fingertoppsrenoverat med känsla för ursprunget – i detta hem närvarar historiens vingslag samtidigt som lägenheten är en modern bostad av idag. Det mesta i renoveringsväg skedde under 2016, som kök, badrum, golvläggning, målning och bygge av bokhyllevägg mellan vardagsrum och sovrum. Fasta snickerier och dörrar är genomgående målade i en ljusgrå kulör. På golven ligger breda tiljor av douglasgran som lutats och vitoljats. Samtliga fönster har ljudisolerande glas som gör lägenheten till en rofylld plats i myllret. Huset mittemot lägenheten är en skola som är tom efter klockan 17 på vardagar, hela helger och på alla skollov. Trapphuset är ett av få i Gamla stan som har hiss, och dessutom en rymlig sådan. Ett vindsförråd till lägenheten kan nås från Stora Nygatan 38 (runt hörnet).

Kök

Köket byggdes nytt 2016, dess placering var tidigare där sovrummet är idag. Idag är det socialt beläget mitt i bostaden med två stora fönster som gör rummet ljust och luftigt. Köksinredningen har speglade fronter av massivt trä, målade i en bruten vit kulör, samma som även väggarna är målade i. På luckor och lådfronter sitter franska porslinsknoppar och klassiska skålhandtag. Bänkskivorna är av carraramarmor. Köket är mycket välplanerat och fullt utrustat. Här finns en 100 cm bred spis med dubbla ugnar från Smeg. Samtliga vitvaror är integrerade; kyl, frys, diskmaskin och fläkt. Mikrovågsugn finns dold i skåp. Alla vitvaror utom diskmaskin är från 2016. Vita blankglaserade kakelplattor sitter på väggen vid arbetsytorna samt halvvägs upp på väggen mittemot fönstren, detta för att reflektera ljuset från fönstren. I köket finns en köksö som blir den naturliga samlingsplatsen då man har gäster. Men här finns även plats för ett stort matbord.

Vardagsrum

Vackra pardörrar leder från köket till vardagsrummet som även det är ett ljust rum tack vare ett generöst fönsterpar, samt kompletterande ljusinsläpp från intilliggande sovrum. En platsbyggd bokhyllevägg skiljer vardagsrummet från sovrummet. Väggarna är målade i en bruten vit kulör och snickerierna i ljust grått.

Sovrum

På andra sidan bokhylleväggen och med lugnt läge och fönster in mot en ljusgård. Ljus når även rummet från vardagsrummet. El är indragen i skiljeväggen. I sovrummet kan du både ha dubbelsäng och ytterligare möblemang. I en av väggarna finns en inbyggd bokhylla målad i mörkgrått. En fantastisk detalj i rummet är ett handfat i tenn med vattenkran som står på en vacker byrå med marmorskiva.

Badrum

Badrummet har väggar kaklade med vita blankglaserade plattor lagda i halvförband, samma kakel som är i köket. På golvet ligger carrara- och kolmårdsmarmor lagt i schackmönster och försedd med golvvärme. Här finns ett ljuvligt badkar i gjutjärn, en replika av en gammal modell som nu produceras av Nacka Byggnadsvård. Handfat med kommod samt wc i äldre stil kommer från engelska Burlington. Belysningen kommer från Karlskrona Lampfabrik. Här finns även ett badrumsskåp med spegeldörr, hyllor i glas och krom och handduksstång i krom. En kombinerad tvättmaskin och torktumlare är placerad i hallen precis utanför badrummet.

Hall

Även i hallen ligger ett snyggt rutlagt golv av carrara- och kolmårdsmarmor. Här finns platsbyggd förvaring med skåp och lådor och även en dold placering av tvättmaskin. Väggar och snickerier är målade i samma ljusgrå kulör som bostadens övriga snickerier. Entrén har vackra pardörrar med spegling. Ett brett valv leder från hallen vidare in i köket.

Brf Pyramus 1 & 2

Antal lägenheter och lokaler

Den oäkta bostadsrättsföreningen Pyramus 1 & 2 (org. nr 769612-3905) innehar fastigheterna med samma namn, med flerbostadshus som ursprungligen uppfördes runt 1750-talet i Gamla stan. Föreningen upplåter 20 st lägenheter, varav 18 st med bostadsrätt samt 9 st hyreslokaler (bl.a. restaurang, frisör, kontor, butik).

Föreningens bildande

Föreningen tog över ägarskapet av fastigheterna år 2009.

Mark

Föreningen innehar fastigheten genom äganderätt och påverkas därmed inte av tomträttsavgälder.

Förvaltare

Föreningens ekonomiska förvaltning sköts av SBC. Teknisk förvaltning sker av föreningen i egen regi, en underhållsplan finns fram till 2020. Nya planer tas fram i tioårsperioder.

Renoveringar

2009/11 – Renovering av värmesystem, lokaler. Stambyte på Stora Nygatan och Tyska Brinken. 2012 – Anslutning till fjärrvärme, stambyte på Lilla Nygatan. 2013 – Renovering av hyresrätt, mindre arbeten med fasad och tak. 2014 – Renovering av tak avseende Tyska Brinken. Renovering av källare och ljusgård. 2015 – Utbyte av huvudcentral för el, sanering av eldragningar i källaren. Löpande arbeten med mindre underhåll. 2016 – Stambyte Stora Nygatan, renovering av hissen på Tyska Brinken, renovering av avlopp. 2017 – Utbyte av restaurang- och köksfläkt, ventilationsarbeten i lokaler. Mindre takarbeten, byte av stuprännor. Installation av fiber. 2018 – Renoverat en ljusgård till Stora Nygatan.

Kommande renoveringar:

Föreningen ska undersöka om vad som behöver göras i termer av grundförstärkning, vilket är en gemensam utmaning för många föreningar i Gamla stan vars hus står på gammal utfyllnadsmark. Efter det kommer fokus ligga på synliga underhåll, såsom trapphus, fasad och fönster.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 33 mkr per bokslutet 2017 medan de årliga intäkterna uppgår till drygt 4 mkr. Skuldkvoten per kvadratmeter lägenhetsyta är cirka 21,700 kr vilket vida överstiger snittet i Stockholm. Men ett annat och ibland bättre sätt att bedöma skuldsättningen är att dela skulderna med föreningens intäkter. Vi får ett värde på 8,25 vilket är normalt. Föreningen har två kvarvarande hyresrätter vilka utgör ekonomiska tillgångar vid framtida upplåtelser till bostadsrätt. En outhyrd hyresrätt kanske delas i två inför försäljning senare, men det är inte beslutat än. Resultatet för 2018 kommer enl. styrelsen likna bokslutet 2017.

Skillnaderna i en oäkta förening

Om en bostadsrättsförening har intäkter från lokaler och hyresrätter som överstiger 40 % av föreningens totala intäkter, så betraktas föreningen skattemässigt som oäkta. Skillnaderna för dig som köper lägenhet i en oäkta förening är enbart skattemässiga. Du får inte använda dig av uppskovsreglerna för byte av bostad (uppskjutande av reavinstskatten). Samtidigt kan du bli förmånsbeskattad för skillnaden mellan månadsavgiften och bostadens bedömda hyresvärde. Skatten på bostadsförmånen kan variera beroende på vilka övriga kapitalinkomster du har. Men en uppskattning är att skatten kan bli mellan 5,000 till 10,000 kr per år, vilket blir ca 400 till 800 kr/mån.

Avgifter

Inga planer finns på avgiftsändringar i dagsläget. Underhåll ryms inom budget.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden. Att hyra ut en bostadsrätt i en oäkta förening medför beskattning på 30 % av inkomsten (hyresinkomst - årsavgift - bostadsförmån = skattepliktigt).

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa AB. I försäkringen ingår kollektivt bostadsrättstillägg och ansvarsförsäkring för styrelsen.

Städning och städdagar

Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år, ett anlitat företag ombesörjer trappstädningen.

Gemensamma utrymmen

Källaren har valv och arkitektoniska lämningar från 1600-talet, i dagsläget byggs den gemensamma lokalen om till en samlingslokal. Källarlokalen görs tillgänglig för medlemmarna på sikt, då ska även cykelrum göras i ordning enligt styrelsen.

Bredband och TV

Föreningen är ansluten till fibernätet via Stockholms stadsnät och bredband ingår i månadsavgiften.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen den 12 januari 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Att bo i Gamla stan är såklart speciellt på många sätt. Här är historien alltid närvarande, men mitt i allt detta finns även vardagslivet med skola, dagis och Konsumbutik. Du gör snabbt ön till din egen och får dina favoritställen bland det stora utbud stadsdelen har att erbjuda. Unika företeelser som lucköppningen i december och att bada på Storkyrkobadet är exempel på saker som ger det lilla extra till livet i Gamla stan. Utgångsläget att nå övriga staden är det allra bästa oavsett om du vill promenera eller åka med allmänna kommunikationer. På Tyska Brinken bor du endast ett kvarter från tunnelbanans röda och gröna linje, liksom flera busslinjer. Blå linjen når du snabbt vid Kungsträdgården och likaså pendeltåg och fjärrtåg vid centralen. Att köra bil till Gamla stan är inte alls krångligt som man kanske kan tro. Här brukar inte vara svårt att finna parkeringsplats. Skeppsbron har inga städdagar och boendeparkering gäller dessutom i hela innerstaden. Båtar till Skeppsholmen och Djurgården tar dig på tio minuter till natur, kultur och nöjen på andra öar. (Målning från Stortorget av Mankell, Otto August år 1873. Beskuren bildfil. Digitala stadsmuseet, Stockholms stad. CC BY.)

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här