Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Östgötagatan 29
Sam Kjellberg - 1912
Södermalm - Mosebacke
LJUV JUGEND I LUGN GÅRDSFLYGEL– NYRENOVERAD MED LÅG AVGIFT
TEXT: MURÉN FOTO: PEDERSEN STYLING: WIDA DESIGN

I ett elegant jugendhus i hörnet av Östgötagatan och Tjärhovsgatan och på andra våningen i en gårdsflygel ligger denna ljuva och älskvärda pärla. Det är en vacker och helt nyrenoverad lägenhet med högt i tak, ljusa ytskikt, och profilerade originalsnickerier. Köket är helt nyrenoverat och har öppnats upp mot bostadens allrum, vilket skapar ett hem med mycket volym. Lägenheten är både social, mysig och avkopplande. Gårdsflygelns snedställda sidor avtecknas även interiört i innerväggarna vilket ger karaktär och charm. Från fönstren blickar du ut över en fin innergård och närliggande omgivningar med kulturhusbebyggelse och miljöer du aldrig tröttnar på. Såväl lägenheten och läget som stämningen i huset ger säljaren grav separationsångest, men det är också de faktorer som gör detta boende så oerhört trivsamt och speciellt. Dessutom bor du på denna trevliga adress i en förening med god ekonomi och låga avgifter, vilket ju heller inte är att tacka nej till.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Östgötagatan 29
Område:
Södermalm - Mosebacke
arkitekt:
Sam Kjellberg - 1912
Våning:
2 av 3
Rum:
1 rum och kök
Area:
34 m²
Avgift:
885 kr Inkl. Värme och vatten samt kabel-TV.

Allmänt

Detta är en ljus och luftig lägenhet med högt i tak och två stora fönster som vetter mot husets innergård. Kvarteret är öppet i öster, med lägre bebyggelse och parkmiljö, vilket gör att lägenheten ligger fritt och ostört. Utsikten inkluderar bland annat ett lägre 1700-talshus, Katarina kyrkogård och Katarina brandstation där tv-serien Nile City spelades in. Fönsternischerna är speglade och i köket sitter den gamla pärlsponten kvar bakom elementet. Handtagen till fönstren är bytta till mer tidstypiska. Bostadens originalträgolv har plockats fram och de slipades och hårdvaxoljades i vitt under 2017. Väggar och snickerier är nymålade och restaurerade. Elen är omdragen och strömbrytare, dimmers och kontakter är utbytta till mer tidstypiska från Renova. Ett källarförråd hör också till lägenheten.

Kök

Köket är helt nyrenoverat. Luckor och lådfronter är vita och släta. Bänkskivorna är av massiv ek och de har hårdvaxoljats i vitt för att matcha golvet. Mässingfärgade skivor är ett stilfullt stänkskydd kring arbetsytorna och detta matchas med en gyllene engreppsblandare. Kyl, frys och fullstor diskmaskin är alla integrerade. Dessutom har köket induktionshäll, fläkt och ugn. Sopsorteringskärl och besticklådor ingår i skåpinredningen. Bakom en speglad dörr finns ett fint och rymligt skafferi, bevarat i original från husets byggår.

Allrum

Lägenhetens rum är både stort och charmfullt. Ytterväggarna är förtjusande snedställda och följer gårdshusets form. Rummet har plats för alla funktioner som behövs och kan möbleras på flera sätt, allt efter eget tycke. Intill köket finns rum för en större matplats och soffa och säng kan placeras på olika sätt. För den som önskar skulle ytan kunna delas av för att skapa en mer separat sovdel. Här kan man tänka sig flera olika lösningar allt från ett draperi till glasvägg eller en fastare vägg. Den generösa takhöjden gör även att du kan bygga förvaring på höjden.

Badrum

Lägenheten har en separat toalett och ett duschrum. På toaletten finns wc och handfat. Väggarna är kaklade i vitt och på golvet ligger ljus klinker. Duschrummet är nybyggt (2017), tidigare hade lägenheten endast en stockholmsdusch. Nu kan du njuta av en ny stor takdusch. Väggarna är helkaklade med vita större plattor och på golvet ligger grått rektifierat klinker med värmeslingor. Mellan duschrummet och köket sitter ett innerfönster som förmedlar dagsljus in i rummet.

Hall

Hallen är även det ett vackert rum som får karaktär av flera speglade dörrar och de fina trägolven som leder riktningen vidare in i bostaden. I hallen finns dels en originalgarderob med klädstång och hyllor, dels en platsbyggd förvaring med djupa hyllplan. Innanför ytterdörren finns gott om plats för hatthylla eller krokar.

Brf Sturen Större

Antalet lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Sturen Större 5. Här finns 41 stycken bostadsrätter. Till detta har man fyra stycken lokaler som hyrs ut till hyresgäster och genererar stora inkomster till föreningen.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen tog över fastigheten 1980.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Upplands Brf Service AB sköter den ekonomiska förvaltningen. Holmfast Drift AB sköter den tekniska förvaltningen.

Renovering

2003 avslutades stambytet i kök och badrum. Året därefter renoverades fasad, fönster och även ett nytt torkskåp köptes in. 2009 köptes två nya tvättmaskiner och 2012 installerades ny värmecentral och även innergården och gårdsfasaden renoverades. 2016 renoverades hissen i uppgång Tjärhovsgatan och året därefter renoverades fönster mot gatan och strax därefter det gemensamma badrummet på vinden. I början av 90-talet renoverades taket samt elstigarna fram till varje lägenhetssäkringsskåp.

Ekonomi

Föreningen är äkta och mycket välskött, inte minst tack vare de stora intäkter som genereras från lokalerna där det bedrivs olika verksamheter. Belåningen är strax under 4 200 kr per kvm boyta. Snittet i innerstan är cirka 6 000 kr per kvm boyta. Föreningen amorterar hårt på skulderna, vilka beslut tagits om att ske med cirka 360 000 per år. Inga avgiftshöjningar är planerade för 2018.

Andrahandsuthyrning

Om du vill hyra ut din bostad i andra hand måste du först få din ansökan godkänd hos styrelsen. Föreningen tar ut lagstadgad avgift för andrahandsuthyrning, f.n. tio procent av ett basbelopp under ett år.

Försäkring

Fastigheten är försäkrad hos Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning

Trappstädning köps in via föreningen, så det är inget de boende behöver utföra själva.

Städdagar

Föreningen anordnar två gemensamma städdagar per år. Under dessa tillfällen anordnas en avslutande grillning under avslappnande förhållanden.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en gemensam, grönskande innergård med bord, stolar och grillmöjligheter. Det finns en tvättstuga med två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp. Tvättstugan kan bokas alla dagar.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen har för närvarande comhem som leverantör av bredband och kabel-TV. Grundutbudet av analoga TV-kanaler ingår i avgiften. Styrelsen utreder just nu möjligheten att dra upp fiber i alla lägenheter.

Juridisk person

Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

OMRÅDET

Här bor du med supercentralt läge på Södermalm, men ändå ett steg in från myllret, mitt mellan Götgatans puls och kulturbebyggelsen på Katarinaberget. Bebyggelsen i kvarteren spänner över århundraden vilket gör området dynamiskt och spännande. Från denna adress har man nära till det mesta på Söder – Mosebacke, Slussen, Götgatan, Medborgarplatsen, Mariatorget och SoFo ligger alla på kort avstånd, likaså tunnelbana, bussar och pendeltåg. När du vill gå ut och äta eller köpa take away har du förmodligen stadens mest varierade och största utbud av restauranger och caféer att välja och vraka bland.