Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Hornsgatan 89
Edward Ohlsson 1904
Södermalm - Högalid
VÄLBEVARAD SEKELSKIFTESVÅNING MED KAKELUGN, ÖPPEN SPIS OCH BALKONG
TEXT: BERTHELS STYLING: LINDHOLM FOTO: BOUKARI

Fyra trappor upp i ett pampigt jugendhus från 1905 hittar vi denna eleganta trerummare, som haft samma ägare de senaste 37 åren. Och vem skulle inte trivas här, omgiven av rymd, ljus och vackra originaldetaljer som stuckaturer, bröstpaneler och trägolv? I vardagsrummet finns dessutom en härlig öppen hörnspis och i sovrummet en mycket vacker kakelugn, samt balkong mot föreningens lummiga innergård. Läget invid Zinken är inte dumt det heller; här har du Södermalms breda utbud av nöjen, shopping och kommunikationer alldeles utanför dörren.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Andel i bostadsförening
Adress:
Hornsgatan 89, 4 tr
Område:
Södermalm - Högalid
arkitekt:
Edward Ohlsson 1904
Våning:
4 av 4, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
100 m²
Avgift:
3 265 kr inkl värme, vatten och bredband

Allmänt om fastigheten

El:
2 500 kr/år
Försäkring:
2 500 kr/år
Total driftskostnad:
5 000 kr/år

Allmänt

Lägenheten är genomgående i äldre, välbevarat skick med vackra originaldetaljer som genomgående trägolv, stuckaturer, spegeldörrar och väggpaneler. Såväl kakelugnen i sovrummet som den öppna spisen i vardagsrummet är eldningsbara. I föreningen finns en mysig innergård med sittplatser, grillar och blomsterplanteringar, en välutrustad tvättstuga, barnvagnsrum och gemensam bastu. Till lägenheten hör ett vindsförråd.

Vardagsrum

Det rymliga vardagsrummet har två stora fönster mot gatan, som bjuder på fint ljusinsläpp och fri utsikt, men ingen insyn. Rummet karaktäriseras av vackra originaldetaljer som takstuckaturer, bröstpanel och trägolv, samt den öppna hörnspisen med spiselhäll i marmor. Ovanför bröstpanelen sitter en klassiskt småmönstrad tapet i blått och vitt. Vardagsrummet har två dörröppningar, en mot hallen och en mot serveringsgången.

Kök

Köket är från 2004 med gott om förvaringsmöjligheter bakom vita, släta luckor samt rostfri diskbänk med vitt kakel ovan. Köksfläkten är nyinstallerad. I köket finns plats för matbord för 2–4 personer, väggarna är vitmålade och på golvet ligger terrakottafärgade klinkers. Rummet får ett bra genomflöde av ljus, med ett stort fönster mot föreningens grönskande innergård och ett vackert spröjsat glasparti i original mot hallen. Utanför köket finns en serveringsgång med ett vackert och rymligt serveringsskåp som är bevarat från byggåret.

Sovrum

Från serveringsgången når man lägenhetens rymliga sovrum, som har plats för både dubbelsäng och en större förvaringsmöbel. Här finns även en vackert mönstrad kakelugn med spegel samt utgång till balkong, med fri sikt över föreningens lugna och lummiga innergård. På väggarna sitter en grönrandig tapet upp till 2/3-höjd, därovan är väggarna vitmålade.

Arbetsrum / Sovrum

Intill köket ligger ett rum som idag används som arbetsrum, men även kan nyttjas som sovrum. Också här finns ett stort fönster mot innergården och på väggarna sitter väggpaneler med grön tapet ovan. Badrum och toalett Från serveringsgången når man badrummet, som är helkaklat med vitt kakel och terrakottafärgad bård samt klinkers i samma ton. Här finns duschkabin, tvättställ, vägghängt badrumsskåp samt tvättmaskin (1997). Intill hallen finns ett mindre badrum med WC och tvättställ. Här sitter en småmönstrad tapet i vitt och grönt på väggarna.

Hall

Precis innanför dörren finns plats att hänga av sig ytterkläder, samt en vacker spegeldörr med glasparti i ovankant in till gästtoaletten. En välvd dörröppning öppnar upp mot en rymlig tambur som sammanbinder hela våningen. Här finns gott om förvaringsmöjligheter i form av två garderober och ett fint ljusinsläpp från ett spröjsat glasparti i original mot köket. Väggarna är målade i en beige nyans till 2/3-höjd och vita därovan.

Bf Södern nr 2 upa

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Plåten 2 och upplåter 19 lägenheter med andelslägenhet samt 4 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en s.k. äkta bostadsförening och lyder under lagen om ekonomiska föreningar. Den förvaltas dock i all väsentlighet som en bostadsrättsförening. Kontrollera dock gärna föreningens stadgar för ytterligare information.

Föreningen bildades

Husen som ritades av arkitekten Edward Ohlsson uppfördes 1904-1905. Föreningen bildades 1917.

Mark/tomträtt

Föreningen äger marken och berörs inte av tomträttsavgäld.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Valorem bostadsrättsförvaltning.

Renoveringar

Byte av elstigare 1982 – Takbyte 1986 - Trapphusrenovering 1986 – Fasadrenovering 1997 - Stambyte badrum i gatuhuset 2005 – Renovering tvättstuga 2000 – renovering av källare 2004/2005 – OVK 2015 - Takmålning och spolning av samtliga stammar 2017. Vad gäller större renoveringar pågår nu en utredning angående installation av bergvärme.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastigheter ligger på ca 5,2 mkr vilket ger 3 170 kr/kvm/boyta, en låg belåningsgrad då snittet på Södermalm är cirka 6 000 kr/kvm. Det finns inga planerade eller beslutade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

Kräver tillstånd av styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Stockholms Stads Brandkontor AB.

Städdagar

Föreningen har gemensamma städdagar två gånger om året.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har tvättstuga, bastu, barnvagnsrum samt gemensam gård med grill, solstolar, utemöbler och cykelställ.

Bredband och kabel-tv

Bredband via Bredbandsbolaget ingår i månadsavgiften.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-01-03 samt årsredovisning 2017. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i klassiska söderkvarter invid Zinkensdamms IP, där du kan åka skridskor och kolla på bandy om vintrarna. Om somrarna har du nära till två av stans bästa picnic-platser; Skinnarviksberget med imponerande utsikt över Riddarfjärden och Tantolunden med vidsträckta gräsytor och strandbad. I dina nya kvarter finns även en hel uppsjö av populära restauranger, caféer och barer; hippa Häktet, bistron Rost, italienaren Pane Vino och veganernas favorit Mahalo för att nämna några. Strax utanför dörren väntar dessutom både tunnelbana, flera busslinjer och all tänkbar service.