Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Järnlundsvägen 5
Henning Orlando 1951
Årsta
LJUS OCH VÄLPLANERAD FYRA MED BALKONG - HÖGST UPP I HUSET
TEXT: MURÉN STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: BOUKARI

Fyra fina och välplanerade rum och kök med balkong högst upp i huset, i denna femtiotalslägenhet finns alla förutsättningar för ett både trivsamt och praktiskt familjeliv. Bostaden är mycket bra disponerad med tre rymliga sovrum, ett trivsamt kök med matplats och ett härligt och socialt vardagsrum på central plats. Dessutom har du balkong med kvällssol och badrum med badkar och tvättpelare. Många bevarade originaldetaljer smyckar rummen. Kök och badrum är renoverade under senare år och ytskikten är flott färgsatta i sobra kulörer. Här bor du dessutom med genomgående planlösning och fönster mot både gård och gata.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Järnlundsvägen 5
Område:
Årsta
arkitekt:
Henning Orlando 1951
Våning:
3 av 3
Rum:
4 rum och kök
Area:
82 m²
Avgift:
4 984 kr inkl. värme & vatten samt bredband (100/100)

Allmänt

Detta hem är en rymlig och väldisponerad lägenhet med genomgående planlösning och fina fönsterpartier. Väggarna är snyggt färgsatta i milda kulörer. Bevarat från byggåret finns bland annat fönster, fönsterbrädor av marmor, radiatorer, innerdörrar och parkettgolv. Till lägenheten hör även två förråd, ett om cirka 6 kvm och en mindre matkällare. Observera att bostaden är registrerad hos föreningen som tre rum och kök (ombyggd).

Kök

Köket ligger som första rum till vänster om hallen. Det är ett ljust rum som går i vitt. Köksinredningen har vita släta fronter och väggarna vid arbetsytorna är helkaklade med vitt klassiskt kakel satt i förband. På motsatt sida om matlagningsdelen finns plats för ett köksbord med stolar. Här är väggarna klädda med vitmålad liggande träpanel. På golvet ligger en svart vinylmatta. Köket är utrustat med dubbel kyl och frys, diskmaskin, spis och fläktkåpa.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett inbjudande sällskapsrum som pryds av fina originaldetaljer – stora fönsterpartier, radiator, dörrar och, som sig bör, en klassisk Årstaparkett på golvet. Rummet är generöst i storlek, har trevliga vinklar och kan möbleras på olika sätt. Här finns gott om plats för både matbord och soffgrupp. Lägenhetens balkong nås även från vardagsrummet. Här har du ett trevligt extrarum under varmare årstider, med utsikt mot gården och kvällssol. Balkongen har ett skyddat läge då den delvis är indragen från fasadlivet och har front av småsinuskorrugerad plåt med en sicksackformad slinga ovan detta – en stilig tidstypisk detalj som är vanlig i just denna del av Årsta.

Sovrum

Lägenheten har tre sovrum som alla har ungefär samma rymd. Det som idag är lägenhetens master bedroom ligger till höger om hallen. Här är väggarna nymålade i vackert rosa och på golvet ligger en ljus heltäckningsmatta. En rymlig garderobsvägg finns även i detta rum (ny 2018). De andra två sovrummen disponeras idag som barnrum och ligger i anslutning till vardagsrummet. De har båda väggar målade i grå kulörer. Till det ena rummet leder en mycket fin originaldörr med mönstrad glasad fyllning. Detta rum har även fönster i två väderstreck.

Badrum

Badrummet har väggar kaklade i vitt 15x15-kakel satt i halvförband. På golvet ligger marockanskt klinker i grå toner, försett med golvvärme. Här finns ett badkar på fötter, handfat med kommod, wc och en tvättpelare med tvättmaskin och torktumlare. Rummet har trevligt nog också ett fönster som ger dagsljus och friskluft.

Hall

Hallen är rymlig och möblerbar. Här finns gott om plats för till exempel hatthylla och byrå. Det finns även en inbyggd garderob med originalhandtag. Väggarna är nymålade i grått. Innanför dörren ligger grå klinker och i resten av hallen ligger trägolv.

BRF Hallaren

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Hallaren (org. nr 769605-8895) innehar fastigheten med samma namn, med 4 st flerbostadshus som uppfördes 1951 i Årsta. Adresserna är Järnlundsvägen 1, 3, 5 och Skälderviksplan 2, 4, 6, 8 och 10. Föreningen upplåter 44 st lägenheter varav 6 st är hyresrätter, samt 7 st lokaler och 1 st bilplats. Uppvärmning via fjärrvärme.

Fastighetsövertagande

Föreningen förvärvade fastigheten år 2008.

Mark

Föreningen innehar fastigheten genom tomträtt, avtalet omförhandlas 2021.

Förvaltare

Föreningens ekonomiska förvaltning sköts av Riksbyggen. Teknisk förvaltning via Driftia Förvaltning AB.

Renoveringar

1995 – Tak gjordes och är fortfarande i gott skick. Grunden är okej och fasaden är putsad. 1996 – Stambyte kök och bad. 2009 – Tvättstugan byggdes. 2010 – Installation av fjärrvärme. 2011 – Renovering av portar och fönster. 2013 – Kodlås för entrédörrar. Energideklaration gjordes. 2014 - El-stammar (3-fas indraget). 2015 – Radonmätning. Klart och godkänt av miljöförvaltningen. 2016 – Bygge av bastu samt övernattningslägenhet. 2018 – Renovering av vissa hyresrätter.

Kommande renoveringar

Inga nämnvärt stora reparationer eller ombyggnader planeras under år 2019. Föreningen arbetar efter en underhållsplan.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgick (innan avyttringen av 2 st hyresrätter) till cirka 16,7 mkr medan de årliga intäkterna uppgår till cirka 3 mkr enligt bokslutet 2017. Skuldkvoten är cirka 5,800 kr/kvm boyta vilket är genomsnittligt för Årsta. Föreningen har 6 st kvarvarande hyresrätter vilka kan utgöra goda ekonomiska tillskott vid eventuell upplåtelse till bostadsrätt. Nyligen avyttrades 2 st hyresrätter vilka inbringade cirka 4 mkr till kassan, en del av pengarna avsätts till amortering samt underhållsfonden. Föreningen har även lokalintäkter om cirka 400 tkr. Notera att avskrivningar inte påverkar föreningens likviditet.

Avgifter

Föreningen har tidigare höjt avgiften några procent varje år för att göra en avsättning till underhåll enligt plan. Men 2019 är ingen höjning planerad och det finns heller inget beslut inför 2020. Tack vare försäljningen av hyresrätterna.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad hos Protector Försäkring AB. I försäkringen ingår kollektivt bostadsrättstillägg och styrelseansvarsförsäkring.

Städning och städdagar

Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år, anlitade företag ombesörjer den löpande städningen av trapphus och trädgård.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en stor gård med lekplats, grill, bord och bänkar. I källaren finns bastu och en gästlägenhet/övernattningsrum. Tvättstugan finns också i källaren (ingång från husets kortsida) och är utrustad med 2 st tvättmaskiner, 1 st torktumlare, 1 st torkskåp och 1 st mangel.

Parkering

Föreningen har bara 1 egen p-plats, men du kan förstås parkera på gatan enligt kommunens bestämmelser. Ett boendeparkeringstillstånd kostar 500 kr/mån (taxeområde 4).

Bredband och TV

Föreningen har Stockholms Stadsnät som bredbandsleverantör, som även levererar bredbandstelefoni och bredbands-tv. Bredband (fiber) om 100/100 Mbit/s ingår i månadsavgiften. Du kan också teckna eget avtal med Com Hem men får stå för det själv i så fall.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument, avläst 25 jan -19, samt kontakt med styrelsen. Gå gärna in på föreningens hemsida (hallaren.se). Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Årsta stadsplanerades 1940 och kom att bebyggas under de kommande decennierna. Här finns många stiliga arkitekturpärlor. Årsta centrum ritades av bröderna och arkitekterna Erik och Tore Ahlsén och stod klart 1953 som det första förortscentrumet som byggdes i Sverige. Visionen var ett lokalsamhälle med full service för individen som samtidigt var en mötesplats för de boende. Torget bjuder än idag på trivsam småstadskänsla med små butiker, gym, bibliotek, teater, Folkets Hus och konstnärliga utsmyckningar. Här finns flera trevliga restauranger. Årsta ger dig även många grönområden och fina promenadstråk. På Järnlundsvägen har du nära ner till Årsta gård och vattnet vid Årstaviken. Du bor dessutom alldeles intill knutpunkten Årstaberg med pendeltåg, tvärbana och bussar, och med bil tar du dig snabbt ut på de stora lederna. I kvarteren finns också det fina 1950-talstorget Skälderviksplan som är en liten oas i området. Torget må föra lite av en törnrosatillvaro men är en vackert skapad plats med stråk med planteringar, stora träd, sittbänkar och konstnärlig utsmyckning. Här finns även närbutik och pizzeria.