Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Slipgatan 11
Archibald Frid 1939
Södermalm - Hornstull
HÖRNLÄGE, BALKONG I VÄSTER OCH SJÖGLIMT
FOTO: SPINELL STYLING: LINDHOLM TEXT: PETTERSSON

I hörnan mot Verkstads-/Slipgatan ner mot Bergsunds strand ligger en vacker lägenhet om 57 kvm med en suverän planlösning med funktionalismens alla fördelar. Grunden är stiliga bevarade funkisattribut som två halva burspråk, oljad fiskbensparkett, fönsterbänkar i svart kalksten med små fossiler och balkong i väster med sol från mitt på dagen till kvällen på vår och sommar. Ett hörnläge är alltid något extra – här har vi dessutom en sjöglimt mot Reimersholme åt ena hållet och Långholmskanalen åt andra. Allt detta i välskött, vänlig förening med goda lokalintäkter. Nuvarande ägare har trivts här i över tio år och dessutom fått uppleva Hornstulls fina utveckling under samma tid. För den som vill skapa en trea finns inspiration från den planlösning som genomförts av en granne.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

22
23
Visning tisdag 23 apr 18:15 - 19:00

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Slipgatan 11, 3 tr
Område:
Södermalm - Hornstull
arkitekt:
Archibald Frid 1939
Våning:
3 av 6, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
57 m²
Avgift:
3 953 kr inkl. värme, vatten, bredband och basutbud kabel-tv
Pris:
4 300 000 kr /bud

Allmänt om fastigheten

El:
5 000 kr/år
Försäkring:
2 500 kr/år
Övrigt:
3 000 kr/år
Total driftskostnad:
10 500 kr/år
Kommentar:
Övrigt = gas

Allmänt

En klassisk funkislägenhet med bevarade originaldetaljer som originalspanjoletter och vädringsdon. När uppdatering skett under åren har hänsyn tagits till känslan som till exempel när fiskbensparkett tillkom i sovrum och hall 2008. Planlösningen är annars det som sticker ut mest. Ljusinsläppet är den stora fördelen med 1930-talets funktionalism i jämförelse med 1920-talet. Här accentueras dessutom ljuset av två halva burspråk, hörnläget och sjöutsikt.

Kök

Trivsamt kök i vitt med full maskinell utrustning i form av bland annat gasspis och diskmaskin. Bänkskiva i ek, vitt kakel och öppna hyllor. Här finns gott om plats både för att laga och spisa mat. På golvet ligger grå klinkers med golvvärme under matplatsdelen. Från matbordet har man utsikt bort mot Långholmskanalen.

Vardagsrum

Vardagsrummet är hemmets hjärta med hörnläge och två stora fönsterpartier mot två lugna gator. Väggarna är vitmålade och på golvet ligger oljad fiskbensparkett i original. Generöst med plats för soffgrupp och fåtöljer. Från balkongen njuter du av grönska och eftermiddags- och kvällssol under vår och sommar.

Sovrum

Sovrummet är ett mysigt och rofyllt rum. Via det utstickande halva burspråket vaknar du med utsikt över Reimersholme och Gröndal. På golvet ligger oljad fiskbensparkett och väggarna såväl som dörrarna till de två originalgarderoberna är vita.

Badrum

Så här såg badrummen ut kring det senaste sekelskiftet. Det vita klassiska kaklet 15x15 cm går nog aldrig ur tiden. Det finns en anledning till att det sitter på så många av våra Stockholmskrogar. Sammantaget ett välvårdat badrum där det fristående badkaret på fötter sticker ut. Pluspoäng för handdukstork och dubbla badrumsskåp.

Hall

Hallen är öppen och trevlig och även den med oljad fiskbensparkett. Det finaste med den här entrén till lägenheten är att man har överblick över hela lägenheten via sovrums-, vardagsrums och köksfönster. Bra avhängnings- och förvaringsmöjligheter i originalgarderob och krokar på eklist.

Brf Skrovet 8

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Skrovet 8 och tillhörande mark. Föreningen upplåter 34 lägenheter med bostadsrätt samt 4 lägenheter (57, 42, 42 och 37 kvm) och 2 lokaler med hyresrätt (matvarubutik samt showroom för kläder) samt 3 parkeringsplatser. Föreningen övertog fastigheten 2005.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna. Teknisk förvaltare är Driftia Förvaltning AB.

Renoveringar

2017 fönsterrenovering. 2016 stamspolning och filmning. 2016 genomförd brandsyn, tätning av brandceller, montering av brandvarnare på vind, källare/tvättstuga och i trapphus. 2014 hissrenovering. 2013/14 ovk. 2012 besiktning balkonger. 2012 anläggning av planteringar framför huset. 2011 installation av fiberoptiskt bredband. 2010 byte av entréport. 2009 installation av postboxar samt byte av dörrar i allmänna utrymmen. 2008 byte av elinstallationerna i fastigheten, byte av lås i allmänna utrymmen, målning av trapphus och ny namntavla i entrén. 2007 totalrenovering tvättstuga och upprustning av värmesystem, byte av resterande stammar. 2000 - 2006 stambyte. 2005 installation fjärrvärme. 2004 dränering grundmur. 2001 målning fönster, fasadmålning, omläggning av tak, renovering av balkonger och altaner.

Kommande renoveringar

Under 2019 kommer en helrenovering av bottenplanets fasad, fönster, port och dörrar genomföras. Detta kommer att bli ett lyft. Föreningen kommer inte att behöva ta ytterligare lån för detta, eftersom man har pengar över från förra årets omfattande fönsterrenovering.

Ekonomi

Föreningens ekonomi är god med bland annat hyresintäkter på ca 578 000 kr 2018. De fyra kvarvarande hyresrätterna är att betrakta som en avsevärd dold tillgång. De långfristiga skulderna för föreningens fastighet ligger på ca 16,3 mkr. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen genomför normalt två städdagar varje år.

Förråd

Till aktuell lägenhet hör ett vindsförråd om ca 2,75 kvm golvyta.

Tvättstuga

En nyrenoverad och välutrustad tvättstuga i källaren. Tvättstugan är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt mangel.

Gemensamma utrymmen

Två cykelrum samt soprum vilket finns lättillgängligt vid entrén.

Bredband och kabel-tv

Fiberoptiskt bredband (100/100 Mbit/s) via Ownit ingår i avgiften. Alla lägenheter i fastigheten kan anslutas till kabel-tv via Comhem.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Uppgifterna ovan kommer från årsredovisning 2017 och 2018 samt kontroll med föreningen den 12 december 2018. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I detta lugna område är det lätt att trivas. Läget ger direkt närhet till Hornstull med allt vad det innebär av restauranger, caféer, butiker, galleria, service och kommunikationer, samtidigt som du åt andra hållet har massor av fina promenad- och motionsstråk och möjligheter till bad på till exempel Långholmen, Reimersholme och i Tanto. Trevliga Rio Bio är en annan begivenhet i kvarteren, liksom Hornstulls marknad under sommarhalvåret och konserterna på Debaser Strand (Detroit Cobras i november rekommenderas av mäklaren).

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här